Voksenhabilitering

Avdeling voksenhabilitering utreder og behandler pasienter med komplekse og sammensatte funksjonshemminger som er medfødt eller tidlig ervervet.

Les mer om Voksenhabilitering

Voksenhabilitering

Vi utreder og behandler pasienter tilknyttet følgende problemstillinger:

 • Gjennomgripende utviklingsforstyrrelse/autisme    
 • Psykisk utviklingshemming og/eller kognitiv svikt 
 • Årsaksutredning og oppfølging av medfødte syndromer 
 • Språk og kommunikasjonsvansker 
 • Demens ved psykisk utviklingshemming 
 • Medfødt/tidlig ervervet skade/sykdom i nervesystemet 
 • Atferdsvansker ved psykisk utviklingshemming og autisme 
 • Psykiske lidelser ved moderat og alvorlig psykisk utviklingshemming 
 •  Vansker knyttet til seksualitet ved kompleks funksjonshemming  

Med kompleks og sammensatt menes ulike grader av kognitiv svikt, betydelige bistandsbehov, flere og sammensatte diagnoser som berører nervesystemet, ofte relatert til problemstillinger ved livsfaseoverganger.

Utredningen er ofte tverrfaglig og kan gjennomføres både ambulant og poliklinisk. All behandling avdelingen gir, bygger på utredning og diagnostisering. Habiliteringsprosessen er tidsavgrenset, planlagt og målrettet. Behandlingen retter seg både mot pasienten selv og omgivelsene pasienten lever i.

For henvisning til Avdeling voksenhabilitering brukes henvisningsskjema under.

Henvisningsskjema (PDF)

Kontaktinformasjon

Oppmøtested

Inngang 14, vis a vis innkjøringen til parkeringshuset.

Telefon
67 96 84 50
mandag - fredag 08.00-15.00
E-post
Postadresse

Akershus universitetssykehus
Avdeling voksenhabilitering
Postboks 1000
1478 Lørenskog

Voksenhabilitering Nordbyhagen
Besøksadresse
Hagasvingen 23(Kart)

Pasientreiser

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

All informasjon du trenger om pasientreiser er samlet på en nasjonal nettside.

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Internett og Wi-Fi

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett (AHUS-GUEST).

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen.

I tilegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nittedal, Skedsmo, Ullensaker, Ski og Oslo.

Les mer

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Sykehusklovnene

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Ønsker du å dele bilder fra tiden på sykehuset?

Ta hensyn når du tar bilder. Husk at ansatte har det travelt.
Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet.

Demens hos personer med psykisk utviklingshemminghttps://www.ahus.no/behandlinger/demens-hos-personer-med-psykisk-utviklingshemmingDemens hos personer med psykisk utviklingshemmingDHabilitering - Demens hos personer med utviklingshemmingHabilitering - Demens hos personer med utviklingshemmingHabilitering - Demens hos personer med utviklingshemmingHabilitering - Demens hos personer med utviklingshemming
Habilitering - Atferdsvansker hos voksnehttps://www.ahus.no/behandlinger/habilitering-atferdsvansker-hos-voksneHabilitering - Atferdsvansker hos voksneHHabilitering - Atferdsvansker hos voksneHabilitering - Atferdsvansker hos voksneHabilitering - Atferdsvansker hos voksneHabilitering - Atferdsvansker hos voksne
Habilitering - psykiske lidelser hos personer med utviklingshemminghttps://www.ahus.no/behandlinger/habilitering-psykiske-lidelser-hos-personer-med-utviklingshemmingHabilitering - psykiske lidelser hos personer med utviklingshemmingHHabilitering ved psykiske lidelser for personer med moderat til dyp utviklingshemning – behandlingHabilitering ved psykiske lidelser for personer med moderat til dyp utviklingshemning – behandlingHabilitering ved psykiske lidelser for personer med moderat til dyp utviklingshemning – behandlingHabilitering ved psykiske lidelser for personer med moderat til dyp utviklingshemning – behandling

Arrangementer

 • Torsdag 21.01.
  Hva er viktig for meg?

  Kurset stimulerer deltagerne til å utforsker enge verdier, og hva beslutningskompetanse og beslutningsstøtte kan innebære. Kurset er for personer med lett/moderat psykisk utviklingshemming.

Fant du det du lette etter?