Voksenhabilitering

Avdeling voksenhabilitering utreder og behandler pasienter med komplekse og sammensatte funksjonshemminger som er medfødt eller tidlig ervervet.

Les mer om Voksenhabilitering

Voksenhabilitering

Avdeling voksenhabilitering utreder og behandler pasienter med komplekse og sammensatte funksjonshemminger tilknyttet følgende problemstillinger:

 • Gjennomgripende utviklingsforstyrrelse/autisme    
 • Psykisk utviklingshemming og/eller kognitiv svikt 
 • Årsaksutredning og oppfølging av medfødte syndromer 
 • Språk og kommunikasjonsvansker 
 • Demens ved psykisk utviklingshemming 
 • Medfødt/tidlig ervervet skade/sykdom i nervesystemet 
 • Atferdsvansker ved psykisk utviklingshemming og autisme 
 • Psykiske lidelser ved moderat og alvorlig psykisk utviklingshemming 
 •  Vansker knyttet til seksualitet ved kompleks funksjonshemming  

Med kompleks og sammensatt menes ulike grader av kognitiv svikt, betydelige bistandsbehov, flere og sammensatte diagnoser som berører nervesystemet, ofte relatert til problemstillinger ved livsfaseoverganger.

Utredningen er ofte tverrfaglig og kan gjennomføres både ambulant og poliklinisk. All behandling avdelingen gir, bygger på utredning og diagnostisering. Habiliteringsprosessen er tidsavgrenset, planlagt og målrettet. Behandlingen retter seg både mot pasienten selv og omgivelsene pasienten lever i.

For henvisning til Avdeling Voksenhabilitering brukes henvisningsskjema under.

Henvisningsskjema (PDF)

Kontakt

Oppmøtested

Inngang 14, vis a vis innkjøringen til parkeringshuset.

Telefon
67968450
mandag - fredag 08.00-15.00
E-post
Postadresse

Akershus universitetssykehus
Avdeling voksenhabilitering
Postboks 1000
1478 Lørenskog

Voksenhabilitering Nordbyhagen
Besøksadresse
Hagasvingen 23(Google maps)

Pasientreiser

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor tlf. 05515

All informasjon du trenger om pasientreiser er samlet på en nasjonal nettside.

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Internett og Wi-Fi

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett (AHUS-GUEST).

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen.

I tilegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nittedal, Skedsmo, Ullensaker, Ski og Oslo.

Les mer

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Ønsker du å dele bilder fra tiden på sykehuset?

Ta hensyn når du tar bilder. Husk at ansatte har det travelt.
Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet.

Utredning av personer med utviklingshemninghttps://www.ahus.no/behandlinger/utredning-av-personer-med-utviklingshemningUtredning av personer med utviklingshemningUUtredning for personer med utviklingshemning i psykisk helsevernUtredning for personer med utviklingshemning i psykisk helsevernUtredning for personer med utviklingshemning i psykisk helsevernUtredning for personer med utviklingshemning i psykisk helsevernEMPTY

Arrangementer

 • Psykisk utviklingshemming og overvekt

  Avdeling voksenhabilitering arrangerer kurs om psykisk utviklingshemming og overvekt.

 • Multifunksjonshemming

  Avdeling voksenhabilitering arrangerer to kurs for deg som jobber med personer med multifunksjonshemming. Lær mer om spise- og svelgevansker, og om hvordan en kan begrense feilstillinger og smerter ved hjelp av posisjonering.

 • Kommunal helse- og omsorgstjenestelov (KOHL kap. 9)

  Avdeling voksenhabilitering arrangerer kurs om lovverk som er relevant i forbindelse med bruk av tvang og makt, faglige vurderinger og fokus på andre løsninger.

 • Prader-Willi syndrom

  Avdeling voksenhabilitering arrangerer kurs om Prader-Willy syndrom (PWS). Vi tar for oss historie, prevalens og etiologi, kjennetegn og beskrivelse, psykiske lidelser hos mennesker med PWS, medisinsk tilleggsproblematikk, aldring og miljøtilrettelegging.

 • Epilepsi og utviklingshemming

  Avdeling voksenhabilitering arrangerer kurs ved bestilling om temaene: Hva er epilepsi, anfallsobservasjon og anfallsklassifisering, hvordan stilles epilepsidiagnose, behandling av epilepsi og skadeforebyggende tiltak.

 • Målrettet miljøarbeid

  Voksenhabilitering arrangerer kurs ved bestilling om målrettet miljøarbeid. Kurset omhandler grunnleggende atferdsanalytiske prinsipper og sjekkliste for målrettet miljøarbeid med fokus på tilrettelegging, forebygging og miljøterapeutiske tiltak.

 • Hva er psykisk utviklingshemming?

  Vil du vite mer om hva psykisk utviklingshemming er? Avdeling voksenhabilitering arrangerer kurs som omfatter gjennomgang av diagnoser, alvorlighetsgrader, årsaker til og kjennetegn ved psykisk utviklingshemming.

Fant du det du lette etter?

Vi trenger din hjelp for å forbedre sidene våre. Tilbakemeldingen din vil bli lest og håndtert, men vi kan dessverre ikke besvare den. Husk å ikke sende personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.