Før
Om du er gravid og har spørsmål om din forestående fødsel, må du snakke med jordmor/lege som følger deg opp i svangerskapet. De kangi deg svar på dine spørsmål og eventuelt henvise deg til sykehuset der du skal føde for fødselsplanlegging.
Individuell samtale og undersøkelse med gynekolog på gynekologisk poliklinikk. Dette er møtet når beslutning om keisernittet tas. Dersom du vurderer sterilisering etter keisersnittet, kan du ta det opp med gynekologen under denne samtalen.
Du får innkalling til fellesundervisning om planlagt keisersnitt uken før operasjonen. Oppmøte i fødeekspedisjonen i 5 etasje. Informasjonen blir gitt av jordmor og varer i ca. en time.
En måned før operasjon
- Barber deg ikke de siste ukene før operasjonen. Dette er tiltak du selv kan gjøre for å redusere infeksjonsrisiko.
- Piercing skal fjernes en måned før operasjon.
Dagen før operasjon
Dagen før operasjonen skal du møte i Glassgata vis a vis Narvesen kiosk for blodprøver. Vi tar blodprøver av deg i tilfelle du trenger blodoverføring under operasjonen. Dette er standard ved større operasjoner. Dersom du skal opereres en mandag bes du møte fredagen før.
Forberedelse:
- Hygiene. Dusje på kvelden og samme morgen som du skal få gjennomført keisersnittet. Vask håret også grundig. Legg deg i rent sengetøy og ta på deg rene klær.
- Faste. Du skal faste fra midnatt (kl. 24.00) kvelden før operasjonsdagen. Det betyr at du ikke kan spise, tygge tyggegummi, spise drops eller røyke fra midnatt. Du kan drikke klare væsker som vann og saft til inntil 2 timer før operasjonen, men ikke melk eller juice.
Operasjonsdagen
- Dusje hele deg.
- Ta av alle smykker (halsbånd, ringer, ørepynt og klokke) og fjern evt. neglelakk. Ikke bruk body lotion eller andre kremer. Ta på rene klær.
- Møt opp i fødeekspedisjonen i 5 etg til avtalt tid.
- Du vil bli barbert i området der vi skal operere. Vi bruker en spesiell barbermaskin som er skånsom for huden, og som gjør at du unngår skrammer i huden og reduserer risiko for bakterier som kan føre til infeksjon. Jordmor vil legge inn et blærekateter i urinrøret og du vil få satt inn en veneflon i hver arm. Det tas blodtrykk, puls og temperatur og en urinprøve av deg. Jordmor kjenner etter hvordan barnet ligger og lytter på fosterlyden. Det hentes inn opplysninger til din digitale journal.
- Anestesilege og gynekolog tilsier deg dersom behov.
- Du blir så kjørt til operasjonsavdelinga, der anestesipersonell vil ta imot deg. Om det skulle skje uventede hendinger som krever øyeblikkelig hjelp for andre pasienter, kan det skje at tidspunktet for ditt keisersnitt blir endret til en annen dag.
- Far til barnet / den som følger deg kan være med inne på operasjonsstuen om keisersnittet blir utført i epidural-/spinalbedøvelse, men ikke dersom inngrepet blir utført i narkose. Du vil få bedøvelse og alt blir klargjort til operasjon, før den som følger deg kommer inn på operasjonsstuen.
- Vi tilstreber å gjennomføre keisersnittet etter
Mor- barn vennlig initiativ. Det vil si at barnet legges hud mot hud inntil deg kortest mulig tid etter fødsel og i minst en time uforstyrret. Far/ledsager får følge deg og barnet til Post operativ avdeling etter inngrepet er avsluttet.
- Ta med lue av ull og strømper til barnet.
Under
Planlagt keisersnitt
Om det blir bestemt at du skal hakeisersnitt, blirbarnet født litt før termin - termindatobestemt på ultralyd i uke 18. Dato for når keisersnittet skal bli utført,blirbestemt i løpet av siste del av svangerskapet, alt etter hva som er årsaken til operasjonen.
Når datoen for keisersnitt er bestemt, får duinformasjon om når du skal møte på sykehuset, forberedelser dumå gjøre i forkant av operasjonen og leveregler i tiden etter operasjonen. Det er vanlig at du møter på sykehuset dagen før eller noen dager før operasjonen for å ta blodprøver, snakke med fødselslege, anestesilege og jordmor. Etter dettekan noen dra hjem og komme tilbake til sykehuset om morgenen operasjonsdagen – mens andreblir på sykehuset fram tiloperasjonsdagen.
BedøvelseVed planlagt keisersnitt er det vanligste at du får epidural- eller spinalbedøvelse. Vi gir bedøvelsen på operasjonsstuen. Du kan da være våken under operasjonen, men ser ikke hva legene gjør og kjenner ingensmerte. Du får høre barnets første skrik, får se og om mulig holde barnet umiddelbart etter det er født.Ledsageren din får også være med under operasjonen ogfår oppleve dette sammen med deg.
Fysisk hudkontakt mellom mor og barn like etter fødselen erviktig for å etablere amming og tilknytning. Ved keisersnitt forsøker vi så langt det er mulig å legge til rette for dette.
Etter
Etter operasjonen blir du flyttet til postoperativ avdeling. Hvor lenge du må være på postoperativ avdeling avhenger av årsaken til keisersnittet og tilstanden din. Her blir du overvåket fram til tilstanden din er stabil og du har det bra og kan da bli flyttet tilbarselavdelingen.
Etter et keisersnitt vil du trenge mer hjelp og tid til å komme deg i form. Oppfølging på barselavdelingen blir gitt ut fra dine og barnets behov. Hvor lenge du må bli på sykehusetkan variere,vanligvis noen dager. Hjemreise blir avtalt med mor.
Operasjonssåret
Det er viktig at du følger med på om det kommer tegn til infeksjon i operasjonssåret. Tegn på infeksjon er:
- Rødflammet og irritert hud rundt såret
- Hevelse
- Væske fra såret
- Feber – smerter
Om du observerer noen av disse symptomene, bør du ta kontakt med lege. Alle kvinner som er forløst med keisersnitt vil motta et spørreskjema ca 4-6 uker etter operasjonen med spørsmål om forløpet spesielt om det har vært tegn til infeksjon etter operasjonen.
Hvis såret på magen er "sydd" med agraffer/stifter kan de fjernes hos fastlege etter ca 5-10 dager ved bikinisnitt og 8-10 dager ved lengdesnitt eller reoperasjon. Samme prosedyre gjelder hvis du er sydd med tråd som ikke løser seg opp av seg selv.
Smertestillende
Om du reiserhjem tidlig etter fødselen, kan du fortsatt ha behov for smertestillende de første dagene etter at du kommer hjem. Smertene skal gradvis avta så det er vanligvis ikke behovet for smertelindring utover 5 -7 dager. På sykehuset vil du få råd om hvilke smertelindrende tabletter du kan bruke.
Råd fra fysioterapeuten
PustenSårsmerte og lite bevegelighet rett etter operasjonen, gjør at noen da puster mer overfladisk enn vanlig. Dette kan gjøre at du får mer slim i lungene enn elles. Dette kan bli bedre dersom du utfører disse pusteøvelsene:
- Legg hendene dine nederst på magen og kjenn at magen beveger seg utover når du puster dypt inn. Slipp pusten og kjenn at magen beveger seg innover. Denne øvelsen kan også få deg til å oppnå god avspenning i kroppen. Gjenta 5-10 ganger.
- Pust dypt samtidig som du strekker en arm godt opp over hodet, og senk den rolig ned igjen. Hvil litt og gjør det samme med motsett arm. Gjenta 5-10 ganger.
- Skift ofte stilling i sengen. Etter operasjonen kan du veksle mellom å ligge på ryggen eller på begge sidene. Om du ønsker det, kan du ligge på magen med 1-2 puter under magen. Putene avlaster både bryst, rygg og operasjonssåret på magen.
- Be personalet om hjelp dersom du synes det er vanskelig å finne gode hvilestillinger.
BlodomløpetFor å øke blodsirkulasjonen og dermed redusere faren for blodpropp, er det viktig å begynne å bevege seg raskest mulig etter operasjonen. Om du ligger mye i sengen de første dagene etter operasjonen, bør du gjøre øvelser i sengen.
- Bøy og strekk i anklene.
- Bøy og strekk vekselvis høyre og venstre ben, mens hælen har kontakt med underlaget.
- Knip sammen rumpen, strekk bena, hold et sekund og slipp.
Gjør hver øvelse 5-10 ganger, helst flere ganger for dagen.
Dagen etter operasjonen er det fint om du kan sitter litt på sengekanten, og tar noen skritt i rommet. Etter en operasjon, er det ikke uvanlig å bli svimmel de første gangene du skal reise deg opp. Det gjør at du kanskje trenger litt hjelp i starten.
De seks første ukene etter operasjonen
Operasjonssåret bør ikke bli belastet de seks første uker etter operasjonen. Det er derfor viktig at du:
- Unngår tungt husarbeid som støvsuging og gulvvask
- Unngår tunge løft, som løfting av eldre søsken, handleposer, barnevogn inn og ut av bil og lignende
- Du kan gjøre lette treningsøvelser for magen, men vent med situps i 12 uker
- Hold på operasjonssåret når du hoster og nyser.
Aktivitet og hvile i barseltiden
I barseltiden er det viktig at kroppen får hente seg inn igjen etter svangerskap og fødsel. Hvile er like viktig som aktivitet, og det er lurt å ta seg flere gode hvilestunder hver dag. Spør gjerne jordmor eller fysioterapeut om tips om gode hvilestillinger.
Det er flott at du beveger deg. Gå gjerne tur. Start med korte turer, så kan du øke lengden etter hvert. Du kan selv trille vognen, men prøv å unngå de bratteste bakkene i starten.
Bekkenbunnsmuskulaturen er svekket etter svangerskapet. Trening av bekkenbunnen er like viktig for deg som har født ved hjelp av keisersnitt, som for deg som har født på vanlig måte. Start gjerne treninga med en gang etter fødselen.
Reaksjoner etter keisersnitt
Etter en fødsel – og kanskje spesielt når fødselen ikke skjer som forventet – vil man kunne sitte igjen med en rekke spørsmål som gjør det vanskelig å forstå hva og hvorfor det skjedde som det gjorde. Noen kan òg få en psykisk og / eller fysisk reaksjon.
Om fødselsopplevelsen preger deg på en negativ måte, kan det være godt å få snakke med noen som var til stede under fødselen eller annet helsepersonell som kan forklare deg mer om hva som skjedde og hvorfor. Snakk med personalet på barselavdelingen, eller med jordmor/lege som fulgte deg opp under svangerskapet, om du ønsker en gjennomgang av fødselsforløpet.