Håndsvette og ansiktsrødming

Kar/thorax kirurgisk sengeområde

Når svette eller rødme gir store problemer i hverdagen kan man bryte eller fjerne nerver som gir rødme i ansiktet og ekstrem svette i hendene eller armhulene.

Innledning

Det sympatiske nervesystemet, som er et ikke viljestyrt nervesystem, kontrollerer svetteproduksjonen og blodkarene som gir rødme. En operasjon for å bryte eller fjerne nervene som styrer dette gir ønsket effekt for cirka 90 prosent av pasientene. Effekten av inngrepet kommer umiddelbart for de fleste, men for rødmeoperasjoner kan det ta inntil 14 dager før man får effekt.

Hovednervene til det sympatiske nervesystemet går på innsiden av brystveggen på begge sider av ryggraden. For å komme til må vi operere inne i brysthulen. Moderne kikkhullskirurgi (thoracoskopi) i brysthulen gjør at vi kan operere gjennom små innstikk i brystveggen. Ved kikkhullsoperasjon blir det vanligvis kun to små arr i hver armhule.

Operasjonen tilbys til de som har store problemer over lang tid. Inngrepet egner seg derfor ikke for de som har generell svette eller armhulesvette. Du kan heller ikke forvente bedring av fotsvette. Vi opererer veldig sjeldent på tenåringer.

1. Før

Du blir vanligvis innlagt på sykehuset dagen før operasjonen. En sykepleier vil ha en samtale med deg og gi informasjon. Kirurgen som skal operere deg vil også prate med deg om inngrepet ditt dagen før eller dagen etter operasjonen.

Du får også tilsyn av anestesilegen før operasjonen. Dette er legen som gir deg narkose under operasjonen, og du vil ikke kjenne noe under inngrepet.

Ta med deg de medisinenesom du eventuelt bruker daglig. Vi anbefaler deg å kjøpe reseptfrie smertestillende tabletter (Paracet eller Ibux) som du kan bruke hjemme etter operasjonen.

2. Under

Du møter til avtalt oppmøtetid og oppmøtested. Vi gjør oppmerksom på at oppmøtetid ikke er det samme som operasjonstid. Vær forberedt på ventetid.


3. Etter

Etter operasjonen tar vi røntgenbilder av lungene dine. Du kan drikke vann, men du må vente med å spise til en lege har sett på røntgenbildene og vurdert tilstanden din.

Det er vanlig å være på sykehuset til dagen etter operasjonen. Om du trenger sykemelding, vil legen avklare dette med deg før du reiser hjem. De fleste kan gå tilbake i jobb etter mindre enn en uke.

Det er ikke vanlig med en kontroll etter operasjonen.

Å være hjemme igjen etter operasjonen

Du kan være i hverdagslig aktivitet dagen etter operasjonen. Du bør unngå ekstrem fysisk aktivitet eller påkjenninger, som for eksempel dykking og hopping, slik at sårene får gro. Vi anbefaler ikke å ta flyreiser den første uken etter operasjonen, selv om inngrepet ikke har gjort noen skade på lungene dine. Hvis det oppstår en luftlekkasje fra lungen bør du unngå å fly i tre uker.

Sårene er tapet eller limt og har ingen sting som skal fjernes. Er operasjonssåret lukket med tape skal tapen sitte på til den løsner av seg selv.

Tørre bandasjer skal ikke skiftes de første 48 timene etter operasjonen. Operasjonssår er en inngangsport for bakterier, så du må vaske hendene godt før du er i kontakt med såret. Om bandasjen blir våt etter en dusj eller gjennomtrukket med blod, må du skifte til en ren bandasje. Vi anbefaler at du venter med å dusje til det har gått 48 timer etter operasjonen. Du kan bade først når sårene er grodd.

For at arrene ikke skal bli mørke anbefaler vi at du beskytter de mot direkte sollys i seks måneder.

Smerter

Det er vanlig at sårene er ømme og svir. Du vil kjenne en viss ømhet i brystveggen der instrumentene har vært inne i brysthulen. Noen opplever et trykk over brystet og har tungt for å puste. Noen pasienter kjenner også forbigående ømhet under skulderbladene. Disse plagene blir borte av seg selv i løpet av noen uker. 

Noen få pasienter opplever smerter i armene etter operasjonen. Dette er velkjent ved operasjoner på det sympatiske nervesystemet og skyldes smerte etter nerveoverskjæringer (nevralgismerter). Disse smertene kan være plagsomme, men er ufarlige og blir alltid borte i løpet av seks til åtte uker.

Vanligvis er det tilstrekkelig med reseptfrie smertestillende medisiner som Paracetamol eller Ibux. Da følger du pakningsvedleggets anbefaling for dosering. Om du likevel har behov for det, får du resept på smertestillende medisiner.

Komplikasjoner og bivirkninger

Du kan oppleve bivirkninger etter operasjonen som kan være plagsomme. Behovet for operasjon må derfor vurderes i forhold til komplikasjoner og bivirkninger.

Ved alle typer operasjoner i brysthulen er det en liten risiko for at det oppstår blødninger eller andre problemer som gjør det nødvendig å øyeblikkelig åpne brysthulen. Dette er meget sjeldent.

Dren i brysthulen

Noen ganger er det nødvendig å legge inn et dren i brysthulen etter operasjonen, om lungen blør eller har en luftlekkasje. Da vil du våkne etter operasjonen med et lite plastrør som er ført inn gjennom brystveggen. Dette plastrøret kan som regel fjernes etter ett døgn.

Økt eller endret svetting på kroppen

De fleste som blir operert opplever økt kroppssvette. Dette ligger på 70-80 prosent etter en operasjon for rødming eller hode og ansiktsvette, og 40-50 prosent etter operasjon for håndsvette. Om dette skjer kan du oppleve at det er alt fra litt mer til mye mer svetting.

Fire til fem prosent av de som har tatt opererasjonen får så mye mer svette at de angrer på inngrepet. Disse plagene blir oftest permanente selv om de kan bli mindre med tiden. Det finnes ingen god behandling mot disse svetteplagene. Inngrepet anbefales derfor ikke til de som er plaget av mye svetting på hele kroppen.

Økt svetting i ansiktet når du spiser sterkt krydret mat

Omtrent 30 prosent av pasientene opplever at de svetter mer i ansiktet når de spiser sterkt krydret mat. Vanligvis er ikke dette er stort problem, men enkelte synes det kan være sjenerende.

Lavere puls

Etter operasjonen kan pulsen falle med 10-15 prosent, dette gjelder både hvilepuls og puls ved anstrengelser. Dette er mest merkbart rett etter operasjonen. Noen kan oppleve at kondisjonen er redusert rett etter operasjonen, men dette normaliserer seg etter en tid. Det har ikke vært påvist noen skadelige effekter på hjertet.

Tørre hender

Mange vil merke at hendene blir unormalt tørre. Du myke opp hendene ved å bruke håndkrem.

Hengende øyelokk 

Enkelte kan oppleve hengende øyelokk og en liten pupill (Horner's syndrom) etter operasjonen. Dette er sjelden, og er som oftest forbigående.

Vær oppmerksom

Om du opplever blødning, tung pust, feber, økende smerter eller betydelig hevelse i operasjonsområdet (blodansamling) må du ta kontakt med sykehuset. Det samme gjelder om du opplever tegn på infeksjon. Infeksjon kan du merke ved at såret blir vondt, rødt, varmt, hovent og om det kommer puss fra såret.

Kontakt

Parkering

​Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger 8-10 minutters gange fra hovedbygget. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet.

Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Les mer

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Bussrutene 362 og 363 går til og fra Grorud. Rutene 401, 411, 417,418 og 872 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetabeller på www.ruter.no eller tlf. 177.

Pasientreiser

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor tlf. 05515

All informasjon du trenger om pasientreiser er samlet på en nasjonal nettside.

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen.

I tilegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nittedal, Skedsmo, Ullensaker, Ski og Oslo.

Les mer

Blomster

I Glassgata i hovedbygget på Nordbyhagen finner du en egen blomsterbutikk, som kan hjelpe deg med blomster til alle anledninger.

Butikken er åpen mandag til fredag klokken 10.00-18.00, lørdag 13.00-17.00 og søndag 13.00-17.00.

Les mer

Glassgata

Glassgata deler hovedbygget i to, med behandlingsbyggene på høyre hånd og sengeområdene på venstre.

Her finnes en rekke servicetilbud som apotek, kiosk, frisør og blomsterbutikk.

Lyspunktet kafé

Hos oss kan du kjøpe varme måltider til lunsj og middag. Vi tilbyr ett vegetarmåltid og suppe fra sykehusets eget produksjonskjøkken. Vi tilbyr vegetarmåltid hver dag og ulike kalde retter. Du kan plukke din egen salat med kafeens hjemmelagde dressing. Har du dårlig tid, ta med deg mat fra hurtighjørnet.

Hos oss kan du betale med kontant, kort og vipps.

Åpen for alle.
Mandag - fredag kl. 08.00-16.30.

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Legevisitt

​På hverdager er det legevisitt mellom kl 10.00-11.30.

På kveldstid og i helger er det visitt til nye pasienter,

Ønsker du som pårørende samtale med lege, avtales dette på forhånd.

Internett og Wi-Fi

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett (AHUS-GUEST).

Kiosk

​Midt i Glassgata finnes det en kiosk som har bredt utvalg av lesestoff, mat og drikke.

Åpningstider:
Mandag - fredag kl. 06.00-22.00
Lørdag - søndag kl. 09.00-20.00

Kirke- og livssynsrom

Sykehuskirke og livssynsrom finenr du innerst i Glassgata mellom behandlingsbygg 3 og 4. Rommene er alltid åpne. Her kan du tenne lys, skrive en bønn eller bare hvile i stillheten.

Alle uavhengig av livssyn er velkomne. Her finner du vask, bønnematter og religiøse bøker her.

Pasientvert

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe med rullestol ved behov.

Frisør

Frisøren finner du på høyre hånd midt i Glassgata mellom behandlingsbygg 2 og behandlingsbygg 3. I tillegg til vanlige frisøroppgaver tilbyr frisøren parykktilpasning.

Åpningstider:
Mandag - fredag kl. 09.00-18.00
Fredag kl. 10.00-16.00

Telefon:
67 90 23 33

Helsetorg

​Helsetorget finner du i begynnelsen av Glassgata. Her er det PC-er med tilgang til internett. I tillegg er det mange brosjyrer om, sykdom, helse og behandling. Mange av brosjyrene er utarbeidet av pasientorganisasjoner. Disse er til fri benyttelse.

Minibank

Du finner minibank like ved hovedresepsjonen.

Lærings- og mestringssenter (LMS)

​Midt i Glassgata mellom behandlingsbygg 1 og 2, finner du Lærings- og mestringssenteret som er en møteplass for pasienter, pårørende, erfarne brukere og helsepersonell.

LMS skal bidra til at pasienter klarer å håndtere egen sykdom og fremme egen helse i hverdagen.

Ventesone for pasientreiser

Ventesone for pasientreiser finner du ved Helsetorget mellom sengebygg/behandlingsbygg 1 og 2.  

I tilegg er det eget venterom i Lærings- og metstringssenteret, som er åpent hverdager klokken 11.00-16.00.

I ventesonen kan du få hjelp til hjemmreisen med drosje, helseekspress eller buss. 

Telefonnummer: 67 96 81 20.

Mat på avdelingen

På sengeområdet serveres det 4 måltider om dagen. Frokosten består av brød, pålegg og kokt egg. Du kan velge mellom 2 retter til middag som er produsert i et topp moderne kjøkken.
Vi serverer hjemmelaget suppe til ettermiddagsmåltid. 

Har du behov for mat utenom måltidene har vi tilgjengelig mat i buffèen 24 timer i døgnet. 

Har du spesielle behov som spesialkost eller allergi?
Gi beskjed til din kontakt i sengeområdet.

For pårørende har vi Lyspunktet kafè som er åpen fra 08.00-16.30 på hverdager.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Apotek

På sykehusapoteket får du kjøpt det du trenger under sykehusopphold og ved utskrivning. Anbefalte produkter fra sykehusets helsepersonell gjenspeiler derfor vårt vareutvalg.

Åpningstider:
Mandag - fredag kl. 09.00-16.30

Telefon:
67 96 03 38 

Ønsker du å dele bilder fra tiden på sykehuset?

Ta hensyn når du tar bilder. Husk at ansatte har det travelt.
Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet.