Behandlingen av betennelse i mellomøret (otitis media) har ikke sett store endringer siden 1950-tallet. Kronisk ørebetennelse forårsaker strukturelle forandringer som ofte behandles med kirurgi. Vår forskning har som mål å konstruere nytt vev i trommehinnen. Vi har identifisert regenerative sentre i trommehinnen og jobber med å optimalisere dyrkningsmetoder og analyser for slikt vev.
Forskningen på obstruktiv søvnapné er knyttet til en kohort med forskningsdeltakere vi inkluderte i 2006-2008 samt pasienter som henvises til øre- nese- halsavdelingen med mistanke om pustestopp om natten. Forskningen handler om utvikling av en digital behandling av urolig søvn samt utvikling av en digital søvndagbok. Vi vil også teste ut effekten av en digital behandlingsplattform som vil bli knyttet til søvndagboken. Denne behandlingsplattformen vil veilede pasienten i treningsøvelser med dokumentert behandlingseffekt for snorking og mild søvnapné. Vi søker i tilknytning til dette prosjektet også om midler for å studere hvordan øvelser og såkalte søvnapnéskinner kan optimalisere luftstrømmen gjennom nese, hals og strupe ved søvn hos pasienter som ikke aksepterer behandling med et lite kompressorsystem som kalles «CPAP».
I forskningen på sykdommer i nesen er hovedfokuset på kronisk bihulebetennelse, eller rhinosinusitt (CRS). Prosjektene er utformet for å undersøke forholdet mellom CRS og biofilm og mellom biofilmrelatert CRS og data fra spørreskjema. Vi forsker også på egenskaper ved et spørreskjema for livskvalitet ved CRS og på bruken av målinger av plassforhold og luftstrøm gjennom nesen. Ytterligere studier er planlagt som en intervensjonsstudie for akutt behandling av alvorlig neseblod og på kirurgiske steder infeksjoner av neseseptumkirurgi.
Les mer om på uio.no
Forskningsprosjekter
Akershus søvnapné - teknologisk behandlingsstudie
Akershus søvnapné prosjekt (ASAP) 3
Prosjekt Eurostars Hypnos 1
Samarbeidspartnere
Sykdommer i mellomøret:
- Tympaniske stamcellsundersøkelser er delvis gjort i tett samarbeid med Ear Science Institute Australia.
Obstruktiv søvnapné:
- Institutt for Klinisk Medisin, OUS: Per Kristian Eide
- Institutt for Klinisk Medisin, Ahus: Pål Gulbrandsen og Torbjørn Omland
- Institutt for Helse og Samfunn: Anne Moen og Helge Skirbekk
- Institutt for Medisinske Basalfag: Toril Dammen
- Universitetet i Bergen: Bjørn Bjorvatn
- University of Reykjavik: Erna Sif Arnardottir
- University of Eastern Finland: Juha Töyras
- Avdeling for klinisk IKT, AHus: Petter Hurlen
Sykdommer i nesen:
- "Preventa Dahl-studien"
Et europeisk samarbeid som utvikler det digitale verktøyet "My Sinusitis Coach".
Medlemmer av forskningsgruppen
Leder av gruppen og undergruppen for søvnapné:
Harald Hrubos-Strøm, PhD, Cand Med. Overlege, 10% tilknyttet UIO
Harald.hrubos-strom@medisin.uio.no, 67964015