HELSENORGE

Perineumstudien

Under fødsel kan det oppstå små rifter i perineum (mellomkjøttet). Rifter i perineum er vanlig og gir sjeldent plager. Likevel er det noen kvinner som opplever underlivsplager etter å ha fått overfladiske rifter. Det har vært lite fokus på disse vanlige riftene i forskningen til nå.

​Hensikten med perineumstudien er å kartlegge perineums anatomi og en eventuell sammenheng med overfladiske perinealrifter. Vi vil også kartlegge eventuelle komplikasjoner etter overfladiske rifter, som fore eksempel blødning, infeksjon eller smerter ved samleie. Deretter ønsker vi å kartlegge perineums anatomi etter fødsel med vaginal ultralyd.

Hvem kan delta?

Du må være gravid for å delta. Vi søker alle førstegangsfødende kvinner eller kvinner som har født vaginalt tidligere.

Hva innebærer studien for deg?

Studien innebærer at du besvarer flere spørreskjemaer i løpet av studieperioden: i det aktuelle svangerskapet, 3 måneder etter fødsel og 1 år etter fødsel. Når du kommer inn for å føde, skal vi måle perineum før og etter fødsel. Dersom det oppstår overfladiske rifter i forbindelse med din fødsel, så følger vi opp dette.

1 år etter fødsel vil du få en gynekologisk undersøkelse, i tillegg til en vaginal ultralyd for å se på perineums anatomi.

PåmeldingSe mer informasjon på perineumstudien.no

Prosjektleder og prosjektdeltakere

Marie Ellström Engh, Gynekolog, Prosjektleder

Franziska Siafarikas, Gynekolog

Marthe Dalevoll Macedo, Jordmor

Jeanette Risløkken, Jordmor

Hanne Lilleberg, Lege i spesialisering

Fant du det du lette etter?