HELSENORGE

Informasjon til dialysepasienter og nyretransplanterte - koronavaksine

På denne siden finner du informasjonsvideoer til deg som er dialysepasient eller nyretransplantert, samt har nyreavdelingen smalet svar på en rekke spørsmål du kanskje sitter med. 

Disse informasjonsvideoene gir informasjon om Covid-19 for deg som er nyretransplantert eller har nyresykdom. Filmene er laget av Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte i samarbeid med nyreavdelingen på Akershus universitetssykehus, og finansiert med midler fra Stiftelsen Dam.

Filmene finnes også på engelsk:

​Informasjon til dialysepasienter og transplanterte om ​​koronavaksine

Nye studier viser at mange transplanterte har dårlig respons på koronavirusvaksine. Denne informasjonen fra Nyreavdelingen vil svare på noen av spørsmålene du måtte ha. ​

​​Ofte stilte spørsmål

«Ikke påvist antistoffer»​

Mange har henvendt seg til Nyreavdelingen etter å ha fått beskjeden «ikke påvist antistoffer» på helsenorge.no med spørsmål om hva det betyr. Dersom du ikke får påvist antistoffer etter to doser vaksine er du mindre beskyttet mot alvorlig sykdomsforløp ved Covid-19 dersom du skulle bli smittet.

Tredje vaksinedose 

Effekten av en tredje vaksinedose er testet ut på et lite antall transplanterte. Den viste at flere av de som ikke fikk påvist antistoffer etter to doser heldigvis danner antistoffer etter en tredje dose. 

Det ble derfor utført en liknende studie i Norge, der et lite antall transplanterte som deltok i «Vaksineresponsstudien» fikk en tredje vaksinedose i uke 27. Skulle denne norske studien vise at en tredje dose er effektiv og trygg for pasienter, vil nyrelegene kunne argumentere for at nyretransplanterte bør tilbys en tredje vaksinedose. Vi vet mer om dette til høsten når resultatene fra den norske studien foreligger.  

Vaksineresponsstudien

Et stort antall fullvaksinerte transplanterte og dialysepasienter er invitert til å delta i «Vaksineresponsstudien» via brev i posten fra Oslo Universitetssykehus eller via brev fra dr. Eide ved Akershus universitetssykehus. Deltakelse i studien innebærer at man tar en blodprøve noen uker etter andre vaksinedose for å måle om man har dannet antistoffer eller ikke. Studien pågår fortsatt og vi oppfordrer alle våre pasienter til å delta i studien.

Ferie og smittevern

Norge anses å være et trygt land å feriere i. Det er lavt smittetrykk også flere steder i utlandet. Gjør deg kjent med hvilke smittevernråd som anbefales for regionen du besøker. Det er bedre å bruke munnbind og desinfeksjonsmidler noen ganger for ofte enn en gang for lite, selv for de som har fått påvist antistoffer.

Skulle du ikke ha fått vaksine ennå bes du kontakte ditt lokale vaksinasjonskontor.

Mer informasjon

Det finnes mye informasjon om Covid-19 rettet mot transplanterte og personer med nyresykdom på www.lnt.no, nettsiden til Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte, som vi tror du kan ha nytte av.

Med vennlig hilsen

Ivar Anders Eide
Overlege / Forsker

Toril P. Enger
Overlege / Seksjonsleder

Willy Aasebø
Overlege / AvdelingssjefFant du det du lette etter?