HELSENORGE

Billedterapi hjelper kreftsyke i Kongsvinger

Med billedterapi hjelper spesialergoterapeut Ida Kristin Dahl kreftsyke pasienter og andre med behov for å sortere tunge tanker om livet og egen sykdom.

En pasient i arbeid med et bilde.

Dahl er Spesialergoterapeut med videreutdanning i billedterapi og ansatt på onkologisk poliklinikk på Ahus Kongsvinger. Hun er den eneste i Ahus som jobber med dette, og tilbudet er lite, men viktig.

- Billedterapi er et lavterskeltilbud til pasientene. Terapien kan foregå både i grupper og som enetimer. Under pandemien har det kun blitt enetimer grunnet smittevern, sier Dahl. 

Billedterapi beskrives som en behandlingsform som benytter skapende arbeid med bilder som kommunikasjon i terapirommet. 

Før timen setter Dahl seg inn i pasientenes historie, om de har smerter, traumer eller annet som påvirker hverdagen deres.  

- Mange av pasientene er rammet av kreft og har fått vite at de skal dø av sykdommen. For mange er de svært vanskelig å akseptere. 

Ved å uttrykke seg gjennom tegning, maling eller lignende kan pasienten få kontakt med sin indre verden på en annen måte enn bare gjennom ord.
Ida Kristin Dahl

Ida Kristin Dahl


- Under timen gir jeg pasientene oppgaver og ber de om å for eksempel lage et uttrykk for hvem de er. Pasienten oppmuntres til å skape fritt utfra egne tanker og følelser.

I billedterapi trenger man ikke å kunne tegne, men ved å arbeide med bilder kan pasienten utforske ved å uttrykke seg og forstå seg selv på en annen måte. 

- Vi prater om tankene og reaksjonene billedskapingen fremprovoserer. For mange kommer det frem tanker som har ligget i bakhodet lenge, ting de kanskje ikke har vært så bevisst tidligere. Ofte gjemmer vi oss bak ord, men ved å presentere seg selv på arket kan det gi en ny forståelse om oss selv. 

For alle​

Billedterapi kan brukes for alle aldersgrupper og for de som ikke ønsker å tegne selv kan også få utbytte av denne typen terapi.

- De som ikke vil tegne selv kan se på ferdige bilder og ta stilling til det de ser. Det er også mulig å lage album av egne fotografier. Terapien blir tilpasset hver enkelt pasient og det de selv er fortrolig med å uttrykke seg med.
 
Dahl ønsker gjerne at flere benytter seg av tilbudet, selv om de ikke anser seg selv som flinke til å tegne. Før oppstart av terapien får pasienten alltid tilbud om en uforpliktende prat, slik at pasienten får et innblikk i terapien og kan ta stilling til om dette er noe for han/henne.

-Billedterapi er ikke skummelt og man trenger ikke være en tegner for å delta. Flere pasienter jeg har snakket med har hatt nytte å prøve noe helt annet, for det er ikke alltid at ord er riktig måte å tilnærme seg følelsene og tankene på, sier Dahl.

Vekker følelser

En av pasientene som går i terapi hos Dahl forteller at billedterapi har hjulpet med dødsangsten hun kjente på.

- Legen min foreslo at jeg skulle prøve meg på billedterapi. Hun fortalte meg at det var en metode som blir brukt for alvorlig syke kreftpasienter og at det kan hjelpe meg i min situasjon. Jeg hadde veldig dødsangst i øyeblikket. Først tenkte jeg at ikke kunne tegne, men det handler jo ikke om det.

- Jeg har prøvd ut flere terapiformer, men dette er noe av det som har hjulpet meg mest. Det å tegne, for senere å snakke om det har hjulpet meg til å finne de små konkrete verdiene i livet som betyr så mye.

En annen pasient forteller at hun har hatt god hjelp av billedterapi og at arbeidet vekket følelser hun senere kunne jobbe med.
 
- Med tegningene får jeg fokusert på oppgaven og ryddet opp i tankene, sa kvinnen. 

Mer info?

Ønsker du mer informasjon om billedterapi kan du lese mer via lenken under.


Et rom med bord og stoler med blå duk, et staffeli står til høyre for bordet. Tegnesaker og ark ligger tilgengelig.

Slik ser billedterapirommet ut.