Den sagnomsuste sykehusmaten-

Ordet sykehusmat vekker kanskje ikke de beste assosiasjonene hos folk flest. Men Ahus-kokkene knuser myter.

Pasientene gir gode tilbakemeldinger på maten som serveres på Ahus.
Pasientene gir gode tilbakemeldinger på maten som serveres på Ahus.

Pasientene er nemlig veldig fornøyd med maten som serveres på Akershus universitetssykehus (Ahus), viser en brukerundersøkelse.

Undersøkelsen ble gjort blant pasienter i fire sengeområder gjennom tre uker i april. På en skala fra null til seks ble gjennomsnittsskåren 5,3.

- Det er alt i alt et veldig bra resultat - vi er veldig fornøyde, sier avdelingssjef Arne Øverlien i avdelingen Mat & Drikke .

Vi er jo kokker. Vi har lyst til å lage god mat.

Produksjonsleder Cecilie Lunde, Akershus universitetssykehus
 

Lages fra bunnen

Avdelingen sørger for at rundt 1000 middagsporsjoner blir servert på Ahus daglig. Ikke mindre enn 16 kjøkken og 120 ansatte finnes på Ahus for å tilberede all maten som serveres til pasienter, ansatte og besøkende på sykehuset.

For produksjonsleder Cecilie Lunde er ikke storkjøkken ensbetydende med kjedelig eller ferdigprodusert mat:

- Vi er jo kokker. Vi har lyst til å lage god mat. Det er ikke gøy å stå og lage ertestuing fra pose, sier Cecilie, som mener dette er en viktig grunn til at pasientene er fornøyde:

- Det er viktig at maten er hjemmelaget. Vi lager supper, sauser, gryter og stuinger fra bunnen.

Cecilie Lunde Buffetservering

Produksjonsleder Cecilie Lunde er opptatt av at maten skal se god ut.

Viktig at pasientene spiser

For mange pasienter er det helt avgjørende å få i seg mat for raskere bedring. Det anslås at hver tredje pasient i norske sykehus er underernært eller i risiko for underernæring, og det er ifølge Ernæringsrådet et stort potensiale for forbedring i å ivareta pasientenes ernæringsstatus.

- Mange pasienter spiser lite og har dårlig matlyst, og det er viktig at de får i seg mest mulig, sier Cecilie. Da hjelper det at maten ser god ut, lukter godt og smaker godt.

- Det er viktig at den er riktig tilberedt, at den legges pent på tallerkenen, at porsjonene ikke er for store, og at maten har fine farger, sier Cecilie, og legger til:

- Og så er det lov å ha litt fett i maten.

Valgmuligheter

Under middagsserveringen kan pasienten velge mellom tre alternativer hver dag - kjøtt-, fisk- eller vegetarrett.  I tillegg tilbys en ønskekostmeny hos pasienter som har tilbrakt mer enn 14 dager på sykehuset.

- De skal slippe å bli lei av maten. Derfor kan de få mat à la carte når de har vært lenge nok på sykehuset, sier Cecilie.

I tillegg finnes en diettliste for ulike allergier og spesielle behov. Allergikost må forhåndsbestilles av sykepleier.

Buffetservering Ahus

En av middagsrettene som serveres til pasientene på Ahus.

Flyttet middagstiden

Som ledd i å sikre færre underernærte pasienter, ble middagsmåltidet flyttet fra klokka 13 til 16 tidligere i år. Resultatene var udelt positive. Pasientene fikk frigitt tid til undersøkelser, de fikk mer ro under måltidet, og de rakk å få mer matlyst innen maten var på bordet.

Resultatet var at flere pasienter spiste maten, og det ble dermed også mindre matsvinn.
 
Undersøkelsen viser at de spurte pasientene er svært positive til en slik endring, med et gjennomsnitt på 5,7 av 6.

Grafikk matundersøkelse.jpg

Resultatet på undersøkelsen som ble gjort blant pasienter i fire sengeområder.