Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kan pasjonsfrukt virke mot Alzheimers sykdom?

En forskningsgruppe ved Ahus og UiO har gjort funn som antyder at pasjonsfrukt kan redusere hukommelsestap og bremse utviklingen av Alzheimers sykdom.

Publisert 24.06.2022
Sist oppdatert 31.08.2022
pasjonsfrukt

En pasjonsfruktfarm i Thailand. Foto: Shu-qin Cao

Alzheimers sykdom har vært kjent i over 100 år, men til tross for mye forskning, har moderne medisin fortsatt ikke funnet en kur. Forskere ved Akershus universitetssykehus (Ahus) og Universitetet i Oslo (UiO) har i en nylig publisert studie vist at pasjonsfrukt kan bidra til å bremse prosessen som fører til alzheimer. 

- Det er mange teorier bak opprinnelsen til demens og Alzheimers sykdom, men en av de mest interessante er teorien om at cellene i kroppen vår kan bli «trette» når vi blir eldre, noe som gjør det vanskeligere for dem å jobbe effektivt, forteller førsteamanuensis Evandro F. Fang. Han leder en internasjonal forskningsgruppe ved Ahus og UiO som jobber med menneskelig aldring og aldersdisponert Alzheimers sykdom.​

Som en utslitt søppelbi​l

Fang og kolleger har funnet ut at en av synderne kan være en liten bestanddel av cellene som kalles mitokondrium. Mitokondriene er ansvarlige for å forsyne cellene våre med energi. Normalt sørger cellenes renovasjonssystem for å fjerne uønskede, gamle eller ødelagte deler og derved holde mitokondriene og andre cellebestanddeler friske. Men dersom mitokondriene svekkes, kan det bli en ond sirkel med økende svikt i både energiproduksjon og reparasjon. Fang sammenlikner denne prosessen med en gjenvinningsbil:

- Våre tidligere studier har vist at skadde mitokondrier hos alzheimer-pasienter er litt som en rusten søppelbil: de bremser cellens normale rengjøringstjeneste, slik at det hoper seg opp med cellulært avfall, forklarer Fang.  

Dette akselererer utviklingen av Alzheimers sykdom.

Pasjonsfruktekstrakt fjerner hjern​ens «rust»

Fang og kolleger har i nesten fem år lett etter et molekyl i naturen som kan begrense utviklingen av alzheimer ved å styrke renovasjonsprosessen. Jakten har vært sentrert rundt fargerike eksotiske frukter. 

- De siste årene har pasjonsfrukten blitt populær globalt – ikke bare fordi den smaker godt, men fordi frukten i seg selv anses å være en stor kilde til sunne fytokjemikalier, sier Fang.

Fytokjemikalier er kjemiske forbindelser som finnes i planter og som kan påvirke kroppens fysiologi.

En helt fersk studie fra Fang-laben har vist at pasjonsfruktekstrakt er i stand til å fjerne «rusten» og forbedre noen av symptomene på Alzheimers sykdom i dyremodeller.  

Forsøkene er gjort på menneskeceller i laboratorium og i dyremodeller for alzheimer. 

- Videre bør det gjøres kliniske studier på mennesker, for å avdekke om det kan være aktuelt å bruke pasjonsfruktekstrakt til å utvikle preventiv medisin mot Alzheimers sykdom.

Evandro Fei Fang og studenter

Førsteamanuensis Evandro F. Fang og studenter i Ahus-laboratoriet. Foto: Caroline Shi-qi Zhang


Fakta: Demens

Demens er en gruppe nevrodegenerative sykdommer, karakterisert ved tap av hukommelse, språk, problemløsning og andre kognitive evner, som er alvorlige nok til å forstyrre dagliglivet. Alzheimers sykdom er den vanligste årsaken til demens, og rammer over 50 millioner mennesker over hele verden, og dette tallet forventes å tredobles innen 2050. I Norge er det anslått at det er rundt 80.000–120.000 personer med Alzheimers sykdom.