Hepatittbussen kommer til Kongsvinger

Har du noen gang sniffet eller injisert rusmidler? Da kan du være smittet av hepatitt C. Hepatittbussen kommer til Kongsvinger 6. november med tilbud om undersøkelser og behandling.

Hepatittbussen
Hepatittbussen drives av brukerorganisasjonen proLAR Nett, Nasjonalt forbund for folk i LAR. Foto: Fagrådet

​Distriktspsykiatrisk senter (DPS) og Avdeling rus og avhengighet (ARA) i Kongsvinger får besøk av hepatittbussen onsdag 6. november.

Bussen drives av brukerorganisasjonen proLAR Nett, Nasjonalt forbund for folk i LAR, med midler fra Helsedirektoratet.

Sted: DPS Kongsvinger: Parkveien 35, 2212 Kongsvinger
Tid: 6. november kl. 9-15

I bussen tilbys:

1. Analyse av spyttprøve for å sjekke antistoffer mot hepatitt C. Analysen tar 5-10 minutter.

Dersom du har negativ prøve, er du frisk, og slipper videre undersøkelse. 
Dersom du har positiv prøve, har du blitt smittet og må ta en ny test for å undersøke om du har kronisk hepatitt C- smitte:

2. Undersøkelse for aktivt virus gjøres ved å analysere en liten blodprøve (stikk i fingertuppen). Denne undersøkelsen tar 60 minutter.

Dersom du ikke har aktivt virus, er du frisk og slipper videre undersøkelse. Dersom du har aktivt virus, er du smittet av HCV og får tilbud om å undersøke hvor langt sykdommen har utviklet seg.

3. Leveren blir undersøkt med en «elastograf» for å måle leverstivhet. Dette er et mål på hvor langt sykdommen har kommet. Denne undersøkelsen tar 5-10 minutter.

4. Dersom du tester positivt for kronisk hepatitt C, tilbys behandling. I dag består hepatitt C-behandling oftest av tablett(er) en gang daglig i tre måneder. Behandlingen startes opp så fort som mulig etter undersøkelse i bussen, helst i løpet av et par dager.

De som er kjent med sin smittestatus på forhånd, kan få elastografisk undersøkelse uten å gå gjennom steg 1 og 2.

Bussen tilbyr også hurtigtest for hiv for deg som ønsker det.