HELSENORGE

I dag opereres pasient nummer 1000 med robotkirurgi på Ahus

Etter kun to år i drift opererer urologisk avdeling pasient nummer 1000 med robot, og på samme tid har Ahus rukket å bli et referansesenter for robotkirurgi. En milepæl, sier avdelingsleder Stig Müller. 

Kirurgen og avdelingslederen Stig Müller i en hvit operasjonssal. Iført grønn uniform og grønn hette.

Avdelingsleder ved urologisk avdeling, Stig Müller.

I september 2018 fikk Ahus sin første operasjonsrobot. Da hadde den allerede stått på ønskelisten i mange år. Etter kun to år i drift opererer operasjonsroboten DaVinci Xi pasient nummer 1000 på urologisk avdeling. 

Pasient nummer 1000 er en milepæl for vår avdeling og viser at vi har vært raske med implementering av robotkirurgi. Det har gitt vår avdeling et faglig løft samtidig som vi ser at vi har svært gode resultater innen behandling av prostatakreft og nyrekreft, sier avdelingsleder for urologisk avdeling, Stig Müller.

Urologisk avdeling behandler pasienter med sykdom i nyrer, urinveier og prostata, og urologisk kreft utgjør om lag 25 prosent av alle nye krefttilfeller i Norge.

I dag kan alle pasienter med prostatakreft og nyrekreft opereres hos oss med robotkirurgi, og enkelte inngrep som for eksempel fjerning av prostata gjøres kun med robotkirurgi i Norge, forklarer Müller.

En kirurg i grønn uniform og en pasient smiler til kamera bak munnbind.

Hans Cappelen (t.v.) syns det var morsom å være pasient nummer 1000, og håper at den lange erfaringen gjør at resultatet blir godt. Kirurg Vegard Mygland (t.h.) legger til at det er en sikkerhet at behandlingen er velprøvd.

Fremover planlegger urologisk avdeling å videreutvikle bruken av robotkirurgi til andre pasientgrupper som for eksempel avansert blærekreft.

I løpet av kun to driftsår har Ahus blitt et referansesenter for robotkirurgi som blir lagt merke til. Vi får ofte besøk fra andre sykehus fra både inn- og utland som vil se hvordan vi har organisert implementeringen av robotkirurgi, sier Müller. ​

Flest robotoperasjoner i Norden
Da operasjonsroboten på Ahus var klar til drift i 2019 tok flere avdelinger i bruk den nye metoden, og totalantallet for robotinngrep på sykehuset nærmer seg 1800. I løpet av det første året i drift ble det utført 443 operasjoner, noe som er den høyeste utnyttelsen av en operasjonsrobot i Norden.

På grunn av den raske og effektive implementeringen fikk vi anskaffet enda en operasjonsrobot høsten 2020. Siden da har begge robotsystemene vært så mye brukt at vi nå ser på muligheten for å utvide med en tredje.

I følge Müller har robotkirurgi blitt en viktig del av moderne kirurgisk behandling, og bruken av robotkirurgi øker i flere fagfelt der teknologien gir fordeler for pasient og kirurg.

På Ahus brukes robotkirurgi i dag av urologisk avdeling (prostata- og nyrekreft), thoraxkirurgi (lungekreft). gynekologi (fjerning av livmoren og andre gynekologiske operasjoner) og gastrokirurgisk avdeling (tykktarmskreft).

Alle avdelingene som bruker robotkirurgi på Ahus er i en gledelig utvikling mot bedre behandling for våre pasienter, avslutter Müller.

Hva er robotkirurgi?
Robotkirugi ligner kikkhullskirurgi, som vil si at man ikke opererer åpent med større snitt, men gjennom små hull i bukveggen. 

Robotkirurgi har også samme fordeler som kikkhullskirurgi, som vil si mindre blødning, kortere tid på sykehus og kortere sykdomsforløp. 

Den store forskjellen er at ved robotkirurgi fjernstyres instrumentene i kroppen til pasienten av kirurgen. I tillegg har kirurgen 3D syn som gjør oversikten bedre.

Operasjonsroboten DaVinci Xi. En hvit robot med mange armer.

Operasjonsroboten DaVinci Xi.

Les flere nyhetssaker om fremtidens pasientbehandling på helse-sorost.no