Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

I gang med lungekreftscreening av 1000 deltakere

Screening av røykere skal bidra til å oppdage tilfeller av lungekreft på et tidligere stadium. Nå skal  55 deltakere undersøkes ukentlig på Ahus Gardermoen i pilotstudien «Tidlig diagnostikk av lungekreft».

Publisert 19.08.2022
Endelig i gang! Overlege Haseem Ashraf (til høyre), leder lungekreftstudien. Her sammen nestleder av studien, Trond-Eirik Strand.
- Responsen har vært helt overveldende, sier forskningsleder Haseem Ashraf ved Ahus.
 
Totalt 125.000 innbyggere ble invitert til å bli med i pilotstudien. 14.000 takket ja til å være med. Disse fylte så ut et spørreskjema med informasjon om blant annet hvor lenge og hvor mye de har røkt, og 1000 av disse ble valgt ut som deltakere.
 
- Jeg får fortsatt henvendelser fra folk som vil være med, og vi skulle gjerne tatt med flere i studien. Screening kan redde liv, men i første omgang har vi finansiering til å undersøke rundt 1000 personer, sier Ashraf.
 
Deltakerne er personer som røyker eller tidligere i livet samlet har røykt minst 100 sigaretter/rullet røyk. ​
 
Screeningstudien vil over en treårs periode gjennomføre CT-lungerøntgen på 1000 nåværende røykere eller tidligere røykere. Deltakerne skal gjennom en årlig CT-scanning. Disse bildene, samt pusteprøver og blodprøver, skal til sammen si noe om risikoen for å utvikle lungekreft.

 

Førstemann

Jim Schelander (65) er en av de aller første deltakerne som gjennomgikk lungekreftscreeningen. I bildeserien under kan du følge han gjennom lungekreftscreeningen.
 
Mandag formiddag ble han møtt av sykepleier Linn Bjørnstad Hagen som tok ham inn til en velkomstsamtale. Tema i samtalen var selve studien, hva slags undersøkelser som skal gjøres, hvor skadelig røyk er og til slutt informasjon om røykeslutt.
 
- Lungekreft er fortsatt den dødeligste kreftsykdommen i Norge, og røykeslutt
er derfor også en viktig del av screeningprogrammet. Deltakerne får tips og råd på veien mot et røykfritt liv fra en sykepleier, sier Ashraf.
 
Jim tok pusteprøver med god veiledning og heiarop fra sykepleier Jeanette Granli. Etter tre godkjente prøver tok han blodprøver hos Linn.
 
I stolen snakket de om hvordan Jim kan slutte med røyken. Han har røkt rundt 20 sigaretter om dagen i 47 år, og er ikke helt overbevist selv om at han vil klare å slutte.
 
- Det verste er utgiftene og hva det koster meg, sier Jim, og legger til
 
- Også får jeg mye kjeft.
 
- Du må finne din egen motivasjon, det er den som er viktig for å lykkes, råder Linn.
 

​​

Screening redder liv

Internasjonale studier har vist at screening for lungekreft kan redusere dødeligheten av sykdommen med opptil 25 prosent. 
 
- Lungekreft er den kreftsykdommen som krever flest liv. Hvert år får om lag 3300 personer sykdommen, og av disse dør cirka 2300 personer. Derfor er det viktig å komme i gang med nasjonalt screeningprogram, slik at vi kan oppdage og behandle tidligere, sier Ashraf.
 
For at lungekreftscreening skal kunne bli et nasjonalt tilbud er det anbefalt at det først gjennomføres en pilotstudie i mindre skala. 
 
- Studien kan gi mer kunnskap om hvordan lungekreftscreening best kan etableres i Norge og hvor mange det er aktuelt for.
 
Det er ikke nødvendigvis bare lungekreft som kan oppdages gjennom screeningen.
 
- Utover lungekreft kan vi også oppdage andre sykdommer, som emfysem, kols, samt hjerte- og karsykdommer hos røykere.
 
Studien gjøres med støtte fra Kreftforeningen og i samarbeid med andre europeiske land. 
 

Les også: