HELSENORGE

Ny MR ved Ahus Gardermoen

Ny MR-maskin vil gi en fullverdig bildediagnostisk avdeling og bidra til et enda bedre pasienttilbud ved Ahus Gardermoen. 

MR-teamet ved Ahus Gardermoen.

Den offisielle åpningen av ny MR ved Ahus Gardermoen har blitt utsatt to ganger på grunn av Covid-19, men fredag 5. november kunne endelig bidragsyterne fra både Ahus Garder​​moen og Philips feire. 

- Vi er veldig glade for å få på plass MR her på Campus Gardermoen. Det vil nå være en liten, mer fullverdig bildediagnostikk avdeling her på huset, med både CT, MR og røntgen, sier radiograf, June-Cathrine Berge.  

Øystein Mæland

Øystein Mæland klippet båndet under den offisielle åpningen.

MR-maskinen har blitt benyttet til pasientbruk siden juni, og avdelingen har et mål om å ta 40 - 50 pasienter i uka. Det blir den sjette MR-maskinen hos Ahus totalt: fire på Nordbyhagen, en på Kongsvinger og nå en på Gardermoen. 

- Med en MR til vil vi kunne øke tilbudet til pasientene i hele vårt nedslagsfelt, og maskinen her på Ahus Gardermoen vil kunne avlaste avdelingen på Nordbyhagen, fortsetter Berge. ​
 
En behagelig opplevelse
Det nye MR-systemet ved Ahus Gardermoen er et nytt og moderne MR-system som kan utføre både enkle rutineundersøkelser og mer avanserte undersøkelser, og den er utstyrt med løsninger som kan gi en bedre opplevelse for pasienten. Blant annet «InBore Experience», hvor man kan se på bilder og videoer under undersøkelsen.

- Det gjør opplevelsen av å ligge i MR mer behagelig, spesielt for de som lider av klaustrofobi. Vi kan også spille av video som hjelper å holde pusten, noe som gjør samarbeidet med pasient enklere, sier Berge. 

MR-maskin

Via det nye systemet kan pasienten velge mellom et titalls bilder.

Maskinen inneholder kun 7 liter flytende helium. Det er mindre enn 0,5% av hva som har vært normalt i eldre magneter, som gjerne har mer enn 1500 liter. Helium er en begrenset ressurs, som utvinnes ved en energikrevende og kostbar framstilling. 

- Med den lave mengden helium er magneten en mer miljøvennlig løsning, og dermed er maskinen mer fremtidsrettet med hensyn til begrenset tilgang av helium, legger hun til. 
MR-maskin

Helium brukes for å kjøle de kraftige magnetene i maskinen. Her demonstrerer Øystein Brenne fra Philips elektromagnetfeltet.

​Et viktig redskap 

Berge tror og håper MR-maskinen vil minske arbeidsmengden som oppleves på Ahus, og mener den er et viktig redskap for å ta igjen etterslepet som henger igjen etter nedstengingen. 

- Forhåpentligvis vil vi nå kunne tilby time noe raskere, og for pasientene som bor på Øvre Romerike vil det bli kortere reisevei, ettersom de slipper å reise til Nordbyhagen. I tillegg har vi fått en fin lab, og maskinen har alt vi trenger av ekstra applikasjoner. Vi er veldig fornøyde, avslutter hun.