Ahus inviterer til åpen kveld om overgangsalderen

Overgangsalderen - befrielse eller forbannelse?

Hva skjer med kroppen i overgangsalderen? Hvilke symptomer kan man få, og er det nødvendig med hormonbehandling? Hvor tidlig kan man komme i overgangsalderen? Hva skjer med sexlivet?

Temakveld
Åpen kveld om overgangsalderen

- Det snakkes for lite om overgangsalderen, og temaet er delvis tabubelagt, sier direktør Pernille Schjønsby i Kvinneklinikken ved Akershus universitetssykehus (Ahus). 

Hun minner om at temaet gjelder halve befolkningen. Derfor inviterer Kvinneklinikken til åpen kveld om overgangsalderen onsdag 16. januar.

Pernille Schjønsby, KK , mai 2017.jpg

Direktør Pernille Schjønsby ved Kvinneklinikken på Ahus mener det snakkes for lite om overgangsalderen.

- Mange har behov for informasjon om hva som er overgangsplager og hva som ikke er det og om hva en kan gjøre for å få det lettere. Det er mange myter om overgangsalderen, men også mange fakta, sier hun.

Gynekolog Hilde Sundhagen vil gi en oversikt over behandling mot overgangsplager som virker og ikke virker. Forsker Elisabeth Bjelland presenterer Ahus-forskning om variasjon i kvinners alder ved menopause.

Østrogenbehandling er blitt mindre vanlig

Mens noen gjennomgår overgangsalderen med få eller ingen symptomer, kan andre oppleve plagsomme symptomer som kraftig nattesvette og søvnproblemer.

I dag er det vanlig at kvinner med kraftige overgangsplager får tilbud om hormonbehandling. Hormonbehandling av overgangsplager var vanlig for 10-15 år siden, frem til en vitenskapelig studie påviste økt risiko for brystkreft og hjerte- og karsykdom ved bruk av hormontilskudd. Da snudde pendelen helt om og bruk av østrogenbehandling falt dramatisk.

Kultur og strømninger i tiden har også betydning for hvordan overgangsalderen oppleves og om en eventuelt skal søke medisinsk hjelp for plagene.

Seksuell helse

Når hormonproduksjonen opphører i eggstokkene, opplever mange kvinner tørre slimhinner i skjeden og manglende sexlyst. Sexolog på Ahus, Randi Gjessing, vil fortelle om god seksuell helse i overgangsalderen.

Uroterapeut og spesialist på urinlekkasje Kari Askestad vil gi praktiske råd og tips til kvinner med urinlekkasje og vannlatningsbesvær, som er en vanlig plage for kvinner i 50-årene.