Pusterommet

Treningstimene på Pusterommet blir stadig mer populære. Pusterommet er et trenings- og aktivitetstilbud til de som er under eller nylig har gjennomgått kreftbehandling. I anledning Verdens kreftdag 4. februar fikk Pusterommet besøk av statsminister Erna Solberg.
Pusterommet
Oppmøtet har skutt i været siden Pusterommet ble etablert på Ahus i 2015.

- Dette er alfa og omega. Jeg forlenger livet for hver gang jeg er her, sier en av de oppmøtte til sirkeltreningstime. Han har trent her i et år, forteller han, før han går inn i en time med pust og pes og god stemning. Etter økten treffes de i kaffekroken.

Spesialfysioterapeut Renate Strand Sterud jobber her på fulltid og tilbyr en timeplan spekket med gruppetimer og individuell trening for kreftpasienter.

- Her har vi over 5000 besøk i året. Oppmøtet har skutt i været siden Pusterommet ble etablert i 2015, sier Strand Sterud.

- Pusterommet er ikke kun trening, det gir også en møteplass og en sosial arena for pasienter som er i samme situasjon, sier fysioterapeuten. - Stemningen er alltid god.

Pasientene henvises til Pusterommet via legene på sykehuset, eller fastlegen.

Les mer om Pusterommet på Ahus

Pusterommet_3.jpg

I tillegg til å være et treningsrom er Pusterommet en møteplass og sosial arena.

Aktiv mot kreft

Det er stiftelsen Aktiv mot kreft som står bak opprettelsen av Pusterommet. De etablerer Pusterom på sykehus som behandler kreftpasienter i hele Norge, og gir midler til drift de første tre årene, mot en garanti for at sykehuset viderefører driften. I dag har Ahus et av de mest besøkte Pusterommene i Norge, og antallet oppmøter stiger fra år til år.

Her legges det opp til aktiviteter både individuelt og i grupper avhengig av hva en trives best med. Gruppetilbudet består av varierte timer med forskjellig treningsinnhold og intensitetsnivå, og en kan også få individuell veiledning.

Færre innleggelser med trening

Det er vanlig å oppleve bivirkninger under kreftbehandlingen, og mange vil få fysiske og psykiske seneffekter.  Ved å være fysisk aktiv kan du være bedre rustet mot slike plager.

Pusterommet inngår i avdelingen Kliniske fellesfunksjoner ved Ahus, der Hilde Stømner er avdelingsleder.

- Vi vet at fysisk aktivitet øker overlevelsen og medfører færre innleggelser. Når du trener bygger du opp evnen til både fysisk og mental mestring og tåler etterbehandling som kjemoterapi og stråling bedre. Så jeg er veldig stolt over å ha Pusterommet i avdelingen, sier Stømner.

Statsministeren fikk treningsøkt

I anledning Verdens kreftdag 4. februar fikk Pusterommet på Ahus besøk av statsminister Erna Solberg, som fikk delta i en kort treningsøkt, og høre mer om viktigheten av tilrettelagt trening for kreftpasienter.

Her fikk hun møte fornøyde brukere av Pusterommet, og hun fikk høre om Aktiv mot kreft sitt arbeid for å få fysisk aktivitet inn som obligatorisk i pakkeforløpene for kreft. 

Erna Solberg Pusterommet.jpg

En god treningsøkt forlenger livet. Statsminister Erna Solberg deltok i en treningsøkt sammen med kreftpasienter som bruker Pusterommet aktivt.

Erna Solberg Pusterommet2.jpg

Fornøyde brukere av Pusterommet sammen med Erna Solberg.

Ahus har hatt gode erfaringer med å innføre såkalt prehabilitering for pasienter med tykk- og endetarmskreft. Dette innebærer kursing, kostholdsveiledning og trening i forkant av operasjon, slik at pasientene tåler behandlingen bedre.

Les mer om prehabiliteringen her: Trener seg i form før kreftoperasjon