Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Spillsimuleringer skal gjøre ledere tryggere

Det regner pokaler og konfetti i gull. Ledertrening skal både bli morsomt og gi økt trygghet, når Ahus nå tar i bruk en app for spillbasert trening for ledere.

Publisert 11.07.2022

​​

Jan Inge Pettersen

HR-direktør ved Akershus universitetssykehus (Ahus) Jan Inge Pettersen mener at spillsimuleringer vil gi lederne et bedre læringstilbud.

Ahus tar i bruk en ny app for trening i ledelse for over 500 Ahus-ledere. HR har samarbeidet nært med Attensi, et selskap som spesialiserer seg på spillbaserte simuleringer som kombinerer avanserte 3D-modeller med faglig innsikt i psykologi og menneskelig atferd.

- Spilltilbudet skal bli et bredt og godt tilbud for at ledere skal oppleve trygghet i sin rolle, sier HR-direktør Jan Inge Pettersen.​

Tren når det passer ​​best

Spillsimuleringer bidrar til å trene ledere i reelle situasjoner som krever faglig samhandling og god bruk av lederverktøy og systemer.

- Her får vi et nytt virkemiddel som er tilgjengelig overalt, slik at lederne kan trene og repetere der de er og når det passer best. Appen gjør det mulig å trene på krevende og utfordrende aktiviteter og situasjoner før de skal gjøres i praksis. Det supplerer det øvrige læringsprogrammet på en ny og spennende måte og gir lederne et bedre læringstilbud, sier Pettersen.

Skjermdump
En gruppe mennesker i medisinske klær



- Jeg tror spillene kommer til å gjøre innholdet i både ledelsesmodellen, lederrollen og hva som forventes av ledelse på Ahus mer tilgjengelig og nærere, og alle kan få et forhold til dette som de kan ta med seg i egen hverdag, sier han.​

Samtaletr​ening

I løsningen som nå er lansert kan lederne øve på vanskelige samtaler med medarbeidere og se hvordan de skårer på rangerte ledertavler, der de kan være anonyme.

- Vi som ledere må av og til ta en samtale med en medarbeider om ting som er vanskelig, som ikke fungerer, for eksempel ved konflikter. Dette er nødvendig å ta tak i, men kan være vanskelig og noen ganger litt ubehagelig. Da er det fint å kunne gjennomføre samtalen mange ganger i et spill, før du skal gjennomføre den i praksis, sier Pettersen.

Samtalesimulering gir mulighet til effektiv og realistisk trening på vanskelige samtaler i situasjoner du ikke møter så ofte. 

- Nøkkelen til læring ligger i å repetere, om igjen og om igjen, og i dialogen med kolleger om det du opplever i treningen, sier administrerende direktør i Attensi, Anne-Lise Waal.

Spillsimulering er brukt med hell andre steder, også i helsesektoren. Appen er blant annet benyttet til å trene på å snakke med barn som kunne være utsatt for misbruk eller vold.

Kan vide​reutvikles til flere områder

Det som nå er lansert er en startversjon, som vil videreutvikles fremover.

Tilsvarende vil det kunne utvikles treninger for ledergrupper, og for konkrete oppgaver som ledere møter i sin hverdag. Ferieplanlegging, sykefraværsoppfølging, medarbeidersamtale er områder verktøyet kan brukes til.

Attensi

Selskapet Attensi tilbyr spillbaserte simuleringer og var nylig med på å lansere ny app for ledertrening på Ahus. Fra venstre Gaute Godager, Anne-Lise Waal, Martin Borander og Inge Snippen.

​- Endring er slitsomt. Spill kan bidra til å lære det du egentlig ikke vil eller har tid til å lære. Det er et unikt verktøy som gjør feilene du gjør, og alt som er kjedelig, nyttig. Du lærer av repetisjonen - av å gjøre, ikke av innsikt, sier kreativ direktør og psykolog i Attensi, Gaute Godager.