Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Klare for 140 livmorhalsprøver på én kveld

I 2021 fikk 345 kvinner livmorhalskreft i Norge, og omtrent 200 000 kvinner tar sjelden eller aldri livmorhalsprøver. I år tar Kvinneklinikken ved Ahus grep for å gjøre det enklere for flere kvinner å ta del i programmet.

Publisert 05.09.2022
Sist oppdatert 21.09.2022
Ala Haug, fagansvarlig overlege for gynekologisk kreft ved Kvinneklinikken på Ahus.
Ala Haug er fagansvarlig overlege for gynekologisk kreft ved Kvinneklinikken på Ahus. Hun oppfordrer kvinner til å sjekke seg jevnlig for livmorhalskreft.
– Hvis sykdommen oppdages tidlig er det over 95 prosent som er i live etter fem år. Dessverre er prognosen dårlig hvis sykdommen diagnostiseres sent i forløpet, sier Ala Haug, fagansvarlig overlege for gynekologisk kreft ved Kvinneklinikken på Ahus.

– Derfor er det så viktig å få kvinner til å sjekke seg ved å ta livmorhalsprøve og følge livmorhalsprogrammet, sier hun.

Livmorhalsprogrammet er for alle kvinner mellom 25 og 69 år. Kvinner mellom 25 og 33 år oppfordres til å ta livmorhalsprøve hvert tredje år, og for de over 34 år er det hvert femte år som gjelder. 

Les mer om livmorhalsprogrammet på ​Kreftforeningen sine sider​

Informasjonskveld for kvinner
For første gang på fem år arrangerer Kvinneklinikken på Ahus en lavterskel #sjekkdeg-kveld for alle kvinner som bør ta livmorhalsprøve. I forkant av denne kvelden arrangerer de en informasjonskveld om livmorhalsprøver og livmorhalskreft i samarbeid med Lørenskog Sanitetsforening. 

– Målet er å nå ut til kvinnene som oftest lar være å ta celleprøve. Hos oss får de lære mer om kroppen sin og hvorfor man bør ta en livmorhalsprøve regelmessig, sier Haug.

Informasjonskvelden arrangeres på Fjellhamar Gård 6. september. Kvinnene som møter opp får mulighet til å melde seg på #sjekkdeg-kvelden tidlig.

Kvinneklinikken på Ahus står klare til å ta livmorhalsprøver 26. september.

Kvinneklinikken på Ahus står klare til å ta livmorhalsprøver 26. september.

Fem prøver i timen
26. september åpner Kvinneklinikken dørene på kveldstid for alle kvinner som vil ta livmorhalsprøve. Her står frivillige leger, sykepleiere, jordmødre og helsesekretærer ved Kvinneklinikken på Ahus klare. De har kapasitet til å ta omtrent 140 prøver i løpet av kvelden. 

– Mer enn halvparten av dem som får påvist livmorhalskreft har ikke fulgt anbefalingene om regelmessig livmorhalsprøve, og derfor er det viktig for oss å gjøre det enda enklere for kvinner å møte opp, sier Haug.

– Livmorhalskreft er en unik krefttype fordi det tar så mange år fra det oppstår celleforandringer i livmorhalsen til det blir til kreft. Da har man et vindu på flere år hvor man kan oppdage forstadiene til kreften og sikre tidlig nok behandling. Den beste forsikringen mot livmorhalskreft er å sjekke seg, legger hun til.

Har du ikke tatt en livmorhalsprøve de siste tre eller fem årene kan du booke tid hos Kvinneklinikken fra og med 19. september.

– Forrige gang det ble arrangert åpen sjekk deg-kveld ble timene revet bort i løpet av kort tid, så det er lurt å være tidlig ute, sier Haug.

Får du ikke plass, kan du bestille time til livmorhalsprøve via fastlegen din eller egen gynekolog.

Livmorhalsprøve, børste og prøveglass

Livmorhalsprøven tas med en slik børste. Det hele er over på et par minutter.

Meld deg på her:

Informasjonskveld: Påmeldingen er stengt. 

Livmorhalsprøve: Alle timene er nå booket. Du kan fortsatt bestille time til livmorhalsprøve via fastlegen din eller egen gynekolog. 

Fakta om livmorhalskreft

​I 2021 fikk 345 kvinner livmorhalskreft i Norge. 

Halvparten av de som får diagnosen er over 46 år.

Omtrent 200 000 kvinner tar sjelden eller aldri livmorhalsprøver. 

I 2021 hadde Viken fylke lavest 3,5-års dekningsgrad i aldersgruppen 25 til 33 år.

De siste 50 årene er forekomsten av livmorhalskreft i Norge redusert med nærmere 40 prosent. Nedgangen skyldes primært at vi har et effektivt screeningtilbud for denne sykdommen. ​

Kilde: Kreftregisteret.no