Ungdom gir til ungdom

Elevene ved Mailand videregående skole vil bidra i sitt eget lokalmiljø med en innsamlingsaksjon til inntekt for ungdomspasienter på Ahus.

Elevene på Mailand vgs ville gi til noen i eget lokalmiljø: Fra venstre: Roz Karim, Mailand vgs, Josefine Rørvik Skåland, leder i Ungdomsrådet på Ahus,  og Celine Hovanisjan, Mailand vgs


Ved årets innsamlingsaksjon ved Mailand videregående skole har elevene valgt at pengene skal gå til ungdomspasienter på Ahus. Elevene kommer rundt med innsamlingsbøsser i Lørenskog fredag 30. november.

- Vi ville fokusere på vårt eget nærmiljø. Ved å støtte noe nært, ser vi tydeligere hva pengene går til. Resultatene av innsamlingen blir mer konkret, sier elevrådsrepresentant Celine Hovanisjan ved Mailand videregående skole.

Ønsker ungdomsvennlig sykehus

- Det er fantastisk at de vil hjelpe, sier Josefine Rørvik Skåland, leder i Ungdomsrådet ved Ahus. Ungdomsrådet representerer pasienter i alderen 12-25 år, og rådgir Ahus om hvordan tjenestene kan forbedres og tilpasses en gruppe pasienter som hverken passer inn i barne- eller voksenkategorien.

- For ungdom kan det oppleves trist å være på et sykehus. Man blir ikke akkurat friskere av de hvite veggene, sier Skåland. Hun ser for seg at pengene kan brukes til å male fargerike vegger og gjøre sykehuset mer ungdomsvennlig ved innkjøp av spill og nettbrett.

Skåland har besøkt Mailand VGS for å fortelle elevene om hvordan det er å være syk ungdom.

Tidlig ute med tilrettelegging

Ungdomstiden er en sårbar fase i livet å tilbringe på sykehus. Man kan gå glipp av det sosiale, samtidig som man faller mellom tjenester som er tilpasset enten barn eller voksne. I det du fyller 18 regnes du som voksen, og de som har opplevd denne overgangen som pasient, beskriver det som tøft. Ahus har i samarbeid med ungdomsrådet jobbet med å gjøre overgangen mykere.

Ahus var tidlig ute med å tilrettelegge for ungdom, og ungdomsmedisin ble et strategisk satsingsområde i perioden 2012-2016. Da ble også ungdomsrådet opprettet.

- Rørende

- Innen helse har Norge vært langt bak mange andre land til å anerkjenne ungdom som en gruppe med særskilte behov. På Ahus har vi forsøkt å tilrettelegge blant annet med et eget «pauserom», som heter Timeout, og et opplegg fra 12 års alder som gjør ungdom gradvis bedre forberedt på å håndtere egen sykdom over i voksenalderen, sier BUK-direktør Erik Borge Skei.

Han setter pris på at Mailand-elevene har valgt å samle penger til ungdomspasienter.

- Egentlig er det ganske rørende. Alle kan bli syke. Og i ungdomstida kan det være spesielt vanskelig. Med selve gaven kan vi gjøre det litt lettere for ungdom å være syk og på sykehus. I tillegg er omtanken for andre og den forståelsen som ligger i det, verdifull i seg selv, sier Borge Skei.

Vil du bidra?

Vipps-nummeret er 77964