
Leder av Ungdomsrådet Ahus, Julie Larsen, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol og rådsmedlemmer Ungdomsrådet Ahus Mathias Nesvold Bjørndal og Solveig Emilie Vattøy.
Onsdag 6. april møtte Ungdomsrådet Ahus statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol.
– Siden jeg fikk invitasjonen har det vært mange følelser i sving. Jeg har vært stolt, glad, stressa, nervøs - men mest av alt veldig stolt. Stolt over å få lov til å representere Ungdomsrådet, stolt over å representere Ahus, sier leder for Ungdomsrådet Ahus, Julie Larsen.
Regjeringen skal utarbeide en opptrappingsplan for psykisk helse, og inviterte derfor barne- og ungdomsorganisasjoner og ungdomsråd til det første nasjonale innspillmøtet om planen.
– Ingvild og jeg har gledet oss til denne dagen lenge, for det er på denne måten politikk må bli til. Vi politikere er ofte er kjent for å snakke, men vi er også opptatt av at på vei til god politikk skal vi lytte. Derfor er det naturlig for oss å snakke med barn og unge først når vi skal lage en slik opptrappingsplan, sa statsminister Jonas Gahr Støre under møtet.

Ingvild Kjerkhol og Jonas Garh Støre satt klar for å høre på ungdommens innspill.
«Den vet best hvor skoen trykker, den som har den på»
Ungdomsrådet Ahus er satt sammen av ungdom som vet hvordan det er å være ung og syk. De jobber for at ungdomspasienter meninger og behov blir ivaretatt i møte med helsevesenet.
– Det er noe med uttrykket "den vet best hvor skoen trykker, den som har den på". Vi er et råd sammensatt av blant annet ungdommer som selv har brukererfaring fra psykisk helse, og det er viktig at pasienten får lov til å være en aktiv deltaker i beslutningsprosesser, sier Julie.
På dagens innspillsmøte fikk de tre minutters til å tale sin sak.
– Vi trenger kommuner som prioriterer barn og unges psykiske helse, og som prioriterer gode lavterskeltilbud. Men, for det er et men: lavterskeltilbudene må være store nok slik at det ikke blir sårbart, sa Julie under møtet.
Ungdomsrådet fokuserte på flere viktige satsningsområder, som en tilstrekkelig utbygget spesialisthelsetjeneste som kan ta imot alle som henvises.
– Vi trenger en spesialisthelsetjeneste med kort ventetid, fagpersoner som har tid og ressurser og spesialiserte BUP’er.

Julie Larsen brukte tre minutter på å gi regjeringen verdifulle innspill i deres satsning på psykisk helse.
– Barbie har klart det
Mangfold stod også på listen over viktige satsningsområder, og Barbie ble trukket frem som et eksempel.
– I dag kan et barn kjøpe en Barbie som er høyere enn originalen, større enn originalen og vi kan finne en Barbie som sitter i rullestol. Så Barbie har klart det. Da må vi også klare det i den virkelige verden. Vi har fortsatt en lang vei å gå, men vi kan ikke være et samfunn der vi ser større mangfold blant Barbier enn blant virkelige mennesker på sosiale medier.
Ungdomsrådet med Julie i spissen trakk også frem et helt nytt forslag: en fadderordning.
– Vi tenker vi at mye kan løses ved at noen er der. At noen ser deg, og lytter til deg. Derfor foreslår vi en forebyggende fadderordning for barn og unge. Det kan være en fadderbestemor eller en fadderbestefar. Ikke nødvendigvis en fagperson, men et medmenneske, avsluttet hun.
Kort vei mellom pasient og beslutningstaker
To andre representanter fra Ungdomsrådet Ahus var også tilstede under dagens innspillmøte, Solveig Emilie Vattøy (16) og Mathias Nesvold Bjørndahl (21).
– Jeg er veldig stolt av Mathias og Solveig Emilie som representerte Ungdomsrådet på en utmerket måte. Det er fint å få med seg noen yngre, særlig når det kommer til det å ha mot til å spørre om å ta bilder sammen med høyt profilerte politikere, sier Julie lattermildt.
– Jeg ble også rørt av tilbakemeldingene jeg fikk av de som fulgte med via stream. Det betyr mye at andre ser den innsatsen vi i Ungdomsrådet legger ned, for det er alltid et «vi», fortsetter hun.
Nå håper et samlet Ungdomsråd at dagens innspill fører til konkrete handlinger.
– Det er fint å leve i et land der vi fritt for sperringer kan snakke med helse- og omsorgsministeren. Det gjør at veien mellom pasienten og beslutningstakere er mye kortere, avslutter Julie.
Vil du være med å
jobbe for at ungdomspasienter meninger og behov blir ivaretatt i møte med helsevesenet? Ungdomsrådet Ahus søker nye medlemmer, les mer om det her.