HELSENORGE

Strømmer på med donasjoner til Ahus

Siden 10. mars har Ahus mottatt over 700 eposter som gjelder enten donasjoner eller salg knyttet til koronaviruset. - Jeg synes det er stort. Vi møter omsorg fra folk utenfor sykehuset, sier seksjonsleder på innkjøpsavdelingen Dag Erik Danielsen.

– Det er jo vanligvis den andre veien omsorgen går, sier Danielsen, som opplever at donasjonene viser at absolutt alle står på og bidrar med det de kan i situasjonen vi er i.

Små og store donasjoner fra alt fra store bedrifter til enkeltpersoner har strømmet inn til Ahus de siste ukene. Det doneres hansker, munnbind, vernebriller fra ulike forretninger, utdanningsinstitusjoner som OsloMet og Skedsmo videregående skole og fra privatpersoner.

Denne uken mottok Ahus en donasjon på rundt 11.000 munnbind fra Circle K. På den andre enden av skalaen finnes donasjoner fra enkeltpersoner som sender det de har.

Mye omtanke

– 50 munnbind er ikke mye når du ser på vårt forbruk per dag, men her ligger mye omtanke bak, sier Danielsen. Han har fått høre flere fine historier knyttet til donasjonene, som en privatperson som kom med en boks med munnbind etter å ha engasjert venninneflokken til å importere kinesiske munnbind for å gi dem bort.
 
– Senest i dag kom en dame fra Strømmen og leverte 20 liter sprit som hennes avdøde legesvigerfar hadde etterlatt seg, forteller han.
Noen kommer og leverer personlig, noen sender per post, og i de tilfellene det er større kvanta, stiller vår interne transporttjeneste opp og henter varene.


Ved beredskapslageret er det nå et eget "koronalager" der vi oppbevarer alle varer som er donert eller kjøpt av alternative aktører. Dette kvalitetssjekkes før det eventuelt tas i bruk.

Kvalitetssikres

Det er i tillegg mottatt en rekke salgstilbud på medisinsk utstyr og smittevernutstyr fra ulike aktører. Det er Sykehusinnkjøpt og Helse Sør-Øst sin oppgave å oppdrive smittevernutstyr.


- Varer som bestilles fra nye kanaler kvalitetssikres av smittevern før det bestemmes hvor på sykehuset det skal tas i bruk, sier Danielsen.


Han har også vært i kontakt med en rekke aktører som har begynt å produsere nytt smittevernutstyr. Vareprøver på disse vil vurderes av smittevernavdelingen.


Reklameprodusentselskapet Pro Shop AS har begynt å lage visirer etter at deres vanlige produksjon til butikker så å si har stoppet opp. Seksjonsleder Dag Erik Danielsen her sammen med

Harald Schie fra Pro Shop som har levert prototyper som nå vil bli undersøkt av smittevern.

Ønsker du å bidra med noe?

– De  som ønsker å donere utstyr kan ta kontakt med oss på e-post postmottak@ahus.no. Husk å skrive hva du ønsker å gi. Vi tar deretter kontakt og avtaler hvordan vi praktisk gjennomfører mottaket.

Takk for alle bidrag!