Innleggelse av PEG-sonde

Indikasjoner for å legge inn PEG-sonde kan være behov for langvarig sondeernæring på grunn av kreftsykdommer, reflux, lammelse i svelget eller andre sykdommer som medfører problemer med å svelge. 

Innledning

Fastlege eller lege ved institusjon henviser og gastrokirurg/gastroenterolog vurderer henvisningen. Nasjonale retningslinjer sammen med legens individuelle vurdering, avgjøre eventuell ventetid.

Henvisning og vurdering

Før

Skal du ha innlagt PEG blir du lagt inn på sykehuset dagen før inngrepet, dersom du ikke bor på institusjon. Det blir gitt to typer antibiotika intravenøst en times tid før innleggelsen av PEG. Dette for å forebygge komplikasjoner med infeksjon. Du får både beroligende og smertestillende medikamenter før inngrepet starter.

Under

Inngrepet blir gjort i lokalbedøvelse, eventuelt narkose. Barn får alltid narkose. Katetret er laget av silikon. Det blir lagt gjennom huden og inn i magesekken din ved hjelp av et gastroskop.

Etter

Pasienter som kommer fra hjemmet, vil ved første gangs innleggelse av PEG overnatte på sykehuset. Dette for at vi skal observere at PEG sonden fungerer. 

Pasienter som kommer fra institusjon reiser tilbake samme dag. 

Kateteret skal stå åpent det første døgnet, og sondeernæring blir gitt etter 24 timer. Livsnødvendige medisiner kan du også få gjennom kateteret.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Ønsker du å dele bilder fra tiden på sykehuset?

Ta hensyn når du tar bilder. Husk at ansatte har det travelt.
Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet.

Fant du det du lette etter?