Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Nyrekreft

I Norge blir nyrekreft diagnostisert hos mellom 800 og 900 pasienter årlig. Mellom 50 og 70 prosent blir oppdaget tilfeldig ved undersøkelser for andre plager eller i oppfølging for annen sykdom. Symptomer ved nyresvulst kan være blod i urinen eller smerter i nyreregionen. Ved nyrekreft med spredning er trøtthet og svekket allmenntilstand vanlige symptomer i begynnelsen.

Ofte påvises nyrekreft (Cancer renis) som ledd i utredning av blod i urinen og urinveisinfeksjon.

Les mer på helsenorge.no

Prognose

Ved lokalisert nyrekreft uten spredning vil vi vurdere om hele nyren bør fjernes eller om det er mulig å bevare deler av nyren.

For nyrekreft med spredning er det foreløpig ingen kjent helbredende behandling. Behandlingen skal stabilisere sykdommen og lindre symptomene ved hjelp av medisiner, eventuelt kombinert med kirurgi eller stråling.

Overlevelsen ved nyrekreft er avhengig av størrelsen på svulsten, vekstmønster og utbredelse (stadium), og hvor hissige kreftcellene er. Din helsetilstand, andre sykdommer, og alder, er med på å bestemme hvilken behandling du kan tolerere og dermed blir tilbudt.  

Det er viktig å være klar over at ikke alle som får påvist en svulst i nyren har kreft. Hos 20-30 prosent er det godartede forandringer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henvisning og vurdering

Når fastlegen har begrunnet mistanke om kreft i nyren skal du bli henvist i pakkeforløp for kreft til relevant urologisk avdeling for videre utredning og eventuell behandling i pakkeforløp. Et pakkeforløp er et standardisert pasientforløp som beskriver organiseringen av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende.

Pasientinformasjon om pakkeforløp (helsedirektoratet.no)

 

Utgreiing

Alle pasientar skal gå gjennom ei standard utgreiing med undersøkingar og blodprøver. I løpet av utgreiinga tar vi bilde for å avklare om mistanken om kreft i nyra er rett. Vanlegvis er CT (Computer Tomografi) med kontrast den mest brukte undersøkinga for dette. Det kan vere nødvendig med ekstra CT av nyrer eller lunger hos nokon.

Det kan vere nødvendig å ta ei vevsprøve for å sikre rett diagnose. Ei vevsprøve kan vise om det er ei godarta forandring eller ein kreftsvulst. Vevsprøva blir oftast gjord ultralydrettleidd og du får lokalbedøving. Ei slik vevsprøve er aktuell når pasienten for eksempel er eldre, har mange sjukdommar (mykje komorbiditet), annan kreftsjukdom, nyresvikt, eller risikerer å få nyresvikt etter behandling.

Dersom du har spesifikke symptom som kan settast i samanheng med nyrekreftsjukdommen kan det vere du at skal gjennom fleire undersøkingar. Av og til ønsker vi fleire undersøkingar for å avklare om det er tumor, eller for å kartlegge utbreiinga av sjukdommen. Legen vil i så fall informere deg undervegs i utgreiinga.

Avdelinga har ein eigen forløpkoordinator som sørger for å sette opp timane du skal ha gjennom utgreiinga. Du kan kontakte forløpkoordinatoren din spørje om det du måtte lure på.

Pasientinformasjon – Utgreiing ved mistanke om nyrekreft (helsedirektoratet.no)

Standard klinisk undersøking og blodprøver

Når resultata frå undersøkingane og prøvene er klare, vil vi som oftast kunne avklare om du har kreft eller ikkje, og vi tar avgjerd om diagnose. Om du ikkje har kreft, avsluttar vi pakkeforløpet.

​​​Pakkeforløp heim​

Alle pasientar som får ein kreftdiagnose, blir inkludert i pakkeforløp heim for pasientar med kreft. Gjennom pakkeforløpet går vi gjennom dei individuelle behova dine for tenester og oppfølging utover sjølve kreftbehandlinga.

Pakkeforløp heim for kreft (helsenorge.no)​

Behandling

Om du har kreft, planlegg vi nå kva behandling som er best for deg. Avgjerd om behandling tar vi i samråd med deg, etter at tilgjengelege kliniske opplysningar, blodprøver og røntgen/CT bilde er vurderte i tverrfagleg møte.

Det finst fleire moglege behandlingar. Kva som er best for deg kan du og helsepersonell komme fram til saman. Dette blir kalla samval. Å vere med og bestemme er ein rett du har.

Samval inneber at du mottek informasjon om fordelar og ulemper ved dei ulike alternativa. Så kan du saman med helsepersonell sjå desse opp mot kvarandre, ut ifrå kva som er viktig for deg.

Her er tre spørsmål du kan stille din behandlar:

  1. ​Kva alternativ har eg?
  2. Kva fordelar og ulemper er moglege ved desse alternativa?
  3. Kor sannsynleg er det at eg vil oppleve nokre av desse?

Les meir om samval på helsenorge.no

Behandling ved nyrekreft utan spreiing

Behandling ved små nyresvulstar kan vere kirurgi, ablasjon (svulstøydeleggande behandling) og aktiv overvaking. Ved større svulstar er behandlinga kirurgisk. For nokre pasientar som er skrøpelege eller med alvorleg tilleggssjukdom er operativ behandling ein større helserisiko enn det å leve med svulsten. Da tilbyr vi behandling etter kva symptom du har.

Kirurgi

Ved kirurgisk behandling fjernar vi enten heile (nefrektomi) eller delar av nyra (nyresparande). Operasjonen blir gjord mens du er i narkose. Dersom det er mogleg å gjennomføre nyresparande kirurgi føretrekker vi dette. Da fjernar vi berre svulsten. Begge inngrep kan bli gjorde med open operasjon eller med kikhòlsmetodar (laparoskopisk eller robotassisterte). Kva metode vi vel er avhengig av allmentilstanden din, størrelsen på svulsten og kor i nyra ho ligg.

Svulst-øydeleggande behandling (termisk ablasjon)

Det finst ulike metodar for svulst-øydeleggande behandling, som cryo- og microbølgebehandling, og fryse- og varmebehandling. Det varierer kva metode dei ulike sjukehusa tilbyr.

Desse metodane kan brukast ved små svulstar, hos pasientar med fleire svulstar og/eller mange tilleggssjukdommar, og hos dei som ikkje ønsker eller blir frårådde kirurgi. Behandlinga blir gjennomført bilderettleidd ved røntgenavdelinga. Du får lokalbedøving eller narkose. Behandlinga er eit samarbeid mellom røntgenlege og urolog. Vi tar alltid vevsprøve før denne typen behandling.

Aktiv overvaking

Aktiv overvaking kan også vere eit alternativ for pasientar med små svulstar og for pasientar med mange andre tilleggssjukdommar. Da blir du følgd regelmessig med klinisk undersøking og bildediagnostikk. Ut frå veksten til svulsten vil legen avgjere om kirurgi eller termisk ablasjon bør bli vurdert.

Behandling ved nyrekreft med spreiing

For pasientar som har nyrekreft med spreiing er behandlinga individuell. Behandlinga blir vurderert i samarbeid mellom kreftlege og urolog. Medikamentell behandling får du enten i form av tablettar som du tar heime eller som regelmessige infusjonar på sjukehus. Kreftlegane vil vurdere kva behandling som passar best til deg og krefttypen din.

Det finst ulike behandlingar:

  • målretta terapi
  • immunterapi

I nokre tilfelle blir desse kombinerte.

Behandlinga kan skrumpe svulsten og lindre symptoma. Den kan og gi noko forlengd levetid. I tillegg kan ulike kombinasjonar av kirurgi og strålebehandling bli aktuelt.

Oppfølging

Oppfølging ved sjukdom utan spreiiing

Etter kirurgi skal du komme til poliklinisk kontroll etter 6–8 veker. På denne kontrollen vil du få eit oppfølgingsprogram tilpassa deg og risikoen din for tilbakefall av sjukdommen. Vanlegvis blir opererte pasientar følgde i 5 år.

Dersom det oppstår tilbakefall av kreftsjukdom i desse åra, vil du bli grundig utgreidd. Tilbakefallet blir diskutert med kreftlegar på tverrfagleg møte, slik at du kan få best mogleg behandling.

Oppfølging ved nyrekreft med spreiing

Alle pasientar med spreiing vil bli følgt individuelt Oppfølgingen er avhengig av kva type behandling du får, og kva respons og toleranse du har for denne. Målet er å gi deg best eigna behandling.

Rehabilitering og meistring ved kreftsjukdom

Det finst ei rekke tilbod som kan vere ei hjelp til å komme tilbake til kvardagen under og etter kreftsjukdom. Derfor er det viktig å tenke rehabilitering og meistring av sjukdommen heilt frå sjukdomsstart og begynninga av behandlinga. Målet er å leve med så god livskvalitet som mogleg med eller etter kreftsjukdom.

Sjukehuset er tilknytt eit Lærings- og meistringssenter (LMS) der det er tilbod om kurs for pasientar med ulike sjukdommar og deira pårørande. Behandlarane dine kan gi informasjon om LMS-kurs og pasientforeiningar som kan vere aktuelle for deg.

Kontakt

Hovedbygg Urologisk avdeling

Kontakt Urologisk avdeling

Oppmøtested

Sengebygg 2, 1.etasje (S201).

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbilde av Ahus Nordbyhagen

Hovedbygg

Sykehusveien 25

1478 Lørenskog

Besøkstider

  • I dag
    • 14:00 - 15:00
    • 18:00 - 19:00

Transport

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

Hva betyr dette for deg som er pasient?

Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

På apoteket får du kjøpt det du trenger under og etter sykehusoppholdet. Anbefalte produkter fra sykehusets helsepersonell gjenspeiler derfor vårt vareutvalg.

Hos oss møter du autorisert helsepersonell med spesialkompetanse om medisiner. Vi kan også gi råd og veiledning om din medisinbruk.

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata. Apoteket ligger på høyre hånd før du kommer til kiosken.

Åpningstider og kontaktfinformasjon (sykehusapotekene.no)

Besøk er viktig for innliggende pasienter, og vi skal så godt vi kan tilrettelegge for besøk. Ahus har generelle besøkstider, men merk at det kan være andre tider som gjelder ved avdelingen du skal besøke.

Finn avdelingen du skal besøke via lenken under og se på avdelingsiden hvilke besøkstider som er gjeldende. Dersom det ikke er oppgitt besøkstid på avdelingssiden er det den generelle besøkstiden som gjelder.

 

Skal du ta blodprøve før undersøkelse eller behandling, gjøres det midt i Glassgata, skiltet "Prøvetaking".

Les mer om blodprøvetaking

Blomster er hyggelig både å få og å gi bort, men tenk på hvilke blomster du velger. Noen blomster kan dessverre gi ubehag for pasienter, men utvalget er stort blant blomster du kan ha med.

På disse avdelingene tillates ikke blomster

  • S202 - Gastrokirurgisk- og medisinsk sengeområde
  • S203 - Nevrologisk sengeområde og Øre-nese-hals sengeområde​
  • S204 - Kar/Thorax sengeområde
  • S302 - Infeksjonsmedisinsk sengeområde
  • S403 - Kardiologisk sengeområde
  • Ortopedisk sengeområde
  • Geriatrisk sengeområde
  • Hjerteovervåkningen
  • Akuttområde Akutt 24
  • Avdeling for lungemedisin - tillatt på enerom
  • Barselseksjonen - Ikke sterktluktende blomster (for eksempel)
  • Barne- og ungdomsklinikken
  • Intensiv og intermediær seksjon

Frisøren finner du på høyre hånd midt i Glassgata mellom behandlingsbygg 2 og behandlingsbygg 3. I tillegg til vanlige frisøroppgaver tilbyr frisøren parykktilpasning.

Åpningstider:
Mandag - fredag kl. 09.00-18.00
Fredag kl. 10.00-16.00

Telefon:
67 90 23 33

Glassgata deler hovedbygget i to, med behandlingsbyggene på høyre hånd og sengeområdene på venstre.

Her finnes en rekke servicetilbud som apotek, kiosk og frisør.

Helsetorget ligger sentralt i Glassgata. Her finner du informasjon rettet mot pasienter og pårørende, og gratis tilgang til PC-er. Hele sykehuset har gratis trådløst gjestenett.

​Gjennom hele hovedbygget går Glassgata. På høyre hånd finner du behandlingsbyggene. Inngangene kalles B1,B2,B3 og B4. På venstre hånd er sengebyggene. Inngangene kalles S1,S2,S3 og S4. I enden av Glassgata ligger Barne- og ungdomsklinikken (BUK).

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

​Midt i Glassgata ligger Narvesen som har bredt utvalg av lesestoff, mat og drikke.

Mer informasjon om åpningstider finner du på lenken under: narvesen.no/finn-butikk

​På hverdager er det legevisitt mellom kl 10.00-11.30.

På kveldstid og i helger er det visitt til nye pasienter,

Ønsker du som pårørende samtale med lege, avtales dette på forhånd.

I Lyspunktet kafé kan du velge blant et godt utvalg av både varm og kald mat, salatbuffet, desserter og kaker. Kafeen er åpen for alle. Du kan også ta med din egen matpakke og hygge deg i vårt fine lokale. I kafeen kan du betale med kort, ko​ntant eller Vipps.

Mer informasjon og åpningstider​

Pasienter og pårørende skal få informasjon, utvidet innsikt i egen situasjon og tilegne seg kunnskaper for å bedre mestre sin livssituasjon gjennom kurs.

Skal du delta på kurs finner du mer informasjon om påmelding, oppmøte og kontaktinformasjon på siden under, eller i brevet du har fått av avdelingen. 

Pasient- og pårørendeopplæring (PPO)

På sengeområdet serveres det 4 måltider om dagen. Frokosten består av brød, pålegg og kokt egg. Du kan velge mellom 2 retter til middag som er produsert i et topp moderne kjøkken.
Vi serverer hjemmelaget suppe til ettermiddagsmåltid. 

Har du behov for mat utenom måltidene har vi tilgjengelig mat i buffèen 24 timer i døgnet. 

Har du spesielle behov som spesialkost eller allergi?
Gi beskjed til din kontakt i sengeområdet.

For pårørende har vi Lyspunktet kafè som er åpen fra 08.00-16.30 på hverdager. Ved ferier og helligdager har vi redusert åpningstid.​ Åpningstider uke 26-32: alle hverdager kl.08-15.30, stengt lørdag og søndag.

Møtepunktet tilbyr samtale for pasienter og pårørende som ønsker det. Det bemannes av representanter fra pasientorganisasjoner. Du finner det i Helsetorget.

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Sykehuskirke og livssynsrom ligger på høyre side i Glassgata, etter B3. Sykehusprest og andre samtalepartnere fra ulike tros- og livssynssamfunn kan kontaktes på telefon 911 95 977.

Du skal få informasjon om din helse, sykdom og behandling på et språk du forstår. Har du vanskelig for å forstå og snakke norsk, har du rett til tolk på det språket du ønsker. Tolk er gratis for deg som pasient i helsetjenesten. 

Ved behov kan avdelingen bestille en kvalifisert tolk, ta kontakt med sykepleier på avdelingen for å melde behovet. Andre familiemedlemmer og barn kan ikke benyttes som tolk. 

Tolk i helsetjenesten – rett til informasjon på ditt språk (helsenorge.no)

Ved Ahus Nordbyhagen har vi en betjent ventesone hvor pasienter og pårørende kan vente på transport og få hjelp ved spørsmål om reise.

Åpningstid:
Hverdager kl. 11-15
Telefon: 67 96 81 20

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata, hvor Ventesonen ligger på høyre hånd før du kommer til apoteket.