Før operasjonen vil du få samtale med sykepleier og stomisykepleier, narkoselege (anestesilege) og kirurg. Du skal delta i en fysioterapigruppe hvor fysioterapeuten går gjennom bl.a. pusteteknikker og mobiliseringsteknikker.
Noen prøver/undersøkelser vil bli tatt av deg:
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Rektoskopi er en undersøkelse av endetarmen og eventuelt nedre del av tykktarmen. Undersøkelsen foregår med et stivt, gjennomsiktig rør (rektoskop) som har en lyskilde, slik at legen kan inspisere endetarmen og dens slimhinne.
-
Før
Før rektoskopi er det viktig at tarmen er godt tømt for avføring. Hvordan og når du skal tømme tarmen vil du få beskjed om i innkallingsbrevet. Ofte blir det anbefalt at du tar etminiklyster 1 - 2 timer før undersøkelsen.
-
Under
Rektoskopi er en undersøkelse av endetarmen og utføres av en lege som et ledd i utredningen. Du blir satt i en gynekologstol og legen fører skopet innover i endetarmen, og eventuelt opp i nedre del av tykktarmen. For å få til dette blåser legen inn litt luft via en ballong som er festet til skopet. Ved luftinnblåsingen vil tarmen utvide seg foran skopet, og det blir enklere å føre det innover.
Under uttrekkingen av rektoskopet inspiserer legen slimhinnen grundig, gjerne med sirkulerende bevegelser for å sikre seg at han får inspisert hele omkretsen av tarmhulen. Ofte blåses det inn luft for å gi bedre oversikt. Dette kan oppleves litt ubehagelig fordi det kan sprenge på. Ved påvisning av forandringer kan legen ta vevsprøver med enbiopsitang.
-
Etter
Etter undersøkelsen kan du reise hjem.
Vær oppmerksom
Det er sjelden at det forekommer komplikasjoner etter rektoskopi. Hvisdet blir tatt vevsprøver, hender det imidlertid at det kan blø litt. Ved kraftig blødning, må du kontakte legen eller sykehuset.
Ytterst sjelden kan det gå hull på tarmen i forbindelse med undersøkelsen. Risikoen for dette er størst vedstore betennelsesforandringer i tarmen.
Gå til
Rektoskopi
Vi må også sette på markering på magen din der tarmen blir lagt ut.
Kvelden før operasjonen
Om kvelden før operasjonen må du dusje og ha på rene sykehusklær. Vi setter en liten sprøyte i underhudsfettet ditt, for å forebygge blodpropp. Denne gis også hver kveld etter operasjonen. Det blir lagt inn en kanyle på hånden for å kunne gi deg væske og antibiotika på operasjonsdagen.
Faste fra kl. 24:00 (Dvs. ikke spise, drikke, røyke, bruke snus, tygge tyggegummi og lignende).
Operasjonsdagen
Barbering på magen blir gjort av nattsykepleier. Medisiner som narkoselegen (anestesilegen) har forordnet blir gitt sammen med antibiotika. Etter ca. 45 – 60 minutter blir du kjørt i seng til operasjonsavdelingen.