HELSENORGE

Bekkenreservoar

Bekkenreservoar er en operasjon som innebærer at tykktarmen og endetarmen blir fjernet. Av nederste delen av tynntarmen konstruerer vi et reservoar (beholder) som blir sydd ned til endetarmsåpningen hvor lukkemuskelen er intakt. Dette blir gjort i to eller tre operasjoner over flere måneder.

Innledning

Henvisning og vurdering

Før

Før operasjonen får du samtale med sykepleier og stomisykepleier, narkoselege (anestesilege) og kirurg. Du skal delta i en fysioterapigruppe hvor fysioterapeuten går gjennom bl.a. pusteteknikker og mobiliseringsteknikker.

Noen prøver/undersøkelser vil bli tatt av deg:

Les mer om
Les mer om Rektoskopi, Kongsvinger sykehus

Rektoskopi, Kongsvinger sykehus

Rektoskopi er en undersøkelse av endetarmen og eventuelt nedre del av tykktarmen. Undersøkelsen utføres med et lite rør (rektoskop) med lys i, slik at legen får et godt overblikk over endetarmen og dens slimhinne.

  1. Før

    Før rektoskopi er det viktig at tarmen er godt tømt for avføring. Hvordan og når du skal tømme tarmen vil du få beskjed om.

    Ofte er det anbefalt å tømme tarmen ved å ta 120 ml klyx en til to timer før undersøkelsen.

  2. Under

    Ved undersøkelsen ligger du på en benk med benholdere og legen fører rektoskopet innover i endetarmen. For å få til dette blåser legen inn litt luft via en ballong som er festet til skopet. Ved innblåsingen av luft vil tarmen utvide seg foran skopet, og det blir enklere å føre det innover. Du vil oppleve avføringstrang av dette.

    Samtidig som rektoskopet trekkes ut undersøker legen slimhinnen og tarmveggen grundig. Legen vil ta prøver av slimhinnen med en biopsistang hvis han ser noe unormalt.

  3. Etter

    Etter undersøkelsen kan du som regel reise hjem.

Vær oppmerksom

Det er sjelden at det forekommer komplikasjoner etter rektoskopi. Hvis det blir tatt vevsprøver, kan det noen ganger blø litt. Ved kraftig blødning, må du kontakte legen eller sykehuset.

Ytterst sjelden kan det gå hull på tarmen i forbindelse med undersøkelsen. Risikoen for dette er størst ved store betennelsesforandringer i tarmen.

Gå til Rektoskopi

Vi må også sette på markering på magen din der tarmen blir lagt ut.

Kvelden før operasjonen

Om kvelden før operasjonen må du dusje og ha på rene sykehusklær. Vi setter en liten sprøyte i underhudsfettet ditt, for å forebygge blodpropp. Denne gis også hver kveld etter operasjonen. Det blir lagt inn en kanyle på hånden for å kunne gi deg væske og antibiotika på operasjonsdagen.

Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer førHvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

Operasjonsdagen

Barbering på magen blir gjort av nattsykepleier. Medisiner som narkoselegen (anestesilegen) har forordnet blir gitt sammen med antibiotika. Etter ca. 45 – 60 minutter blir du kjørt i seng til operasjonsavdelingen.

Under

Operasjonen blir utført i opptil tre etapper over flere måneder.

Ved første operasjon fjerner vi tykktarmen - med åpen operasjon eller kikkhullskirurgi. Endetarmen blir sydd sammen øverst, og tynntarmen blir lagt ut på magen (Ileostomi). Tykktarmen blir fjernet fra slutten av tynntarmen til endetarmens øvre del.

Etter 3 - 6 måneder utfører vi neste operasjon. Endetarmen blir frigjort, og deretter fjerner vi endetarmen slik at det som står igjen er endetarmsåpningen med lukkemuskel. Reservoaret blir laget av en bit av tynntarmen og blir skjøtet sammen med endetarmsåpningen. Tarmen blir lagt ut på magen for å avlaste reservoaret. Denne bøyleileostomien har to løp. Det tilførende løpet står mer fram enn det fraførende løpet som er mer i hudnivå. Det blir lagt et dren i operasjonsområdet på magen for å fjerne blod og væske.      

Ved tredje og siste operasjon legger vi den avlastende stomien tilbake, og lukker stomiåpningen. Dette er som regel et mindre inngrep, men blir gjort i narkose.

Etter

Etter operasjonen blir du liggende på overvåkningsavdelingen et døgn. Intravenøs væske blir gitt og du får kontinuerlig smertestillende medikamenter gjennom et kateter i ryggen (epidural kateter). Du vil være innlagt ca. 7- 10 dager etter operasjonen.

  • Under operasjonen blir det lagt inn et kateter (slange) gjennom urinrøret til urinblæra. Dette fjernes etter fem dager. 

  • Det er vanlig med noe luftsmerter på grunn av at det tar litt tid etter operasjonen før du får tilbake normale tarmbevegelser. Aktivitet er derfor viktig for å hjelpe tarmbevegelsene i gang. Du får hjelp til å komme deg ut av sengen allerede dagen etter operasjonen. Vanligvis vil du få fysioterapi daglig. 

  • Når du får mat og drikke vurderes i hvert enkelt tilfelle (som regel litt drikke dagen etter operasjonen). Mer inntak etter hvert som magen kommer i gang. 

  • Du får opplæring i å stelle/skifte på stomien, gjerne sammen med pårørende.


Ved hjemreise

  • Du vil få informasjon om kosthold og væskebalanse. (Dersom hyppig diare, husk å drikke rikelig).

  • Utreisesamtale med stomisykepleier.

  • Sting fjernes hos egen lege etter 12 til 14 dager.

  • Det er vanligvis ikke nødvendig å skifte bandasje på operasjonssåret hjemme.

  • Unngå tunge løft og fysiske anstrengelser de første 6 ukene etter operasjonen.

  • Blåresept på stomiutstyr og utstyr til skylling.

  • Sykemelding ca. 4 uker.

  • Du vil få time til kontroll på kirurgisk poliklinikk hos kirurg og stomisykepleier.

Vær oppmerksom

Ved smerter, feber og eventuelt hvis det begynner å væske fra såret, kontakt lege.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?