HELSENORGE

Diagnostiske manøvre for krystallsyke

Krystallsyke eller benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV) er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Sykdommen skyldes små krystaller av kalkstein i buegangene i det indre øret. Buegangene har små følere som registrerer hodebevegelser, og når de forstyrres av disse små kalksteinene, lures hjernen til å tro at hodet dreier rundt. Dette gir korte anfall av svimmelhet ved bestemte hodebevegelser.

Innledning

Diagnosen krystallsyke stilles ved hjelp av hodemanøvrer som utløser karakteristisk svimmelhet og ufrivillige øyebevegelser (nystagmus). Ut fra hodemanøvrene og retningen på øyebevegelsene er det ofte mulig å avgjøre hvilken buegang som er affisert og i hvilket øre.

Henvisning og vurdering

Krystallsyke kan vanligvis diagnostiseres og behandles hos fastlegen. Ved vedvarende symptomer på krystallsyke uten effekt av behandlingsmanøvre, kan man henvise for videre behandling.

Før

Undersøkelsen krever ingen forberedelser.

Under

Undersøkelsen kan utføres av fastlege eller spesialist. Noen fysioterapeuter og kiropraktorer har også trening i å undersøke pasienter for krystallsyke. Undersøkelsene krever ikke noe spesialutstyr og kan utføres på en vanlig undersøkelsesbenk, i en undersøkelsesstol eller i seng. 

For at det skal bli lettere å se nystagmus kan du få på deg spesialbriller eller en maske med infrarøde videokameraer.

Diagnostiske manøvrer for krystallsyke varierer. Den mest vanlige går ut på å legge seg ned med hodet vendt mot høyre og mot venstre (Dix-Hallpike-manøver). En annen vanlig manøver går ut på å ligge på ryggen og dreie hodet mot høyre og mot venstre.

Disse hodebevegelsene vil ikke utløse svimmelhet hos friske, men kan utløse anfall hos pasienter med krystallsyke. Det er disse anfallene og karakteristiske ufrivillige øyebevegelser (nystagmus), som sammen med symptomene dine, gjør det mulig å stille diagnosen.

Etter

Vi vil gi deg råd om hvordan du skal forholde deg etter undersøkelsen og behandlingen. I noen tilfeller kan det være aktuelt med hjemmeøvelser. Det kan også være behov for gjentatte behandlinger.

Generelt er det viktig å være i bevegelse for å trene opp balansen og redusere svimmelhetssymptomene. Ved behov vil en fysioterapeut kunne gi veiledning i balansetrening.

Etter undersøkelsen kan du være i aktivitet som vanlig.

Vær oppmerksom

Undersøkelsen kan gi forbigående svimmelhet.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?