HELSENORGE

Ergospirometri

Ergospirometri (CPET – cardiopulmonary exercise test) er en undersøkelse som måler oksygenopptak, lungefunksjon og arbeidskapasitet. Testen utføres på ergometersykkel.

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

For at testen skal gi et så riktig svar som mulig er det viktig at du:

  • har på deg lette og behagelige treningsklær og sko
  • ikke spiser et større måltid 1 time før undersøkelsen
  • unngår bruk av tobakk undersøkelsesdagen
  • ikke anstrenger deg siste timen før undersøkelsen

Om mulig - unngå å ta luftveisåpnende inhalasjonsmedisin:

  • 6 - 48 timer før undersøkelsen, avhengig av inhalasjonsmedisin. 

Eventuelle inhalasjonssteroider kan brukes som vanlig. Alle andre faste medisiner tas som vanlig.

Dersom du føler deg dårlig, kan du ta inhalasjonsmedisinen din. Da er det viktig at du skriver ned når du tok medisinen. Noen medisiner kan påvirke resultatet av pusteprøven, derfor bør du alltid opplyse oss om hvilken medisin du bruker på forhånd.

Alt dette vil du få informasjon om fra helsepersonell før undersøkelsen.

Under

Lungelege og lungesykepleier er med deg under testen. De vil fortelle deg hvordan du skal utføre testen. Hjerte- og lungefunksjon, blodtrykk og oksygenmetning overvåkes underveis.

Først gjør vi disse undersøkelsene:

Les mer om
Les mer om
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder

Måling av blodtrykk og oksygenmetting:

Legen ser på resultatet av disse undersøkelsene. Om de ser bra ut, utfører du selve ergospirometri-undersøkelsen.Under undersøkelsen har du på deg elektroder (fra EKG), måler for blodtrykk og oksygenmetning.Du skal sitte på en ergometersykkel. Du får på en maske over nese og munn. Den blir holdt på plass av et feste som du har på hodet. Masken skal være tett, men du klarer å puste gjennom den. Før du starter å sykle spør vi deg om pusten din ved å vise deg en skala som er et mål på pust (Borgs-skala). Vi gjør dette flere ganger under undersøkelsen.Når du starter å sykle skal det være lett å trå. Det vil bli tyngre etter hvert. For at du skal utføre en god test er det viktig at du presser deg, ellers kan det bli en test hvor det blir vanskelig å få avklart symptomene dine og få en diagnose. Sykepleier vil spørre deg hvordan det går og lungelegen er med på hele undersøkelsen. Blir du trøtt og det gjør vondt i beina skal du likevel presse deg helt til du ikke orker mer. Etter at testen er ferdig skal du sitte på sykkelen og trå lett rundt.

Etter

Etter undersøkelsen vil legen tolke verdiene i forhold til forventede verdier og se dette i sammenheng med sykdomsbildet og andre undersøkelser.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?