Behandling

Hjertekateterisering

Hjertekateterisering er en undersøkelse der vi måler blodtrykket på høyre side av hjertet og i blodårene i lungene. Samtidig tar vi blodprøver fra ulike steder i hjertet. Undersøkelsen gjøres for å vurdere hjertets funksjon. Du er våken hele tiden.

Før

Du kan spise en lett frokost før undersøkelsen. Bruker du Marevan-tabletter skal INR være under eller lik 2,5. Det blir kontrollert ved hjelp av blodprøve den dagen undersøkelsen foregår. Hvis du bruker blodfortynnende medisiner som Pradaxa®, Xarelto® ,Eliquis® eller Lixiana skal du ikke ta dette samme dag som behandling. Andre medisiner kan du ta slik du pleier.

Si fra til oss hvis du har reagert på lokalbedøvelse før.

Under

Når du kommer til sykehuset møter du vanligvis to sykepleiere og en lege. Du ligger på ryggen på en smal benk under undersøkelsen. EKG-ledninger kobles til, slik at vi kan følge hjerterytmen din. Over deg er det et bevegelig røntgenapparat som viser hjertet fra flere vinkler.

Undersøkelsen gjøres via en blodåre (vene) i lysken eller på halsen. Lysken eller halsen blir vasket og eventuelt barbert. Det legges et sterilt laken over deg med et hull over innstikkstedet. Deretter setter legen lokalbedøvelse. Da kjenner du et lite stikk. Så snart bedøvelsen virker, føres en tynn ledning (kateter) via blodåren frem til hjertet. Det er et spesialkateter som gjør det mulig å registrere trykk og måle hjertets pumpeevne.

Vi bruker røntgengjennomlysning når kateteret føres til hjertet. Det gjør vi for å se hvor vi plasserer kateteret. Samtidig måler vi blodtrykk på forskjellige steder og tar blodprøver. Til slutt måler vi hvor mye blod hjertet ditt pumper ut i hvile.

Underveis i undersøkelsen, når katetret ligger i hjertet, kan du ofte kjenne ekstra hjerteslag. Dette er normalt og er ikke farlig. Undersøkelsen gir vanligvis lite ubehag, men si ifra til personalet hvis du kjenner noe.

Etter

Når undersøkelsen er ferdig,  legger vi en bandasje over innstikkstedet i lysken eller på halsen. Den skal ligge på til morgenen etter.

Om du er stukket i lysken skal du normalt være sengeliggende i to timer etter at undersøkelsen er ferdig. Dette får du nærmere beskjed om av personalet. Den første timen skal du ikke bruke magemusklene. Det vil si at du skal holde hodet på puta og ikke løfte overkroppen. Dette er for å unngå trykk mot innstikksted, som kan føre til blødning.

Hvis undersøkelsen er gjort via blodåre på halsen, kan du stå opp med en gang. Du skal ikke bøye hodet fremover den første halvtimen, for å unngå blødning. Det kan være litt ømt og hovent på halsen. Du får en liten bandasje over innstikkstedet som kan fjernes morgenen etter. Du kan spise og drikke rett etter undersøkelsen, dersom du ikke har fått noen annen beskjed.

Du kan vanligvis reise fra sykehuset samme dag, hvis du ikke skal til andre undersøkelser. Før du reiser skal du snakke med en lege.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner skjer ikke ofte, men noen kan få forbigående blodtrykksfall, som kan gjøre at du føler deg svimmel. Blødning og blåmerke på innstikkstedet kan skje. Det er derfor viktig at du holder deg i sengen i anbefalt tid etter undersøkelsen.

Hvis du du har fått beroligende medisiner, kan du ikke kjøre bil samme dag.

Kontakt

Nordbyhagen Hjertemedisinsk avdeling

Kontakt Hjertemedisinsk avdeling

Oppmøtested

Behandlingsbygg 4, 3. etasje (B403).
Sengebygg 3, 3. etasje (S303).
Sengebygg 3, 4. etasje (S403).
Ski sykehus

Nordbyhagen hovedbygg

Sykehusveien 25
1478 Lørenskog

Ski sykehus

Vardåsveien 3
1400 Ski