HELSENORGE
Smertepoliklinikk

Intravenøs smertebehandling, Nordbyhagen

Metoden benyttes for å behandle ulike typer langvarige smerter som er forårsaket av overfølsomhet av nervesystemet (sentral sensitivering). Innledning

Behandlingen gis som infusjon i en blodåre (intravenøst). Behandlingen tilbys til pasienter med generaliserte smerter i flere områder av kroppen og ved skade i nervesystemet, som for eksempel ansiktssmerter, hodepine, kompleks regional smertesyndrom (CRPS), senskade etter kreftbehandling.

Før

Du kan spise et lett måltid inntil 2 timer før behandlingen. Du kan ta dine faste medisiner som vanlig før behandlingen, dette gjelder også smertestillende.Under

Du får tilbud om 3 testinfusjoner med cirka 1 ukes mellomrom. Her tester vi flere medikamenter og vurderer effekten av behandlingen. Medikamentene blokkerer flere smertereseptorer og stabiliserer nervemembranen i området som skal behandles.
En sykepleier gjennomfører behandlingen og setter en venekanyle (nål). Behandlingen tar cirka 30 minutter. 

Under behandlingen opplever noen pasienter å bli svimle, få metallsmak i munnen, snakke snøvlete, kroppen føles tung, tåkesyn og nummenhet i lepper/tunge. Dette er normale reaksjoner som kan komme i varierende grad mens behandlingen pågår. Dersom du får noen av disse symptomene må du si ifra til sykepleier. Sykepleier vurderer da om behandlingen skal stoppes eller gis over lengre tid. Symptomene avtar vanligvis etter noen minutter. 

Når medisinen blir gitt intravenøst merker du en hurtig og forbigående dempet effekt av nerveimpulser fra det smertefulle området. Noen merker effekten direkte etter behandlingen, andre får det gradvis, og den kan vare fra noen timer til flere uker.
 

Medikament

Hovedmedikamentet i intravenøs behandling er Lidokain. Lidokain er en lokalbedøvelse som stabiliserer nervemembranen, lindrer smerter og virker beroligende på nervetråder og kan virke smertelindrende på flere typer smerter. 
Etter

Etter behandlingen blir du værende til observasjon i 30 minutter – 1 time. Det er viktig at du ikke overdriver fysisk aktivitet på behandlingsdagen. Du skal ikke kjøre bil etter behandlingen.

Legg merke til om smertene kommer gradvis tilbake, om du får bedre søvnkvalitet og om du klarer å være mer fysisk aktiv som følge av behandlingen. Det legger grunnlaget for å vurdere eventuell videre behandling.
 
Ved god effekt av behandlingen kan du fortsette med 10 infusjoner, de første 3 med 2 ukers mellomrom, deretter 3-4 uker mellom hver behandling. 

Egeninnsats

For at behandlingen skal bli vellykket må du som pasient også ha en aktiv rolle og jobbe for varig endring. Vi oppfordrer deg til å finne en balanse mellom aktivitet og hvile, gjøre avspenningsøvelser, unngå smertetopper å finne ikke-medikamentelle strategier.

Fysisk aktivitet

Ved langvarige og kroniske smerter er mange forsiktige med fysisk aktivitet for å unngå å provosere eller forverre smerten. Det er derimot viktig at du benytter effekten av behandlingen til gradvis opptrening der du har fokus på styrke, utholdenhet og ikke bare trening av de delene av kroppen hvor smertene kommer fra. Du kan få hjelp til trening ved å delta på Smertepoliklinikken sine ulike treningsgrupper, eller gjennom tilbud ved Frisklivssentralen i din kommune.Vær oppmerksom

Du kan oppleve svimmelhet, dette skyldes lavere blodtrykket enn normalt. Vær oppmerksom på at du ikke reiser deg for fort opp fra liggende eller sittende stilling.

Ved behov ta kontakt med lege.

Kontaktinformasjon

Buss og taxi

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Parkering

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Les mer om parkering

Pasientreiser

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

All informasjon du trenger om pasientreiser er samlet på en nasjonal nettside.

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Parfyme

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

Pasientvert

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Sykehusklovnene

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?