Medisinfri behandling er basert på prinsipper om «recovery». Det finnes ikke et eget norsk ord for recovery, men det oversettes ofte med begreper som tilfriskning og mestring.
Det innebærer:
- å ha kontrollen selv
- ha aktiv egeninnsats
- bli ekspert på egen lidelse
- ha håp og tro på å kunne mestre livet og hverdagen på tross av sykdom.
Det vil tilbys gruppebaserte tilbud etter IMR-metoden og individuelt etter behov. IMR står for Illness Management and Recovery og er et kunnskapsbasert behandlingsprogram for personer med alvorlig psykisk lidelse. Gruppebehandlingen har fokus på at du skal kjenne dine symptomer, forstå dem og lære å mestre de på din egen måte.
Tilbudet vil også bestå av et program som inneholder fysisk aktivitet og trening.
Godt kosthold og å opprettholde sosialt nettverk og funksjon i dagliglivet står også sentralt. Vi søker så langt som mulig sammen med deg å ha et nært samarbeid med pårørende, fastlege og det kommunale helsetilbud
Vi tilbyr et åtte ukers behandlingsopphold der vi har satt sammen flere medikamentfrie behandlingsformer i et intensivt program. Vi bruker ulike metoder for å hjelpe deg med tanker, følelser og handling.
Vi legger vekt på tilbakemeldinger fra deg for å tilpasse behandling underveis og sikre at du får maksimalt utbytte av behandlingen. Dette sikrer vi gjennom spørreskjema og samtaler hver uke.
Du får egen timeplan som du følger gjennom de åtte ukene. Følgende behandlingsformer er inkludert i medisinfritt behandlingstilbud ved Medisinfri døgnenhet, DPS Nedre Romerike:
Fysisk aktivitet/styrketrening/friluftsliv
Forskning viser at jevnlig fysisk aktivitet fører til bedre fysisk og psykisk helse. Fysisk aktivitet kan redusere depresjon, angstplager, muskelspenninger, og søvnvansker. Fysisk aktivitet kan bedre forhold til egen kropp, selvbilde, evnen til å mestre stress og få bedre livskvalitet.

Kroppsbevissthetsgruppe
Gjennom enkle øvelser kan du oppnå mer kontakt med – og økt bevissthet, om egen kropp.
Avspenningsgruppe
Stress og bekymringer setter seg ofte fast i musklene våre og gir oss smerter. Her kan du lære noe om å slappe av og kanskje finne enkle øvelser som kan bli til hjelp videre i din hverdag.

Miljøterapi
På en døgninstitusjon skjer det mye mellom avtaler og planlagt timeplan. I fellesskapet (miljøet) med andre pasienter og personal kan den enkelte oppleve ulike situasjoner og utfordringer som kan gjenkjennes fra livet utenfor døgnposten.
Målrettet arbeid med slike erfaringer kan hjelpe deg til å fungere bedre både psykisk og sosialt.

Evalueringsmøter
Ukentlige felles samlinger der den enkelte ser på sitt arbeid den siste uka – hva som har fungert bra og mindre bra. Dette er et viktig stoppested på vegen mot å nå egne tilfriskningsmål.

Hjemmeoppgaver
Disse er en del av behandlingsopplegget og innebærer trening og utprøving av delmål.
Kunst og uttrykksterapi
Kunst- og uttrykksterapi en terapiform der mye av kommunikasjonen skjer gjennom kunstneriske uttrykk som maling, leire, bevegelse, musikk, poesi og drama.

Individuell samtaleterapi
Samtaler med personale på enheten. Terapiformen hvor du kan få hjelp med hindringer i behandlingen.
Utstyrsliste
- Toalettsaker
- Tøfler/innesko
- Gode tursko/Joggesko
- Treningsklær
- Turklær