HELSENORGE
Ortopedisk klinikk

Overbevegelighet i ledd, tverrfaglig utredningstilbud

Hypermobilitet, eller overbevegelighet i ledd, er ganske vanlig, og forekommer hos 10-20 % av befolkningen i de nordiske landene. En del personer med overbevegelige ledd har i tillegg smerter og funksjonstap fra bevegelsesapparatet.

Innledning

Internasjonalt har man de siste årene betegnet denne tilstanden for hypermobilitetssyndrom.  Hypermobile ledd er imidlertid også et viktig symptom ved ulike bindevevssykdommer, og særlig hyppig forekommende ved Ehlers-Danlos syndrom. Det kom nye klassifikasjonskriterier i 2017. Etter klassifikasjonen fra 2017 skiller man nå mellom hypermobil EDS ( hEDS), som en smalere kategori enn tidligere, og HSD( hypermobility spectrum disorder) for alle med hypermobilitet som ikke fyller hEDS-kriteriene.

En del av pasientene med generell hypermobilitet og har også symptomer fra hud eller andre organer, og en grundigere utredning kan være nødvendig for å oppnå en diagnose.

Henvisning og vurdering

Voksne personer (over 18 år) med utbredt overbevegelighet i ledd, med tegn som kan gi mistanke om genetiske bindevevssykdommer, kan henvises til poliklinisk utredning og funksjonsvurdering hos Oslo universitetssykehus (regional funksjon). Pasienter med utbredt overbevegelighet i ledd uten sikker mistanke om genetisk bindevevssykdom bør først vurderes ved lokal fysikalsk medisinsk avdeling som vanligvis kan gi et bedre tilbud ved behov for oppfølging. For begge grupper gjelder at grundig anamnese, angivelse av kliniske funn og utprøving av behandlingstiltak forutsettes beskrevet i henvisningen.

Send henvisninger til Oslo universitetssykehus til henvisningsmottaket

Personer med generalisert leddhypermobilitet og dokumenterte funn som tyder på genetisk bindevevssykdom med alvorlig organkomplikasjon (f.eks. aneurisme/disseksjon i oppadstigende aorta, disseksjon i andre arterier, linseluksasjon eller organruptur), eller der det kjent – eller sterk mistanke om familiehistorie med genetisk bindevevssykdom som kan gi alvorlig organaffeksjon, skal henvises avdeling for medisinsk genetikk i pasientens hjemmehørende helseregion.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

I henvisningen ønskes opplysninger om:

  • familiære sykdommer (plutselig død hos personer under 50 år, bindevevssykdommer, annen sikker organaffeksjon)
  • pasientens tidligere sykdommer (sikre luksasjoner, tannstatus, utbredte smertetilstander)
  • Beigthon-skår, se Beighton-skår enkel veiledning,
  • eventuelle hudforandringer
  • gjerne beskrivelse av smerte og funksjonssvikt slik at utredningen kan planlegges best mulig.
  • behov for tolk

Før

Utredningen krever ingen forberedelser fra deg som pasient.

Under

Poliklinisk utredning blir gjennomført av lege, og i utvalgte tilfeller gjøres supplerende funksjonsundersøkelser av fysioterapeut. Formålet med utredningen er å avklare diagnose, eventuelt behov for videre utredning hos andre spesialiteter, rehabiliteringsbehov, behov for tilrettelegging, og for ortopediske hjelpemidler.

Etter

Etter gjennomført utredning blir du fulgt opp videre i primærhelsetjenesten i din hjemkommune.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?