HELSENORGE
Øre-nese-hals

Skjev nese (Rhinoplastikk)

Skjev nese kan rettes ut ved en operasjon som er kalt rhinoplastikk. Operasjonen skal gjøre nesen mer åpen ved å lage den ytre delen av nesen rettere. For å rette nesen må vi ofte fjerne litt brusk inni nesen. Det kan hende vi må meisle bort litt bein på ytre del av nesen. 

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Før operasjonen må vi vite om du har sykdommer eller allergier, og om du bruker medisiner. Dette kan ha relevans for operasjonen eller narkosen, og det kan være aktuelt å bli vurdert av anestesilege før operasjonsdagen.

Alle må på forhånd fylle ut "Egenmeldingsskjema om helsetilstand" . Dette er for at sykehuset skal vite om sykdommer eller symptomer som må vurderes før operasjonen, og for å vurdere om du skal legges inn før eller etter operasjonen.

Har du tidligere hatt spesielle erfaringer fra bedøvelse eller narkose, vil vi gjerne at du forteller oss om det. Har det vært problemer med anestesi ved andre sykehus, bør du om mulig skaffe kopi av anestesijournal og ta den med til oss.

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

Medisiner

Det er viktig at sykehuset vet hvilke medisiner du bruker, spesielt gjelder dette blodfortynnende medisiner (for eksempel Albyl, Plavix, Efient, Brilique, Marevan, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Persantin). Ta med medisinlisten din til sykehuset dersom du har det. Gi også beskjed om du bruker naturmedisiner eller kosttilskudd. Det er anestesilegen som avgjør hvilke medisiner du kan ta før operasjonen.

Hygiene

Det er viktig at du dusjer og vasker håret hjemme på operasjonsdagen eller kvelden før. 

Du kan ikke ha på deg ringer, klokker, piercinger, kontaktlinser, sminke eller neglelakk før operasjonen. Briller og høreapparat kan du ha på. 

Sykehuset må vite om du har tannproteser, bro, krone, stift eller løse tenner. Proteser kan du beholde til du er inne på operasjonsstuen. De må tas ut før du sovner. 


Under

Operasjonen blir gjort i narkose. Anestesisykepleier og anestesilege passer på at du sover godt og får rett mengde bedøvelse. Blodtrykk, puls og mengden surstoff i blodet måles gjennom hele inngrepet.

Operasjonen blir gjort gjennom neseborene. Kirurgen fjerner og retter på brusk og ben på neseskilleveggen. Dette er for å lage god plass på begge sider av veggen. Det blir satt inn tamponger i begge neseborene for å stanse blødinger. Skilleveggen blir støttet opp med myke plater og du får gips på nesen.

Etter

Etter operasjonen må du være på oppvåkningsrommet i minst 1 time. Du vil få medisiner for smerte og eventuelt for kvalme dersom du trenger det. 

Hjemreise

Alle som får utført rhinoplastikk kan i utgangspunktet reise hjem samme dag. Pasienter som har mer enn 1 times reisevei, overnatter med en voksen pårørende på pasienthotell. Ingen får forlate sykehuset alene etter en operasjon, du må avtale at noen kan komme og hente deg. Du skal heller ikke være alene første kvelden eller natten etter operasjonen.

Smertelindring

Før hjemreise vil legen og sykepleier snakke med deg om hva du må passe på etter operasjonen. Du vil og få informasjon om bruk av smertelindring. Legen sender elektronisk resept på smertestillende som du kan hente på apoteket. Det er lurt å kjøle ned nesen den første kvelden. Du kan pakke inn is i en pose eller en klut. Hold den på nesen så lenge du orker. Det er vanlig at det renner litt blod fra nesen de første dagene. 

Skylling med saltvann

Nesetampongene blir vanligvis fjernet dagen etter operasjonen. Etter at tampongene er fjernet må du begynne å skylle nesen med saltvann. Du kan kjøpe ferdig utblandet saltvann på apoteket eller lage selv. Da koker du opp 1 liter vann og tilsetter 1 strøken matskje salt. Saltvannet bør ha kroppstemperatur når du bruker det. Saltvannet må du snufse inn i nesen minst 3 ganger daglig. Dette skal du gjøre frem til første kontroll, eller i minimum to uker. 

Kontroll/oppfølging

Det er vanlig med kontroll etter 1 dag for å fjerne tampongene i nesen. Etter 7 dager kommer du på kontroll for å fjerne støtteplater, gips og sting. Deretter er det vanligvis kontroll etter 6 måneder.   

Sykemelding

Det er vanlig med sykemelding i 7-10 dager. Det varierer ut fra hvilket arbeid du har. 

Trening og aktivitet

Du må ikke trene i de første 2 ukene etter operasjonen. Etter 2 uker kan du starte med rolig trening og øke etter hvert. Kontaktidrett, som for eksempel fotball, må du unngå i 6 uker.   

Bruk av nesespray

Noen pasienter bruker nesespray som Nasonex, Avamys, Rhinocort eller Flutide Nasal. Du bør vente en måned etter operasjonen før du bruker nesespray. Det er fordi det er hevelse, skorper og gammelt blod i nesen den første tiden etter operasjonen.

Når kan du snyte deg?

Det er vanlige at renner litt blod og sårvæske fra nesen de første 2 dagene etter operasjon, men du bør vente 10 dager etter operasjonen før du snyter deg. Ved snyting oppstår det et høyt trykk i nesen og det kan lage blødninger. Skyll heller nesen med saltvann.

Du kan føle deg tettere i nesen de første dagene etter operasjonen. Det er fordi slimhinnene er hovne. Når støtteplatene blir fjernet vil nesen kjennes mer åpen. Det tar vanligvis en måned før du kjenner hvor åpen nesen blir.

Mat og drikke

Unngå varm mat og drikke i to dager etter operasjonen. Varmen kan gjøre at du lettere begynner å blø. 

Generelt

Det er vanlig at nesen ikke blir helt rett etter operasjonen. Hevelse rundt øynene er også vanlig. Infeksjon er sjelden, men dersom nesen blir rød eller om du får feber må du kontakte oss. 

Luktesansen blir ofte dårligere en stund etter operasjonen, men kommer tilbake etter hvert. Det er svært sjelden at en opplever varig tap av luktesans. Ta kontakt dersom du blør store mengder eller ikke klarer å stoppe blødingen. Ta også kontakt om du har tegn på infeksjon som feber, smerte eller nedsatt allmenntilstand.

For en liten del av pasientene blir det ikke lettere å puste gjennom nesen. I noen av disse tilfellene kan det være anbefalt med ny operasjon.

Vær oppmerksom

Sjeldne komplikasjoner 

Enkelte pasienter kan oppleve å bli veldig sensitiv i øvre tannrekke og i gane den første tiden etter operasjonen.

I noen sjeldne tilfeller kan det oppstå hull på neseskilleveggen. Dersom dette fører til plager i form av nesetetthet, skorpedanning, blødning eller spesiell lyd ved pusting kan det være at du må gjennom ny operasjon.
I andre sjeldne tilfeller kan det utvikles hud-, bløtvevs- og nerveskader og tørre slimhinner med skorpedannelser.
Forandring av ytre nese med senkning av neseryggen og forskyvning av brusken i neseskilleveggen kan også i sjeldne tilfeller skje.

Kontaktinformasjon

Buss og taxi

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Parkering

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Les mer om parkering

Pasientreiser

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

All informasjon du trenger om pasientreiser er samlet på en nasjonal nettside.

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Parfyme

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

Pasientvert

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Sykehusklovnene

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?