Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Digital videokonsultasjon via PC

Videokonsultasjon på Akershus universitetssykehus

Ahus tilbyr videokonsultasjon ved flere avdelinger når fysisk oppmøte ikke er nødvendig, eller mulig.

Vi benytter videotjenesten Delta av Norsk Helsenett, som er godkjent for bruk i pasientkonsultasjoner. Foreløpig tilbyr ikke alle våre poliklinikker/avdelinger videokonsultasjoner.

Fordelen med videokonsultasjon er at du slipper å dra til sykehuset når det ikke er nødvendig. Ved behov for undersøkelser eller inngrep som krever oppmøte, må du til sykehuset.

Legen eller behandleren din vil sammen med deg avgjøre om videokonsultasjon er et alternativ som dekker ditt behov.

Når du velger å delta i videokonsultasjonen samtykker du til bruk. Samtalen er kryptert og pasientsensitive data blir ikke lagret verken på internett eller på våre servere.

For at vi skal vite at vi snakker med riktig person vil du bli bedt om å logge inn med elektronisk ID. Ditt fulle navn blir dermed synlig for behandleren. Dersom du ikke har elektronisk ID eller ikke ønsker at ditt fulle navn vises for de andre deltakerne, kan du velge velge å logge inn ved å få en kode tilsendt på SMS. 

Innloggingsvinduet vil se slik ut:​

Skjermbilde velg metode

​Journalføring

Samtalen blir journalført på lik linje som om samtalen skulle foregå ansikt til ansikt, eller per telefon. Relevante og nødvendige helseopplysninger kan som hovedregel gis til helsepersonell som samarbeider om å yte helsehjelp dersom dette er nødvendig for å gi forsvarlig helsehjelp, med mindre du som pasient motsetter deg dette.

Taushetsplikt

De samme strenge kravene til taushetsplikt gjelder for videokonsultasjoner som ved fysisk oppmøte, jamfør helsepersonelloven og pasient- og brukerrettighetsloven. Dette gjelder for både samtalen og behandling av informasjon som fremkommer under samtalen.

Lagring av data

Løsningen lagrer bruksdata som er nødvendig for at funksjonene i tjenesten skal fungere, som for eksempel e-postadresse, IP-adresse, geografisk posisjon, besøkslengde og tidspunkt og mer. Les gjerne mer om sikkerheten rundt dette på Norsk helsenett sine nettsider.

Personvernerklæring og informasjonskapsler​ (nhn.no)

Du kan bruke PC, nettbrett eller smarttelefon for å delta i en videokonsultasjon. For best opplevelse anbefales Safari på Apple-produkter (Mac, iPhone og iPad) og Chrome på Windows PC og Android brett/smarttelefoner.

Du må være koblet til internett.  

Det kreves ingen installasjon av programvare på din enhet. Kamera er nødvendig for å se og bli sett. Du kan derfor ikke bruke enheter som ikke har dette.

God belysning er viktig, men unngå direkte lyskilder i bakgrunn av bildet for best mulig bildekvalitet.

Ha telefon og kontaktinformasjon fra innkallingen tilgjengelig i tilfelle noe uforutsett oppstår under konsultasjonen.

Vi anbefaler bruk av øretelefoner/ørepropper for optimal lyd.

Lenken til videokonsultasjonen kommer i innkallingsbrevet ditt i Helsenorge, samt i en påminnelses-SMS. Kontakt sykehuset om timen ikke passer eller du ikke ønsker videokonsultasjon.

​Test løsningen

Du kan teste at løsningen med kamera, høyttaler og mikrofon fungerer som det skal. Du vil også få muligheten til å teste dette når møtet starter. 

Test løsningen her​ - Delta (nhn.no)

Lukk andre programmer på enheten du bruker for å bedre sikkerhet og kvalitet og finn et sted du kan være alene under konsultasjonen for å ivareta taushetsplikten.

Dersom andre (for eksempel pårørende) skal delta, må du avtale dette på forhånd eller gi beskjed når konsultasjonen begynner. 

  • Trykk på lenken i Helsenorge eller SMS.
  • Videoløsningen vil starte i nettleseren din og du vil stegvis bli bedt om å teste bilde, lyd og mikrofon. 
  • Vær presis til konsultasjonen, gjerne 5 minutter før. Behandler vil slippe deg inn når timen er starter. De kan være noe forsinket og kontakter deg om det er tekniske problemer.
  • Alle deltakerne i videokonsultasjonen presenterer seg selv foran kamera.
  • Dersom det oppstår tekniske problemer underveis, er behandler ansvarlig for å vurdere om kvaliteten er tilstrekkelig god til å gjennomføre videokonsultasjonen.
  • Når videokonsultasjonen avsluttes, kobler du fra samtalen ved å trykke på knappen med en rød dør. 

​Hjelp til videokonsultasjon (nhn.no)​

For at videokonsultasjonen skal være så effektiv og god som mulig er det viktig at man følger et par retningslinjer.

  • Den som prater skal være synlig på skjermen. Snakk med normal stemme, juster eventuelt til passende volum.
  • Ikke besvar telefon eller andre samtaler under konsultasjonen og ikke gjør opptak eller ta bilder under konsultasjonen.

Videokonsultasjoner er sidestilt med fysisk oppmøte hos behandler. Du mottar faktura for egenandelen som ved fysisk oppmøte.

 

 

Ansatt med hodetelefon sitter foran PCskjerm

 

 

Ofte stilte spørsmål

 

I invitasjonen din til videokonsultasjon ligger det en lenke hvor du på forhånd kan teste løsningen og se at video, mikrofon og høyttaler virker som de skal.

Dette kan du gjøre når som helst og så mange ganger du vil. Vi anbefaler at du gjør dette så fort du får innkallingen.

​Ta kontakt med avdelingen i forkant av konsultasjonen. De kan endre i innstillingene slik at konsultasjonen blir unntatt identifisering med BankID.

Alternativ 1

Når du går inn i konsultasjonen må du gi nettleseren tilgang til mikrofon og kamera. Dersom du har blokkert adgang til mikrofon og kamera må du slette denne blokkeringen på en av følgende måter:

Chrome

  1. Åpne Chrome – trykk på de tre prikkene i høyre hjørne (tilpass og kontroller Chrome)
  2. Velg innstillinger
  3. Under Personvern og nettstedsinnstillinger: Finn Slett nettleserdata – velg avanserte innstillinger og sett V også på slett nettstedsinnstillinger – da vil du få opp spørsmålet på nytt når du går inn i ett nytt Videonor møte

Mac

  1. Velg Apple-menyen > Systemvalg > Sikkerhet og personvern > Personvern
  2. Velg Kamera
  3. Marker avkrysningsruten ved siden av et program for å gi det tilgang til kameraet

Mobil/nettbrett:
Forsøk:

  1. Android: Innstillinger -  Apper /apper og tillatelser -  tillatelser (her skal du finne en oversikt over hvilke tillatelser de ulike apper har, og du skal kunne endre en blokkering) – kamera – Chrome - Tillat 
  2. I phone/I pad: Innstillinger > safari > kamera > alltid
  3. Innstillinger > safari > mikrofon > alltid

Alternativ 2

Du har muligens flere valg på kamera og mikrofon. Finn innstillinger og prøv å velge annen kamera og mikrofon.

Du trenger ikke laste ned noen programmer eller apper for å delta. Bare følg lenken i innkallingen du har fått til din epost. 

Skru opp lyden på enheten. Se at du har valgt riktige lydhenheter lokalt på din data. Bruker du eksterne høytalere må du sjekke at de er på.

Du har trolig aktivert hovedkameraet på mobilen. Trykk en plass på skjermen og velg kameraikonet for å skifte kameraet du viser.

Du må ta kontakt med avdelingen for å eventuelt få time på sykehuset.

Gi det noen minutter, behandleren tilstreber å møte presis spesielt til videokonsultasjoner, men forsinkelser kan dessverre oppstå på samme måte som på den vanlige poliklinikken.

Ta kontakt med avdelingen du ha time hos og gi beskjed, du finner kontaktinformasjon under avdelingens side her på ahus.no eller i innkallingsbrevet. Du kan risikere at konsultasjonen må utsettes.

Prøv å koble til på nytt. Kommer du ikke inn på nytt vil behandler kontakte deg på telefon.

Gi beskjed til behandleren om at du ikke lengre er alene slik at samtalen pauses. Dersom mulig, sørg for at du igjen får rommet for deg selv.

Timen din er opprettet i pasientjournalsystemet, men det kan ha skjedd en feil ved oppretting av videomøtet. Ta kontakt med avdelingen du har time hos. Du finner kontaktinformasjon under avdelingens side her på ahus.no eller i innkallingsbrevet.

Hvis du som pasient opplever tekniske utfordringer med å bruke tjenesten, kan du kontakte Sykehuspartner for teknisk bistand. For klinisk bistand må du kontakte behandler ved sykehuset.

For teknisk bistand ved videokonsultasjon, ring 32 81 52 85.

Åpningstider: kl 08:00-15:30

Taushetsplikt, personvern og sikkerhet

Henvendelsen loggføres. Sykehuspartner loggfører ikke pasientopplysninger, henvendelsen vil loggføres som en generell henvendelse uten persondata som navn, telefonnummer eller annet.

Sykehuspartner er underlagt de samme strenge kravene til taushetsplikt som sykehuset, i tråd med helsepersonelloven og pasient- og brukerrettighetsloven. Dette gjelder for både samtalen og behandling av informasjon som fremkommer under samtalen.

Informasjon til pasienter om videomøte:
Somali
Arabisk
Engelsk
Urdu
Polsk




Sist oppdatert 15.04.2024