Forskningsgruppen arbeider med prosjekter innen psykisk helse som spenner fra studier som undersøker implementering og effekt av behandling og helsetjenester til molekylær grunnforskning.
Hovedtyngden i denne forskningsgruppen er på prosjekter som undersøker kvalitet, implementering og effekt av behandling og helsetjenester for mennesker med psykiske helseplager. Forskning på hvordan helsetjenestene gis og hvilken virkning de har for pasienter og pårørende, er et område som har stor betydning for videre utvikling av tjenestene. Brukere, pårørende og helsepersonells erfaringer med ulike typer behandling og tjenester inngår som viktige elementer i forskningen.
Forskningsgruppen driver flere store, nasjonale prosjekter som har innflytelse på utforming av norsk helsepolitikk. Blant disse er ulike prosjekter som søker å forbedre tilbudet til pasienter med alvorlige psykiske lidelser, herunder undersøkelse av medisinfritt behandlingstilbud og utprøving av tverrfaglige behandlingsteam. Vi arbeider også for å gi flere pasienter mulighet til å delta i forskning gjennom innføring av et bredt samtykke.
Vi ønsker å bidra til psykiske helsetjenester av høy kvalitet og tjenester som fremmer brukermedvirkning, brukertilfredshet og reduksjon av tvang. Formålet er å evaluere og kvalitetssikre det arbeidet som gjøres innen det psykiske helsefeltet og å undersøke, prøve ut og formidle ny kunnskapsbasert praksis.
Norsmi – Norwegian Research in Mental Illness
Universitetssykehuset i Nord-Norge
Helse Fonna
Stavanger universitetssykehus
Sørlandet sykehus
Sykehuset Innlandet
Helsetjenesteforskning ved Akershus universitetssykehus (HØKH)
Avdeling for allmennmedisin, Universitetet i Oslo
Oslo Met
Universitetet i Oslo
Universitetet i SørØst-Norge
Akuttnettverket
Mental helse
Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP)
University College London, UK
Westat Research Center, USA
McMaster University, Canada
Dalhousie University, Canada
S. Fetissov's Lab, University of Rouen
Kings College London, UK
Implementering av en evidensbasert behandlingsmetode (IMR) for personer med alvorlige psykiske lidelser
Er felles primærhelsetjeneste og psykisk helsevern bedre enn nåværende praksis for personer med psykiske og andre sykdommer?
Bedre psykosebehandling (Implementering av nasjonale retningslinjer for psykosebehandling)
Etablering av medisinfritt døgntilbud
Pårørendesamarbeid ved alvorlige psykiske problemer
Aktuelt forskningsfelt Psykososial behandling ved alvorlige psykiske lidelser, implementering av kunnskapsbaserte praksiser,oppsøkende behandlingsteam (ACT-team), implementering og bruk av IMR, samhandling, pårørendesamarbeid, kvalitet på tjenester og pasienterfaringer
Aktuelt forskningsfelt Behandling for personer med psykoselidelser eller andre alvorlige psykiske lidelser. Behandling for personer med rusmisbruk og psykiske lidelser. Behandling og oppfølging for kvinner med psykiske lidelser i svangerskap og etter fødsel og deres familier