Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Logopedi for personer med kjønnsinkongruens

Stemmen er en del av personligheten og identiteten vår. Vi kjenner for eksempel igjen personer på stemmen og stemmen speiler hvordan vi har det gjennom stemmekvalitet, resonans og tonefall. Stemmen har også en sentral plass i oppfatningen av kjønn.

En logoped arbeider med mennesker som har ulike former for kommunikasjonsvansker. Det kan dreie seg om stemmevansker, språk- og talevansker, taleflytvansker (stamming eller løpsk tale) og svelgevansker.

Logopeder kan også veilede personer med sosial- og stemmerelatert dysfori dersom maskulinisering og feminisering av stemmen er et behov.

Henvisning 

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) kan kontaktes ved behov for oppfølging. Du må ha henvisning fra lege for å få logopedisk oppfølging med refusjon fra HELFO. Det er også nødvendig at logopeden som følger opp har kompetanse og erfaring med stemmevansker og stemmemodifisering.  

Hva skjer hos logopeden? 

Dine mål, behov og ønsker er utgangspunktet for et utforskende og reflekterende samarbeid med logopeden. Veiledningen er hjelp til selvhjelp gjennom ulike faser. Du lærer om stemmen ved å bruke ulike teknikker og øvelser, og ved å lytte til egen stemme. 

Logopeden finner sammen med deg, frem til endringer i stemmen som oppleves i samsvar med kjønnsuttrykket, identiteten og selvrepresentasjonen. Et viktig mål er at den modifiserte stemmen skal overføres til spontan tale og til ulike sosiale situasjoner. Du øver først i trygge omgivelser, deretter med generalisering til ulike sosiale sammenhenger. Dette blir gjort med forsvarlig oppfølging fra logoped.     

Oppfølgingen hos logoped tar for mange sikte på å redusere sosial- og stemmerelatert dysfori gjennom bevisstgjøring, mestring, selvtillit og trygghet. Fokusområdene er resonans, stemmeleie, volum, artikulasjon, stemmekvalitet og tonefall. Sammenhengen mellom stemme, pust og kropp, er også nødvendig å arbeide med. Du lærer god stemmehelse samtidig som potensialet til stemmen blir utviklet.

For å unngå anstrengt muskulatur i taleorganet og med mulig påfølgende heshet, blir muskulaturen til taleorganet trent på en forsvarlig måte. 

Transfeminine

  • mykere måte å snakke på
  • feminint tonefall
  • resonans og klangplassering som gir et feminint uttrykk
  • pust og forankring
  • stemmeleie

Transmaskuline

  • betoning/tonefall
  • avspenning av strupemuskulatur
  • pust og forankring
  • resonans og klangplassering som gir et maskulint uttrykk
  • stemmeleie

Ikke binære

  • bevisstgjøring av ulik klangplassering
  • muskulær fleksibilitet
  • hvordan bruke stemmen
  • pust og forankring

Hormonell behandling

  • Testosteron vil føre til at stemmen automatisk og stegvis får dypere stemmeleie og mer maskulinitet i resonansen. Når det kommer til stemmen er behandlingen ikke mulig å reverse.
  • Østrogen har ingen effekt på stemmen.

Oppfølging - individuell eller gruppe

Logopeden kan gi både individuell oppfølging og tilbud om å delta i en kommunikasjonsgruppe. Deltakelse i gruppe gir muligheter for å øve i en sosial kontekst sammen med andre.

Det er ingen fasit på hvor mange deltakere det bør være i en gruppe, men en gruppe på minst fire personer gir muligheter for dynamikk samtidig som alle får trent på å kommunisere. 

Fysisk oppmøte og videokonferanse

Logopedisk oppfølging skjer hovedsakelig ved fysisk oppmøte, og videokonferanse kan fungere som et supplement. Det er likevel ikke alle som har mulighet til å komme fysisk til logoped: det kan være utfordrende å møte fysisk, det kan være av geografiske hensyn, eller kommunen har ikke logoped. Da kan videokonferanse være eneste alternativ. Hvordan oppfølgingen blir lagt opp blir avtalt med hver enkelt logoped.

Tidsperspektiv

Det er individuelt hvor lang tid den logopediske oppfølgingen kan ta. Noen får rask fremgang, mens andre behøver en lenger prosess.

Innsats og progresjon handler også om hvordan hver enkelt person har det, den mentale helsen, og hvor mye tid som blir satt av til å prioritere egeninnsats mellom avtalene hos logoped.

I begynnelsen kan det være fordel med hyppig oppfølging, for eksempel en gang i uken. Tett oppfølging i starten vil gi bedre kontinuitet i innlæring av stemme- og kommunikasjonsøvelser. Ved innøving av ny stemmeatferd skal hver og en utforske og gjøre sine egne erfaringer. Da kan oppfølging en til to ganger måneden, være tilstrekkelig.  

 

Logopeder med refusjon

Under finner du en oversikt over logopeder i regionen Sør-Øst som har refusjonsavtale med Helfo. 

Sist oppdatert 09.07.2025