Ved å delta i studien bidrar du til samfunnsnyttig forskning som vil gi økt kunnskap om behandling av luftveisinfeksjoner. Kunnskapen vil kunne endre fremtidige behandlingstilbud og bidra til å redusere bruk av antibiotika, noe som igjen vil kunne føre til redusert antibiotikaresistens i samfunnet. Som deltaker vil du få ekstra oppfølging i form av en samtale eller telefonsamtale dag 5 etter innleggelse.
Deltakerne som får antibiotika avsluttet vil unngå potensielle bivirkninger som følge av antibiotikabehandlingen, for eksempel tarminfeksjon
Som deltaker i studien er du innlagt med luftveisinfeksjon og har fått påvist virus i luftveiene. Mest sannsynlig er dette viruset alene hovedårsaken til luftveisinfeksjonen, og antibiotikabehandling vil hverken være nødvendig eller nyttig.
Det er likevel en viss risiko for at du i tillegg til virusinfeksjonen har en bakteriell infeksjon som burde vært behandlet med antibiotika. Dersom dette er tilfellet og du får antibiotika avsluttet innebærer det en risiko for et mer alvorlig forløp. For at denne risikoen skal være så liten som mulig blir kun pasienter som vurderes til å ha mild eller moderat sykdom invitert til å delta i studien, og deltakelse i studien vil skje etter en viss observasjonstid med antibiotika.
Pasienter som får påvist bakterier i blodet eller som har forandringer på røntgenbilde av lungene som gir sterk mistanke om bakterieinfeksjon vil ikke bli invitert til å delta. Du vil observeres tett under innleggelsen og du vil få antibiotika dersom din lege finner det nødvendig. Med disse tiltakene som reduserer risikoen vurderer vi i studiegruppen risikoen forbundet med deltakelse til å være minimal.