Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ahus kreftsenter sikter mot plass blant Europas beste

Med et akkreditert kreftsenter vi Ahus kunne tilby enda bedre behandling. Søknaden er nå levert til organisasjonen som skal vurdere nivået på alt fra diagnoser til universitetssamarbeid.

Publisert 01.07.2025
Sist oppdatert 03.07.2025
En gruppe menn som poserer for et bilde
Sekretariatet for kreftsenteret Geir Arne Larsen, Jostein Dahle og Øyvind Antonsen har tro på at en akkreditering gir Ahus anerkjennelse og gode muligheter videre.

Ahus kreftsenter har i sommer levert alle egne bidrag til søknaden som kan gi Ahus et akkrediteringsbevis fra OECI, den europeiske organisasjonen for kreftinstitutter. Med det sikter Ahus mot det nest høyeste nivået OECI kan plassere et kreftsenter på. 

Kvalitet i alle ledd

For å oppnå akkreditering må en rekke forhold dokumenteres. 

– Akkreditering fra OECI handler om kvalitet i alle ledd av kreftbehandlingen. Det gir oss tydelige standarder for hvordan vi organiserer diagnostikk, behandling, forskning og pasientoppfølging, sier prosjektleder Geir Arne Larsen.  

Kravene er høye, blant annet når det gjelder arbeid i faglig sammensatte team, pasientsikkerhet og også for utdanning – hvor universitetet forutsettes som en samarbeidspartner. 

Ledelsen for kreftsenteret har tro på at en akkreditering vil styrke Ahus’ muligheter for å tilby pasienten den beste behandlingen. 

– For pasientene betyr det at vi jobber mer helhetlig og koordinert, og at de kan være trygge på at tilbudet holder høy kvalitet sammenliknet med ledende kreftsentre i Europa. Akkrediteringen hjelper oss også med å identifisere forbedringsområder, slik at vi stadig kan utvikle tilbudet til det beste for pasientene, sier Larsen.

En tre år lang prosess med forbedringsarbeid er allerede tilbakelagt. 

Må styrke forskning

Når det gjelder forskning har Ahus fortsatt litt å gå på. 

For å bli et akkreditert kreftsenter, skal sykehuset ha minst 20 behandlingsstudier. I dag er det 19. Andelen pasientene som er inkludert i studier kunne også vært høyere. 

– I dag ligger vi på tre prosent. Med flere tilgjengelige studier bør vi klare å øke andelen, sier Erik Borge Skei, leder for Ahus kreftsenter og direktør for medisinsk divisjon.  

Styrket forskning og forskningsinfrastruktur er et av flere tydelige forbedringsmål i tiden fremover. 

– Vi ser behovet for bedre samhandling på tvers av avdelinger, mer tverrfaglig samarbeid og for tydeligere pasientforløp. Gjennom akkrediteringen bygger vi også nettverk mellom sykehus regionalt i Helse Sør-Øst og nasjonalt, og vi får tilgang til internasjonale nettverk. Sammen kan vi lettere lykkes med den nasjonale kreftstrategien og kople oss på EUs kreftsatsning der det årlig bevilges betydelige midler til forskning og utvikling, sier Borge Skei.

 

Profilbilde
Leder for kreftsenteret Erik Borge Skei 

Ikke et fysisk senter 

Kreftsenteret på Ahus fungerer i dag som et ressurssenter og en sentral for kvalitetssikring og styring av kreftbehandlingen, for forskning og for utdanning. Det er ikke samlet som et fysisk senter. 

Det er i dag kun Oslo universitetssykehus (OUS) som har et akkreditert kreftsenter i Norge. Haukeland universitetssykehus er nå i gang med samme søkeprosess som Ahus. 

- OECI gir oss både en «sjekkliste» og veiledning på veien, og vi jobber målrettet med tiltak som skal sikre at vi oppfyller kravene fullt ut. Vi har stor tro på at nivået vil være høyt nok om OECI bestemmer seg for et revisjonsbesøk til høsten. Samtidig vil vi stadig jobbe med å bli bedre, sier Erik Borge Skei.