Familien Blix’ fonds pris til hjerteforsker fra Ahus
Blix-prisen for hjerteforskning er tildelt professor Peder Langeland Myhre for fremragende forskning på hjerte- og karsykdommer. Som Ahus-ansatt har Myhre stått for en rekke bidrag fra 2013 frem til i år.
Prisen fra Familien Blix' fond til fremme av medisinsk forskning lyder på en million kroner og tildeles en forsker under 45 år som har utmerket seg spesielt.
– Prisen er en sterk anerkjennelse av hans bidrag i hjerteforskningen og samtidig en bekreftelse på styrken i det hjertemedisinske forskningsmiljøet på Ahus, sier administrerende direktør Øystein Mæland.
Stort volum
Peder Langeland Myhre forsker på klinisk hjertesvikt. Han har spesielt forsket på kardiovaskulære biomarkører og hvordan de kan bidra til å identifisere risiko og oppdage sykdom tidlig. Han har også avdekket forskjeller mellom ulike kjønn og etnisiteter.
Myhre har sett behandling av hjertesvikt i sammenheng med andre sykdommer og organsystemer, som nyresvikt og diabetes type 2, og han har vært førsteforfatter i en stor studie som fant at Omega-3 tilskudd ikke har en hjertebeskyttende effekt etter hjerteinfarkt.
På en lang liste av meritter har han også gjennomført flere studier om COVID-19s påvirkning på hjertet. Hovedfunnet er at viruset trolig ikke påvirker hjertet mer enn andre sammenliknbare virus.
Til prisutdelingen trekker juryen frem det store volumet publikasjoner Myhre står bak. Listen inneholder 90 titler, og Myhre har vært enten første- eller sisteforfatter på 50 av disse.
Lagkultur
Peder Langeland Myhre har vært ansatt på Akershus universitetssykehus siden 2013. Fra i høst har han gått inn i en ny rolle som professor ved Institutt for klinisk medisin på Universitetet i Oslo. Han er fortsatt tilknyttet Ahus som faglig leder av NorTrials Cardiovascular og som arbeidspakkeleder i K.G. Jebsen-senteret.
– Dette er en fremoverlent og ambisiøs gruppe som er opptatt av å bygge lagkultur og løfte frem unge forskere, sier Myhre.
Han påpeker at det foregår mye forskning av høy kvalitet innen hjerte- og karsykdommer i Norge.
– Jeg er svært beæret over å bli valgt til å få denne prisen.
– At komiteen valgte meg og min forskningsgruppe betyr mye og motiverer til videre arbeid. Jeg håper også at jeg med en fot i hver leir kan bidra til å bygge broer og øke samarbeidet mellom sykehusene. Begge sykehus besitter unike kvaliteter og kompetanse. Samarbeid kan vi skape god synergi og løfte norsk hjerteforskning, sier Myhre.
På Ahus setter han pris på at hjertemedisinsk avdeling er svært positive til forskning og strekker seg langt for å tilrettelegge en karriere der man kan kombinere klinikk og akademia. Hans nærmeste leder i avdelingen Henrik Schirmer er stolt over at Myhre er hedret med prisen.
– Han har vært en positiv pådriver som har skapt entusiasme blant LIS-leger, sykepleiere og overleger, men også ved å bringe forskningen inn i klinikken og være med på å heve kvaliteten på pasientarbeidet.
I år tildeles også Marie Lydia Kuijer prisen for fremragende forskning innen kreft.