En forskningsgruppe ved Ahus og UiO har gjort funn som antyder at pasjonsfrukt kan redusere hukommelsestap og bremse utviklingen av Alzheimers sykdom.
DPS Groruddalen ble tvunget til å tenke nytt rundt pasientbehandling under pandemien. Kveldspoliklinikk og digitale konsultasjoner ble løsningen for å holde tritt med et høyt antall pasienter, og for å unngå store etterslep og ventetider.
Avdeling for rus og avhengighet ved Ahus mottok 9. juni Helse Sør-Østs forbedringspris for et prosjekt som har resultert i færre avslag, kortere ventetid og raskere utredning for pasienter som henvises til avdelingen.
– Ahus har blitt en viktig del av medisinsk fakultet og medisinutdanningen, sa leder for Campus Ahus, Torbjørn Omland, under jubileumsmarkeringen.
- Ingen kan tvinges til å bli motivert for rusbehandling. Men tvang kan bidra til at pasienter gjenvinner selvstendighet til selv å velge hvilken hjelp de vil ha, sier Gro Helen Øiestad Nordberg.
Levertransplanterte pasienter ved Ahus tilbys nå en femte dose koronavaksine. Tilbudet gis gjennom Nor-vaC-studien etter at FHI åpnet for individuelle vurderinger av vaksinebehov hos personer med alvorlig svekket immunforsvar.
Langtidsplan for mangfold, likeverd og migrasjonshelse 2022-2026 har som hensikt å videreutvikle et likeverdig, helhetlig og kvalitetsmessig godt tilbud til pasienter og pårørende. Den skal også styrke utviklingen av ansattes ressurser for...
- Normal vekst av morkaken er avgjørende for normal utvikling av barnet, sier professor Anne Eskild. Hun og kolleger er i ferd med å finne frem til metoder for å måle morkakens utvikling under svangerskapet, slik at risikosvangerskap kan av...
På ahus.no finner du nå en ny side for ungdom. Her får du råd og tips om hva som skjer før, under og etter et sykehusopphold.
Nå kan du som er forelder få tilgang til dine egne barns helseopplysninger via helsenorge.no. Målet er å gjøre det enklere for deg å følge opp barnas kontakt med sykehuset.
Avdeling samhandling og helsefremming ved Ahus har utviklet et digitalt mestringskurs kalt «Livsmestring». Målet er å styrke pasienter og pårørende gjennom å bli bevisst ressursene som finnes i dem selv og i omgivelsene deres, og dermed øke...
Etter vellykket forbedringsarbeid har ventetiden ved avdeling rus og avhengighet (ARA) ved Akershus universitetssykehus gått fra 30 dager i 2019 til 22 dager i 2021.
Ahus og de øvrige universitetssykehusene samarbeider om et nasjonalt løft for å tilby kreftpasienter lik tilgang på avansert persontilpasset diagnostikk der tradisjonell behandling ikke gir resultater. Samarbeidet presenteres nå internasjonalt.
Stillasbyggerne på Ahus skreddersyr hjelp til barnevernsbarn. Nå ønsker myndighetene en plan for nasjonal utvidelse av stillasbyggermodellen, og nylig fikk Stillasbyggerne besøk av både helseministeren og familieministeren.
Antall henvisninger til avdeling barn- og unges psykiske helsevern (ABUP) på Ahus har økt med 29 prosent under koronapandemien. – Vi ser store konsekvenser av en lang nedstenging, sier avdelingsleder Morten Grøvli.
Å ryke akillessenen er en vanlig skade, og det har lenge vært diskutert hva som er den beste behandlingen. En ny norsk studie viser at kirurgi ikke gir bedre resultater for pasienter med nyoppstått skade på akillessenen.
Helse Sør-Øst planlegger et regionalt senter for digital læring og kompetanseutvikling for ansatte i helseforetakene. Det ble nylig vedtatt at senteret legges til Akershus universitetssykehus.
Akershus universitetssykehus og Oslo universitetssykehus har i samarbeid med Norske kvinners sanitetsforening laget korte filmer som tar for seg graviditet, fødsel og barseltid. Filmene er spesielt rettet mot kvinner med minoritetsbakgrunn,...
Regjeringen skal lage en opptrappingsplan for psykisk helse, og ønsker å høre hva barn og unge mener er viktig. Derfor ble Ungdomsrådet Ahus i dag invitert til å møte statsministeren og helse- og omsorgsministeren.
Når sykdom rammer familier med barn og søsken har sykehuset et ansvar for å gi disse god oppfølging. På Ahus har vi over 140 barneansvarlige, som er viktige ressurser i å støtte avdelingene i arbeidet med informasjon og oppfølging når sykdo...
For å kunne avklare ukrainske pasienters språk og behov for tolk, er det utarbeidet et kartleggingsverktøy på ukrainsk og russisk.
Hvordan planlegge sykehusdriften gjennom en pandemi? Ved Ahus har et stort forarbeid med planverk og trinnvise planer vært en forutsetning for en strukturert og helhetlig drift gjennom en uforutsigbar periode. Planverket har vekket in...
Sylvi Vullum, seksjonsleder for Intensivseksjonen, er tildelt årets lederpris 2021 fra NSF Viken. «Sylvi har ledet seksjonen gjennom pandemi og kriser på en imponerende måte».
- Lungekreftscreening kan redde liv, sier forskningsleder Haseem Ashraf ved Ahus. Nå inviteres røykere og tidligere røykere til lå delta i pilotstudien «Tidlig diagnostikk av lungekreft».
Torsdag 10. mars er det to år siden Ahus mottok de to første covid-19-pasientene. Etter det er over 2500 pasienter med covid-19 behandlet ved Ahus. – Det er svært gledelig at vi på denne dagen kan merke oss flere lyspunkter og at omikron vi...
Nytt utstyr, utvidet kapasitet, opplæring av nye ansatte og aktivt søk etter kvalifisert ekstra personell. Det har vært situasjonen for laboratoriet ved Ahus gjennom to år med pandemi. Sykehuset har nå analysert nær 1, 2 millioner covid-19-prøver.
Til tross for store fremskritt i forebygging og behandling de siste tiårene, er hjerte-karsykdom fremdeles en viktig årsak til sykdom og død hos norske kvinner. Forskjeller i symptomer kan føre til at kvinner ikke oppsøker helsehjelp i tide.
Etter at omikron overtok som den dominerende virusvarianten har tendensen vært mindre alvorlig sykdom og færre som trenger intensivbehandling. Fra onsdag 2. mars kl. 12.00 vil Ahus derfor være tilbake i tilnærmet normal drift og fortsette o...
Et nytt senter for hjertemarkører er nylig tildelt 22,5 millioner fra Stiftelsen K.G. Jebsen. Senteret, som ledes av Ahus-professor Torbjørn Omland, skal forske på årsaker, forebygging og behandling av hjerteskade og hjertesvikt.
En ny digital løsning gjør at nyfødtlegene på Ahus Nordbyhagen nå kan bistå Kongsvinger sykehus ved akutte situasjoner.
Flertallet av 65-åringer med kols er udiagnostisert, til tross for tegn og symptomer på sykdommen, viser en fersk studie ved Ahus og Vestre Viken.
For mange ungdommer kan det å bli overført til voksenomsorgen oppleves som vanskelig. Derfor har ungdomspoliklinikken ved Ahus laget et eget forløp, hvor målet er å gjøre overgangen så enkel som mulig.
I august 2022 er det oppstart av utdanningsstillinger i anestesi-, intensiv-, operasjons-, barne-, akutt-, kreftsykepleie og jordmorfaget ved Ahus.
Omikron har nå overtatt for delta også blant innlagte med covid-19 på Ahus. Samtidig er en stadig økende del av covid-19-pasientene innlagt av andre årsaker. Mange avdelinger har slik fått nye utfordringer å håndtere.
Fødeavdelingen ved Akershus universitetssykehus vant FHI-pris for å ha levert mest komplette data i 2021.
En Ahus-studie som undersøker en alternativ metode for å påvise nyrefibrose vil kunne gi nyrepasienter tryggere og enklere diagnostisering. Studien er en av 67 innmeldte kliniske studier på Akershus universitetssykehus i 2021, som er et rek...
Kolspasienter som får oppfølging hjemme etter sykehusopphold, har mindre risiko for ny innleggelse på sykehus. Ved hjelp av hjemmemålinger og egenbehandling blir pasientene tryggere og kommer raskere i gang med behandling ved forverring.
Forskere ved Ahus har funnet antistoffer mot Covid-19 hos gravide i Ahus sitt nedslagsfelt helt tilbake til desember 2019. - Funnet forandrer fortellingen om koronaepidemien, sier prosjektleder Anne Eskild.
Hvert eneste år pådrar ca. 9000 nordmenn seg et hoftebrudd. En vanlig oppfatning er at de fleste bruddskader skjer på glatte veier, men i realiteten skjer de fleste i hjemmet. Her får du syv gode råd for å forebygge hoftebrudd.
Digitale innbyggertjenester gjør det enklere for pasientene å finne relevant informasjon, samt kommunisere med helse- og omsorgstjenesten digitalt. Ahus har gjennom hele 2021 jobbet med å innføre tjenester for å gjøre hverdagen til både pas...
Fra nyttår øker Akershus universitetssykehus kapasiteten med netto 27 sengeplasser etter ombygginger og interne rokader. Kontorplasser har måttet vike for pasientbehandling. Det er blant annet åpnet en helt ny sengepost for kreftpasienter.
Fra 3. januar 2022 starter Kvinneklinikken på Ahus med tidlig ultralyd og blodprøven NIPT for kvinner som er over 35 år ved termindato. Undersøkelsen skjer når kvinnen er mellom 11+0 og 13+6 uker gravide.
Med billedterapi hjelper spesialergoterapeut Ida Kristin Dahl kreftsyke pasienter og andre med behov for å sortere tunge tanker om livet og egen sykdom.
eMestring er et nettbasert behandlingsprogram basert på kognitiv atferdsterapi, som startet opp i Helse Bergen i 2013. Metoden er like virkningsfull som ordinær behandling med oppmøte og i 2020 bestemte Helse Sør-Øst at eMestring skal tas i...
De første tre intensivsykepleierne som startet utdanningen sin etter at pandemien brøt ut, går nå ut i arbeid på intensiv på Ahus. - Utdanningen er absolutt å anbefale om man er interessert i avansert medisin, sier nyutdannede Mette Hvidsten.
Persontilpasset medisindosering gir bedre effekt i behandlingen av kroniske betennelsessykdommer, viser en ny norsk studie.
Lukket legemiddelsløyfe er en prosess som skal sørge for at pasienten får rett legemiddel i rett dose og form, gitt på rett måte og tid. Nå skal metoden testes ut hos Ahus, og målet er å frigi tid for sykepleierne til annet pasientnært arbeid.
Akershus universitetssykehus har passert 1 million covid-19-analyser (1 004 809) totalt gjennom pandemien.
På bakgrunn av økende smittetall og høyt trykk på øyeblikkelig hjelp også fra andre pasientgrupper er Akershus universitetssykehus i grønn beredskap fra torsdag 16. desember.
Etter kun to år i drift opererer urologisk avdeling pasient nummer 1000 med robot, og på samme tid har Ahus rukket å bli et referansesenter for robotkirurgi. – En milepæl, sier avdelingsleder Stig Müller.