Internasjonal pris til endokrinologisk forskning

Ivar Følling og medforfattere er tildelt pris for beste artikkel i tidsskriftet  Endocrine Connections. Prisen ble overrakt i England 15. november 2022.

Publisert 13.01.2023
Sist oppdatert 19.04.2023
Ivar Følling

Ivar Følling mottok prisen på vegne av kollegene på årsmøtet i Endocrine Society i England av påtroppende leder Marta Korbonits og avtroppende leder Rajesh Thakker. Foto: privat.

​Ivar Følling og kolleger ved Avdeling for Klinisk Molekylærbiologi (EpiGen), Universitetet i Oslo, Akershus universitetssykehus (Ahus) og Rikshospitalet ble kåret til beste artikkel i 2021 i tidsskriftet Endocrine Connections.

– Dette kom helt overraskende. Jeg er stolt og glad, og det er heder til oss alle fire som står bak artikkelen, sier Følling til UiO.no

Ivar Følling var tidligere leder av endokrinologisk avdeling ved Ahus og førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin. Han var leder av universitetskomiteen ved sykehuset i tre år i tiden rundt år 2000, da sykehuset ble etablert som universitetssykehus. Nå er han pensjonist og har uformell tilknytning til begge steder.

De andre forfatterne på artikkelen er Anna B. Wennerstrøm og Hilde Loge Nilsen ved Epigen-laboratoriet ved UiO og Ahus, og Tor J. Eide ved Avdeling for patologi ved OUS.

​Ny kunnskap om biologien i svulster

Artikkelen handler om svulster i binyremargen som kalles feokromocytomer. Disse produserer normalt adrenlin og noradrenalin. Denne studien supplerer kunnskapen om at enkelte feokromocytomer også produserer andre hormoner, som ikke lages i en normal binyremarg. Dette er grunnforskning som gir ny kunnskap om biologien i disse svulstene.

Studien er et samarbeid mellom forskere med klinisk, molekylærbiologisk og immunhistokjemisk kompetanse. Medforfatter Hilde Loge Nilsen, som er leder i enhet for presisjonsmedisin ved Ahus, peker på at Følling har hatt stor innflytelse i forskningsmiljøet. 

– Føllings bidrag til Ahus har vært viktig og har betydd mye. Han har bidratt til at translasjonsforskning har fått en sentral plass med et molekylærlaboratorium integrert blant kliniske avdelinger​. Det er noe av det som gjør Ahus til et spesielt sted å jobbe, sier Loge Nilsen.

– Han har en fabelaktig evne til å stille gode spørsmål. Han setter ting i perspektiv og stiller spørsmål på en måte som gjør at vi tenker gjennom hva vi egentlig vet, sier hun.

Følling har mye av æren for at den molekylærbiologiske laben EpiGen ble opprettet ved Ahus. Han påpekte at en slik lab var egnet til å samarbeide med kliniske avdelinger om forskning. 


​Referanse

Følling I, Wennerstrøm AB, Eide TJ, Nilsen HL. Phaeochromocytomas overexpress insulin transcript and produce insulin. Endocrine Connections 2021; 10:815-824.

Link til artikkelen er https://doi.org/10.1530/EC-21-0269