Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ny medisin kan gi rusavhengige nytt liv

En forskningsgruppe med utspring fra Senter for rus og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo (SERAF), og ledet av Lars Tanum fra Divisjon for psykisk helsevern ved Akershus universitetssykehus (Ahus), har gjort en banebrytende studie hvor de har sammenliknet effekten av langtidsvirkende naltrekson injeksjoner med effekten av suboksone blant 165 heroin/opioidavhengige personer som nylig av har gjennomgått avrusning.

Geir Lindhjem
Publisert 19.10.2017
Sist oppdatert 20.10.2017

Dette er den første studien som er gjort på langtidsvirkende naltrexon i Vest-Europa, og den første studien i verden som sammenlikner langtidsvirkende naltrekson med suboksone, som er det foretrukne legemiddel i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) i Norge og i Europa. Det er også den første studien i verden til å sammenlikne langtidsvirkende naltrekson med noen former for LAR medisin.

Studier er publisert i det anerkjente tidsskriftet JAMA Psychiatry 18. oktober i år.

Les også saken om Aleksander som ved hjelp av dette har kommer ut av sin rusavhengighet
https://www.nrk.no/livsstil/ny-sproyte-hjalp-aleksander-ut-av-rusavhengighet-1.13735165

Naltrekson blokkerer (mu- og kappa-) opioid reseptorene og hindrer gjennom denne mekanismen opplevd rusvirkning av opioider og alkohol, reduserer rus-sug for heroin og andre opiater, redusert rus-sug for alkohol og amfetamin og forebygger effektivt overdosefare med opiater. Pasientene får en sprøyte med denne medisinen hver 4. uke. Legemiddelet er godkjent av legemiddelverket i USA og (Vest-)Russland

-­ Langtidsvirkende naltrekson er i dag ikke tilgjengelig på markedet i Norge eller Vest-Europa, men resultatet av studien bør stimulere til at slik behandling blir gjort tilgjengelig for opioid avhengige personer som vil slutte med sitt opioidbruk. Vi ser denne behandlingen som et fremtidig viktig redskap innen legemiddelassistert rehabilitering (LAR), sier Lars Tanum.

Studien gjort ved SERAF i samarbeid med:
Oslo universitetssykehus
Haukeland universitetssykehus i Bergen
Akershus universitetssykehus
Sykehuset i Vestfold
Universitetssykehuset i Stavanger