Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kariann fra Ahus kåret til årets sykepleier i Viken

- Jeg liker løvetannbarna, sier jordmor Kariann Turøy Bakstad. Nylig ble hun kåret til årets sykepleier 2022 for sin innsats for gravide med store utfordringer som rus og psykiske lidelser.

Publisert 26.06.2023
Smilende sykepleier med blomst og bilde utendørs

Det som egentlig skulle være et dialogmøte med Ahus’ hovedtillitavalgte i Norsk Sykepleierforbund (NSF), ble overraskende til en hyllest til jordmoren som hjelper noen av de aller dårligst stilte. 

- En ressurs ikke bare for pasientene, men også for kolleger, leger, psykologer og andre samarbeidspartnere, sa fylkesleder i NSF Viken Tiril Bringsrud Svensen. 
To kvinner side om side med smil og blomster

Direktør for kvinneklinikken Pernille Schjønsby ble ikke overrasket da hun fikk vite at Kariann Turøy Bakstad er årets sykepleier i Viken.
​​
- Du gjør en utrettelig innsats for en veldig vanskelig gruppe, sa hun før hun overrakte blomster og ga prisvinneren en klem.  ​

To kvinner side om side med smil og blomster

Direktør for kvinneklinikken Pernille Schjønsby og Kariann Turøy Brakstad

Ahus-teamet

To kvinner side om side med smil og blomster
Kariann Turøy Bakstad er en av tre i det såkalte Ahus-team
et som gir ekstra støtte til gravide med rus, psykiske lidelser og psykososiale problemer. 

For noen blir barnet et vendepunkt i livet. 

- Noen kommer til oss rett fra gata med hele livet sitt i en plastpose. Å følge dem ut av sykehuset med et nyfødt barn, tro på egne krefter samt et stort støtteapparat i ryggen, er en udelt glede, sier Kariann Turøy Bakstad. 

Ahus-teamet er opprettet etter modell fra OUS og representerer et sjeldent tilbud på norske sykehus. Teamet har årlig kontakt med rundt 300 gravide, som fanges opp enten av fastleger, på sykehuset eller i andre deler av helsetjenesten. Formålet er å følge opp kvinnene både før og etter fødselen.  

Givende jobb

Noen av de teamet møter må overlate barnet sitt til barneverntjenesten. Dette er tidvis svært krevende og vonde menneskemøter.  

- Man må ha en lidenskap for de svakeste i samfunnet for å holde ut i denne jobben, sier Bakstad.

Hun beskriver den likevel som veldig givende. 

- Mange av våre pasienter har krevende og vonde oppvekst erfaringer. Noen har falt utenfor samfunnet, de strever i hverdagen, strever i relasjon til andre og trenger betydelig hjelp og støtte for å bli gode omsorgspersoner. Å hjelpe disse foreldrene og barna deres slik at man unngår uheldige generasjonsoverføringer er ekstremt givende. Jeg slutter aldri å fascineres av hva som bor i enkelte. 

Etter 30 år som sykepleier og jordmor slår hun det fast: 
-  Jeg liker løvetannbarna, du vet de som blomstrer selv om vekstforholdene er marginale.

Les mer om Ahusteamet her: Ahusteamet - Akershus universitetssykehus


​​


​​