Musikkterapeuten Oda konkurrerer i The Voice

På fredag synger Oda Dahl live for tusenvis av tv-seere på The Voice. For en uke siden hadde hun et helt annet publikum. For mens hele Norge får glede av Oda sin særegne stemme på tv-skjermen, er det pasientene på barne- og ungdomsklinikken som får glede av musikken hennes til vanlig.

Publisert 26.04.2023
Musikkterapeut spiller gitar i lekerom.
I lekerommet på barne- og ungdomsklinikken synger og spiller musikkterapeut Oda Dahl musikk sammen med pasientene to ganger i uka. Nå erstattes musikkstundene med The Voice en periode.
​Oda er nemlig en av to musikkterapeuter på Akershus universitetssykehus. 

– Som musikkterapeut bruker jeg sang og instrumenter for å gjøre tiden på sykehuset bedre for barna som havner her. Musikk er med på å sette farge på sykehushverdagen. Jeg føler meg så heldig som har denne rollen på et sykehus, og det er virkelig drømmejobben, sier hun. 

Forskning viser at musikkterapi kan styrke barn og unges evne til å tåle krise, samt redusere angst og lindre smerter. 

– Jeg bruker musikk som metode for å få barna til å fokusere på noe annet enn for eksempel stikket som skal komme. Musikken støtter og gir en annen ramme til behandlingen, sier hun.  

Andre assosiasjoner til sykehus

For de aller minste barna kan musikken være en slags lek. For de større barna kan Oda for eksempel rigge til en konsert hvor sykepleierne er publikum og pasienten er mer deltakende. 

–​ På den måten skaper jeg andre assosiasjoner til det å være på sykehus. Jeg gir barna noe å se frem til, sier hun. 

Og gleden går begge veier. Med gitaren i hånda gleder Oda seg alltid til å gå på jobb. Hverdagen er variert, og hun jobber blant annet med tilpasset musikkterapi på pasientrom og musikkstunder for en hel gruppe. Den siste tiden har hun også jobbet mye med å koble sangteknikk til pusteteknikk. 

– Musikk brukes ikke bare til å gire opp. Det brukes også til å roe ned og slappe helt av, sier hun.

Musikkterapien kan være minst like viktig for foreldrene, som blant annet deltar på musikkstundene sammen med barna sine. Her kan de finne roen, dele en fin stund og snakke sammen.

Barn spiller instrument sammen med musikkterapeut som spiller gitar.

Barna får spille instrumenter og synge sammen med Oda to ganger i uka. På musikkstundene er ofte foreldrene også med.

En annerledes hverdag
Fremover er det derimot Oda som må senke pulsen og kjempe mot nervene. For hun har gått helt fra blind-audition til livesendingene i The Voice, hvor hun er med på mentorlaget til «Team Yosef». 

– Nå blir det fullt kjør og et litt annerledes publikum, men jeg tar meg med meg mange heiarop fra både kollegaer og pasienter på klinikken, forteller hun, og legger ikke skjul på at hun er litt nervøs.

– Jeg er alltid nervøs før jeg spiller, også på sykehuset. Jeg har aldri vært noe god på å stå foran og snakke foran et publikum. Det har jeg allerede blitt tryggere på ved hjelp av programmet, sier hun, og legger til at hun gleder seg til å ta med seg nyttige erfaringer tilbake til barne- og ungdomsklinikken.

​Du kan høre sangen som fikk Oda videre til livesendingene i videoen under: 

 
​​
Vil du vite mer om musikkterapi? ​