Råd om ramadan og helse - til deg som er pasient

Vi er inne i fastemåneden ramadan, en viktig høytid for muslimer hvor mange ønsker å faste. De fleste friske, voksne personer tåler godt å faste i en begrenset periode, hvis de får i seg nok næringsrik mat og drikke mellom solnedgang og soloppgang. Er du ​syk kan det å faste by på noen utfordringer.

Publisert 03.03.2025
En lege som sjekker pasientens blodtrykk

Det er viktig at du som pasient er klar over mulighetene dine til å delta i fasten, slik at det ikke går på bekostning av din fysiske og psykiske helse. 

Noen grupper er unntatt fasten. Det gjelder barn, gamle, psykisk syke og kvinner som har menstruasjon, er gravide, som nettopp har født eller ammer. Syke bør la være å faste - eventuelt utsette fasten - dersom det kan forverre tilstanden eller forlenge sykdomsperioden. 

Helsenorge har samlet noen råd til deg som er pasient og ønsker å faste:

Råd om ramadan og helse (helsenorge.no)

 

Snakk med helsepersonell

Helsepersonellet på Ahus skal møte pasienter som ønsker å faste med respekt og forståelse for ønsket om å faste.
 
– Fasten vil være uproblematisk for de fleste, om de får i seg nok mat og drikke mellom solnedgang og soloppgang. Helsepersonell bør snakke med sine muslimske pasienter som har kroniske sykdommer, slik at tilstanden deres ikke forverres.
 
– Dersom fasten kan forverre sykdomstilstanden eller forlenge sykdomsperioden, kan du få fritak fra, eller utsette fasten, sier Hege Linnestad, seniorrådgiver i mangfold, likeverd og migrasjonshelse på Ahus.
 
Husk og at du har rett til å ha med en kvalifisert tolk i samtaler med helsepersonell dersom du har behov for det. På Ahus har vi også tilgjengelig muslimske samtalepartnere. 
 

Andre nyttige lenker

 
Vi ønsker alle pasientene våre som feirer ramadan en god fastehøytid.