Svært sjeldent at livmorhalsprøver tolkes feil

Ingen test er 100 prosent sikker, men sjansen for feil prøvesvar er svært lav ved livmorhalsprøver. Her oppklarer vi mulige misforståelser om feilmargin ved analysene.

Publisert 13.01.2023
Sist oppdatert 19.04.2023
Livmorhalsprøve
Feilmarginen er 0,01-0,02 prosent ved analyser av livmorhalsprøver.

​Etter oppslag i TV2 og flere medier de siste dagene, opplever Kvinneklinikken at mange er bekymret for å ha fått feil svar.

Til personer som nå er bekymret har Kreftregisteret gått ut med informasjon som oppklarer mulige misforståelser om risikoen for å få feiltolket en celleprøve.

1-2 av​ 10.0​​​​000

Ifølge Kreftregisteret er feilmarginen 0,01-0,02 prosent ved analyser av livmorhalsprøver. Det vil si at av 10.000 kvinner med normal celleprøve, så er det én til to som utvikler livmorhalskreft i tiden før neste anbefalte undersøkelse. Sannsynligheten for å få feiltolket sin celleprøve er dermed svært lav.

Ved symptomer bør du ko​ntakte​​ lege

Selv om du er ung eller nylig har tatt celleprøve anbefales du å kontakte fastlegen din ved symptomer som uregelmessige blødninger, blødning etter samleie, vedvarende underlivssmerter eller unormal utflod. Disse symptomene kan ha sammenheng med celleforandringer eller kreft selv om det vanligvis er andre årsaker som ligger bak.

Les mer på Kreftregisteret.no:​ Livmorhalskreft og feilmargin