Tilbyr fotografi som behandling

Fotografi har blitt en slags medisin for pasientene på DPS Kongsvinger. Initiativtaker Martin Thidemann Adsen forteller om godene et blinkskudd kan gi.

Publisert 30.10.2023
Sist oppdatert 07.11.2023
Bilde av Martin Thidemann Adsen
Fotograf og miljøterapeut Martin Thidemann Adsen forteller hvordan fotografi kan være en del av behandlingen til pasientene.

For rundt et år siden tok Martin Thidemann Adsen initiativ til å spre sin egen glede for foto til pasientene på DPS Kongsvinger.

Han jobber som konstituert assisterende seksjonsleder og miljøterapeut på døgnseksjonenen, men fra før har han utdannelse som fotograf og har jobbet som det i tolv år.​

– Jeg lagde et opplegg ut fra egne kunnskaper om terapeutisk fotografering. Tilbudet har funket utrolig bra og pasientene sender flotte bilder til meg etter timene, sier Thidemann Adsen.

Hva er fototerapi?

Den assisterende seksjonslederen forteller at fototerapi skiller seg fra terapeutisk fotografering. Forskjellene ligger i at sistnevnte kan utføres uten psykolog, altså på egenhånd.

– Jeg ønsket få pasienter ut av denne sykdomsbobla man lett kommer inn i. Det kan være mye fokus på medisiner, symptomer og historikk, hvor man hele tiden blir minnet på sykdommen sin. Fotografering er en god måte å bryte ut av dette og tenke på noe nytt.

Han understreker at dette er en lavterskel egenaktivitet.

– Fotografering handler om instinkter og kan trekkes tilbake til jeger- og sankersamfunnet. Pasientene hos oss får en spesifikk og åpen oppgave som setter i gang kreativiteten når de er på jakt etter motiver.

Temaet kan for eksempel være nærbilder, forklarer Thidemann Adsen. Pasientene møtes annenhver uke for å fotografere, og aktiviteten kan gjennomføres av alle ansatte, uavhengig av hvem som er på vakt.

– Det bruker å være godt oppmøte med positive folk som sier at de gleder seg. Det er en godt likt aktivitet. Det er bra at man bruker kreativitet som en del av behandlingen, om det så er fotografering, musikk, maling eller annet.

Fotografering som medisin

Det er flere fordeler med fototerapi, forteller fotografen:

​– Vi ser at det bidrar til økt tils​tedeværelse, oppmerksomhet og nysgjerrighet. Man kommer litt ut av seg selv når man må finne noe. Vi vet at det å utføre oppgaver faktisk gjør en fysiologisk endring, og at dette kan bidra til økt konsentrasjon, mestringsfølelse, tilhøringsfølelse, instinkter og serotonin, som er lykkehormonet, sier Thidemann Adsen.

Fotografen understreker at det ikke spiller noen rolle hvilket kamera man bruker:

– Det er mange som ikke har muligheten til å kjøpe et kamera og derfor bruket vi egen mobiltelefon hos oss. Det funker veldig bra, sier Thidemann Adsen.

Blinkskudd fra pasientene

Under er noen av bildene pasientene har tatt som en del av fototerapien. 

Et nærbilde av et blad
Et nærbilde av en blomst
En rød benk i skogen
En gruppe blader
Et grønt og svart blad på steiner
Et rødt blad på bakken