Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
En gruppe kvinner i medisinsk skrubb

Fadderordning i Kongsvinger

Tidligere kunne første arbeidsdag for nye LIS-leger være overveldende, med full operativ drift fra første stund. De måtte selv navigere gjennom ukjente korridorer, finne frem til adgangskort, arbeidsklær, og avdelinger, samtidig som de skulle begynne i rollen som lege. Nå er situasjonen forbedret, takket være fadderordningen.

Publisert 12.02.2025
Sist oppdatert 17.03.2025
En mann som smiler i en gang
Først i rekken

– Kongsvinger var faktisk først ute med fadderordning på Ahus, det begynte allerede i 2022 i medisinsk avdeling i regi av sekjsonslederen der. Siden har det vært stor positivitet i avdelingene på å innføre det, og nå har vi en felles fadderordning for medisinsk-, kirurgisk- og ortopedisk avdeling, sier Joanna Maria Lankut.

En stor bygning med grønn plen
Av LIS for LIS og med LIS

Fadderordningen er lik den som har blitt innført ved flere foretak i Helse Sør-Øst og følger en egen prosedyre som skal sikre at oppfølgingen blir lik for alle, med lokale tilpasninger. 

Ordningen styres av en frikjøpt fadderansvarlig LIS sammen med frivillige faddere. Fadderne er erfarne LIS-er. 

Fadderordningen består av fire deler: 

  • Fadderansvarlig informerer den nye legen om ordningen to uker før oppstart. 
  • Fadder er sammen med den nye legen hele første arbeidsdag. 
  • Fadder kontakter den nye legen etter to uker. 
  • Fadder kontakter legen etter et halvt år. 
OVersiktsbilde av Kongsvinger sykehus og skiltanvisningen på området
Mindre forhold på Kongsvinger 

Siden Ahus Kongsvinger er et mindre sykehus, er det færre andre å spille på og LIS-ene må forberede seg på å stå alene på vakt ganske tidlig.  

– Mange ferske LIS3 kan synes at det er tøft å komme hit. På større sykehus er det mange på vakt samtidig, så du har alltid noen å sparre litt med. Her er man alene på vakt ganske tidlig, da er det ekstra viktig med en fadderordning som forbereder LIS’en på det.  

– Vi er opptatt av at ingen av de ferske LIS’ene skal gå vakter alene de første ukene. Da skal de ha følgevakter, slik at de lærer i trygge rammer. 

Dronebilde av golfbanen på Kongsvinger
Kom til Kongsvinger! 

Joanna snakker varmt om miljøet på Kongsvinger og oppfordrer flere til å se til distriktene.  

– For det første så er det et veldig godt miljø blant legene her på Kongsvinger. Vi har et veldig godt samhold med overlegene, turnuslegene og med sykepleierne i avdelingene vi hører til. Også jobber vi også med å bli kjent på tvers av avdelingene også.  

– Torsdagslunsjene våre er hyggelige sosiale sammenkomster hvor vi blir bedre kjent og kan dele tanker og erfaringer med. Vi jobber med å få til vaktmat, slik at man skal slippe å bruke tid på å få i seg noe ordentlig mat i løpet av vakten. 

Dronebilde av golfbanen på Kongsvinger
Tilbud til ansatte

– De jobber også godt med tilbud til LIS'ene som jobber Kongsvinger, og nylig åpnet de et eget trimrom som ansatte kan benytte seg av helt kostnadsfritt mellom kl. 15-09.  

– Du blir godt kjent med alle her. Vaskepersonalet, portørene, for det er såpass små forhold at det er din andre familie. Det er ekstra hyggelig å gå mellom avdelingene på besøk – det er alltid noe godt å få med seg, av både hjemmebakst og annet spiselig. 

Bli en del av teamet på Kongsvinger sykehus!

Kongsvinger sykehus er et spennende lokalsykehus med en lang historie og en viktig rolle i Glåmdalsregionen. Sykehuset er en del av Akershus universitetssykehus, som gir mange muligheter! Å jobbe ved et lokalt sykehus gir deg sjansen til å bli en del av lokalsamfunnet og støtte de lokale helsetjenestene.
Bli kjent med Kongsvinger sykehus
sykepleier foran hovedinngang

Jobbe på Ahus

På Ahus åpner det seg en rekke muligheter for alle! Her kan du forske, pleie og behandle, legge til rette for kollegaer, yte diverse servicetjenester, rådgi, knytte kontakter og utvikle deg i trygge omgivelser.
Jobbe på Ahus
En gruppe mennesker i hvite sykehusklær