Lærling og pasient i korridor

Læretiden - der kunnskap blir til ferdighet

Ahus er et stort universitetssykehus med mange ulike fagområder. Selv om vi er et stort sykehus er vi også en trygg og lærende arbeidsplass. Som lærling i helsearbeiderfaget ved Ahus, møter du pasienter i alle aldre med ulike behov. Du samarbeider tett med dyktige fagfolk med høy kompetanse som skal sikre best mulig pasientbehandling. Julia Almås er på sitt siste år som helsefagarbeider-lærling, og deler sine erfaringer fra læretiden på Ahus.

Publisert 20.02.2025
Sist oppdatert 12.03.2025
Student som skal gi væskebehandling
Sykehus som førstevalget
 
På Ahus får lærlinger en unik mulighet til å utvikle seg faglig i et stort og variert sykehusmiljø. Julia Almås er en av dem. Hun gikk helse- og oppvekstfag på Mailand videregående skole og har vært lærling på kar/thorax sengeområde siden august 2023. For henne var Ahus det naturlige førstevalget.

– Ahus er et stort sykehus der det skjer mye. Oppgavene er varierte, og man møter nye mennesker hver dag. Det gir en helt annen erfaring enn andre steder, sier Julia.
Student i lagerrom
En god start med tett oppfølging
 
Overgangen fra skole til arbeidsliv kan være krevende, men Julia opplevde å bli godt tatt imot. Før oppstart får alle lærlinger på Ahus delta på samlinger hvor de får praktisk informasjon og møter tidligere lærlinger som deler sine erfaringer. I tillegg får hver lærling to faste veiledere som følger dem tett gjennom hele perioden. Nicolay Bjørnstad Berg, Julias veileder, mener at det er i læretiden den virkelige faglige utviklingen skjer.

– Som veileder er vårt ansvar å skape et godt læringsmiljø der lærlingen både trives og opplever mestring, sier han.
Lærling i vaskerom
Fra observasjon til ansvar
 
Helsefagarbeider-lærlinger møter på mange nye utfordringer. Derfor er det første året preget av tett oppfølging fra veileder, før lærlingen blir gradvis mer selvstendig i løpet av det andreåret.  For Julia var det en trygghet å ha veilederen tett på i starten.
 
– Man får informasjon hele tiden og blir ikke kastet ut i noe man ikke er klar for. Først observerer man, og etter hvert som man blir tryggere, får man mer ansvar, sier hun.
Lærling tar blodtrykk på pasient
Får være med på det meste
 
Gjennom læretiden får lærlingene erfaring med en rekke oppgaver og prosedyrer. De bistår i stell, matservering og mobilisering av pasienter, samt mer avanserte oppgaver som sårstell, EKG, NEWS og tilrettelegging for utskrivning. Julia har også fått observere en operasjon, noe hun beskriver som en spennende opplevelse.

– Det som er så fint med å være lærling her, er at man får innblikk i ulike yrkesgrupper. Jeg lærer ikke bare av sykepleiere, men også av fysioterapeuter og leger som deler tips og triks fra sin hverdag, sier hun.

Fellesskap og mestring

For Julia er det beste med jobben å kunne hjelpe mennesker i en sårbar situasjon, samtidig som hun utvikler seg både faglig og personlig.
 
– Vi blir som en stor familie på avdelingen. Jeg liker å møte pasienter, høre deres historier og vite at jeg kan bidra til å gjøre dagen deres litt lettere. Man vokser mye som person i denne jobben, blir mer selvstendig og får en enorm følelse av mestring, sier hun.
En mann og en kvinne som sitter på en seng
Pasientrelasjonen er en viktig oppgave hos helsefagarbeidere.

Månedens medarbeider

For en måned siden fikk Julia en stor overraskelse – hun ble kåret til månedens medarbeider på Ahus.
 
– Jeg ble kalt inn til et møte og skjønte ikke hvorfor. Da de sa de skulle dele ut prisen, tenkte jeg: “Hvem kan dette være?” Så sa de navnet mitt, og jeg fikk sjokk. Det kom noen tårer – det betydde virkelig mye, forteller hun.
 
Diplomet har fått en hedersplass på veggen hjemme.
Sykehusdirektør og helsefagarbeider-lærling.
Julie Almås og sykehusdirektør Øystein Mæland.

Råd til nye lærlinger

Julias beste råd til nye lærlinger er å være tålmodig og ikke være for streng med seg selv.
 
– Det tar tid å lære alt, og det vil være både oppturer og nedturer. Det viktigste er å vise engasjement og interesse, sier hun.
En person som holder et brett med mat
Julia tilrettelegger matsituasjonen for pasientene.
Veileder Nikolai legger til at det å ta inn lærlinger er en investering både for avdelingen og for lærlingen selv.
 
– Med to års sykehuserfaring er du svært attraktiv for arbeidsgivere når du er ferdigutdannet. Ahus gir deg et solid grunnlag for videre karriere, sier han.