Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse, Brainstem evoked respons, BAER/ABR

Auditivt fremkalt hjernestammerespons, undersøkelse av hørselsbanene

Ved hjernestammeaudiometri måler vi av hvordan lydimpulser oppfattes i det indre øret, hørelsnerven og hørselsbanene i sentralnervesystemet. Slik kan vi påvise eventuell sykdom eller skade.

Hørselsscreening hos nyfødte på nyfødtintensiv

Ifølge nasjonal anbefaling skal alle nyfødte barn tilbys hørselsscreening. Det gjør vi for å kunne oppdage medfødt hørseltap og iverksette tiltak så tidlig som mulig. Screeningen utføres før hjemreise for fullbårne barn eller når et prematurt barn er nådd 34 uker svangerskapsalder.

Vi følger den nasjonale anbefalingen Screening av hørsel hos nyfødte - Helsedirektoratet

Hvilken metode for hørselsscreening som skal utføres, er avhengig av om det er et friskt nyfødt barn, et barn som sykt eller prematur født. På friske barn utføres TEOAE (transient fremkalte otoakustiske emisjoner). BAER/ABR (automatisert hjernestammeaudiometri) utføres på premature og barn som har lagt > 48 timer på en nyfødtintensivavdeling.

Henvisning og vurdering

Undersøkelsen gjøres vanligvis etter vurdering på sykehuset eller etter henvisning fra lege i spesialisthelsetjenesten.

Før

Du bør vaske håret dagen før undersøkelsen, slik at elektrodene fester seg godt på hodet ditt.

Under

Du ligger eller sitter avslappet på en benk eller stol med lukkede øyne. Du kan gjerne sove. En elektrode blir festet bak hvert øre, og to i pannen på hodet. Elektrodene er koblet til et apparat som registrerer lydens vei langs nervebanene i hjernen.

Du får høretelefoner eller propper i ørene.

Testen varer i cirka 30–60 minutter og gir ikke noe ubehag.

Undersøkelse hos nyfødte barn

Hos barn setter vi en liten propp inn i øregangen til barnet. Den inneholder en mikrofon og høyttaler. Høyttaleren sender klikkelyder inn i øret. Ved bearbeiding av klikkelydene blir det generert en lyd i det indre øret som vi måler via mikrofonen.

Målingen er smertefri. Vanligvis er den rask, men den krever at barnet ligger i ro. Det kan være vanskelig å få en godkjent test hvis barnet har sonde, har oksygen på nesekateter eller andre former for pustestøtte som kan forstyrre testen.   

Etter

Når undersøkelsen er over, kan du reise hjem eller tilbake til avdelingen der du er innlagt. Prøvesvarene blir analysert og vi tar kontakt med deg når resultatene er klare.

Barn som ikke passerer testen, eller av ulike grunner ikke kan få utført testen, henvises til audiografisk utredning og oppfølging ved høresentralen. Det gjelder også barn som har økt risiko for å utvikle hørseltap senere.

Kontakt

Ahus Nordbyhagen Nevrofysiologi

Kontakt Nevrofysiologi

Oppmøtested

Sengebygg 1, 1. etasje (S101).

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbildet Sykehuset på Nordbyhagen

Ahus Nordbyhagen

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Nylig gjennomførte Pasientreise- og syketransportavdelingen ved Oslo Universitetssykehus anbudskonkurranse for pasientreiser i kommunene Eidskog, Grue, Kongsvinger, Nord-Odal og Sør-Odal.  

I konkurransen kom det inn ett tilbud, inngitt av dagens leverandør Taxi 03650. Tilbudet lå vesentlig høyere enn angitt maksimalpris i anbudet, og også høyt over prisene i privatmarkedet.  

Tilbudet ble derfor rettmessig avvist og det ble avholdt et forhandlingsmøte uten at dette førte til en løsning.  

Dette medfører at vi ikke har en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog fra 1. mars 2024.

Hva innebærer dette?

Dette innebærer at pasienter som kan, selv må besørge sin transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom pasienten ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekkes også utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves på samme måte som nevnt over.

Når det gjelder de mest sårbare pasientene som av helsemessige årsaker ikke selv kan forestå sin reise, jobber Oslo universitetssykehus med å få på plass et tilbud til disse.  

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​