Nyresykdommer poliklinikk

AV-fistel, nylagt - undersøkelse/kontroll, Nordbyhagen

AV-fistel er sammensydde blodårer til bruk i hemodialyse. Denne operasjonen utføres av karkirurg. Etter operasjonen vil sykepleier på nyremedisinsk avdeling kalle pasienten inn til kontroll av AV-fistelen de åtte første ukene etter operasjonen.

Innledning

Etter en operasjon hvor det er anlagt en AV-fistel er det viktig at denne følges nøye med fokus på

  • Vurdering av utvikling/modning av fistelen
  • Observasjon med tanke på komplikasjoner
  • Tilheling av operasjonssåret
  • Informasjon om egenkontroll

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Det er ingen forberedelser til undersøkelsen.

Under

Sykepleier vil kjenne på fistelen og lytte på den med stetoscop. Dette er for å kjenne og høre at fistel-åren ikke er i ferd med å tette seg og at fistelen utvikler seg slik vi ønsker. Videre ser vi etter tegn på komplikasjoner. Inntil såret er grodd, vil vi foreta sårskift; da desinfiserer vi såret og bytter bandasje. Hvis det er sting som skal fjernes, gjør vi dette tidligst etter ca.10 dager.

Gjør det vondt?

Sårskift kan være litt sårt og vondt de første gangene. Å inspisere fistelen gjør ikke vondt.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Konsultasjonen tar ca. 10-20 minutter.

Hva skjer etterpå?

Hvis alt er greit kan du reise hjem når undersøkelsen er ferdig. Hvis det er komplikasjoner som må tilses av lege, kan det være litt ventetid før legen har mulighet til å komme.

Når får jeg resultatet?

Sykepleier formidler resultatet umiddelbart.

Etter

Etter operasjonen er det viktig at du holder operasjonssåret tørt og rent. Det skal ikke komme vann på såret inntil det er grodd. Bandasjen skal ikke skiftes de første dagene hvis den ikke er gjennomblødd.

Videre må du passe på:

  • Fistelarmen skal være mest mulig i ro de første dagene
  • Ikke ha noe stramt rundt fistelarmen, spesielt ikke den første tiden
  • Ikke bruk klokke på denne armen
  • Ikke bruke fistelarmen til tunge løft eller bære tungt de første 8-10 uker etter operasjonen
  • Ikke la noen ta blodprøver, blodtrykk eller legge inn venekanyle i fistelarmen din

Vær oppmerksom

Det er viktig at du selv kjenner på fistelen din og sjekker at det er lyd og god bevegelse(svirr) i den daglig! Hvis du plutselig ikke kjenner noe eller du syns det er blitt mye svakere lyd/svirr i fistelen, må du ringe sykehuset med en gang. Da vil vi be deg komme til sykehuset så vi får sjekket den med stetoskop og eventuelt henvise deg til legen som har utført operasjonen

Kontaktinformasjon

Buss og taxi

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Parkering

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Les mer om parkering

Pasientreiser

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

All informasjon du trenger om pasientreiser er samlet på en nasjonal nettside.

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Sykehusklovnene

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Ønsker du å dele bilder fra tiden på sykehuset?

Ta hensyn når du tar bilder. Husk at ansatte har det travelt.
Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet.

Fant du det du lette etter?