Nyresykdommer poliklinikk

AV-fistel operasjon, Nordbyhgaen

En AV-fistel er en spesiallagd blodåre som brukes ved dialysebehandling.
Det gjennomføres en operasjon hvor en arterie kobles sammen med en vene (blodåre som fører blodet tilbake til hjertet). Dette gjør at venen utvider seg, og blir større og sterkere slik at den kan brukes til dialyse.

Innledning

En AV-fistelen brukes hver gang du skal til dialysebehandling. Før behandlingen starter, legges det inn to nåler. Den utvidede venen medfører at en får tak i nok blod til å gjennomføre en dialysebehandling. Under dialysebehandlingen kobles de to nålene til blodslangene på dialysemaskinen. Via den nederste nålen tar maskinen blodet ut, sender det gjennom dialysemaskinen og fører det så tilbake til deg via den øverste nålen.

Etter at behandlingen er ferdig, tas begge nålene ut. Du må sitte fem - ti minutter og presse på innstikkstedet til det stopper å blø. Du får et plaster på, som bør sitte på i minimum to - tre timer.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Før behandlingen starter, legges det inn to nåler. Den utvidede venen medfører at en får tak i nok blod til å gjennomføre en dialysebehandling.

Under

Når legen har bestemt at du trenger en AV-fistel, vil du først undersøkes av en karkirurg. Det blir også tatt en ultralyd-undersøkelse for å vurdere hvilke blodårer som egner seg best. Du blir så innkalt til operasjon.

Du blir innlagt den dagen du skal opereres og planlagt utskrevet samme dag. Noen blir liggende over på sykehuset til neste dag (f.eks. hvis operasjonen utføres sent på dagen). Vanligvis foregår operasjonen i lokalbedøvelse (altså ingen narkose).

Etter

Innen fire dager etter operasjonen, blir du innkalt til sykepleier på sykehus for kontroll. Hvis du allerede går i dialyse, vil sykepleier på dialyseavdelingen kontrollere fistelen din når du er til dialysebehandling. Har du ikke startet med dialysebehandling ennå, er det sykepleier på nyremedisinsk poliklinikk som kontrollerer den.

Sykepleier vil kjenne på fistelen og lytte på den med stetoscop. Dette er for å kjenne og høre at fistel-åren ikke er i ferd med å tette seg, og at fistelen utvikler seg slik vi ønsker. Videre ser vi etter tegn på komplikasjoner.

Inntil såret har grodd, vil sykepleier foreta sårskift. Såret desinfiseres og bandasjen byttes. Hvis det er sting som skal fjernes, gjøres dette tidligst etter ti dager.

Du må selv passe på følgende:

 • Holde fistelarmen ren og tørr
 • Kontrollere daglig at det er bevegelse og lyd i fistelen
 • Sjekke at huden er hel og fin '
  • rød?
  • hevelse?
  • smerter?
  • varme?

En sjelden gang kan det begynne å blø fra hullene der nålene har sittet. Da må du presse på innstikkstedet på samme måte som når nålene fjernes etter dialysebehandling. Det kan være lurt å ha ekstra plaster og bandasje hjemme.

Når kan fistelen tas i bruk?

Fistelen trenger tid for å utvikle seg slik at den kan brukes til dialysebehandling. Vi beregner ca 12 uker, men dette vil variere fra person til person.

Hvis du må starte i dialyse før fistelen er klar til å brukes, vil du kunne starte dialyse via et kateter (silikonslange) som er lagt inn i en blodåre på brystet.

Trenger du ikke å starte i dialyse med en gang fistelen er klar til bruk, er dette ikke et problem. Fistelen blir ikke ødelagt av å ikke bli brukt. Det er uansett viktig at du følger rådene for å ta vare på den.

Vær oppmerksom

Fistelen skal kun brukes til dialyse

 • La ingen ta blodprøver fra fistelarm
 • La ingen legge inn venflon (PVK) i fistelarm
 • La ingen måle blodtrykk på fistelarm
 • Ikke ha stramt/ettersittende tøy, klokke eller smykker på fistelarmen
 • Ligg ikke på fistelarmen
 • La ikke andre ligge på fistelarmen

Du må daglig kontrollere at fistelen fungerer ved å føle eller høre etter den karakteristiske "svirren". Kontakt sykehuset umiddelbart hvis "svirren" blir borte!

Kontaktinformasjon

Buss og taxi

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Parkering

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Les mer om parkering

Pasientreiser

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

All informasjon du trenger om pasientreiser er samlet på en nasjonal nettside.

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Sykehusklovnene

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Ønsker du å dele bilder fra tiden på sykehuset?

Ta hensyn når du tar bilder. Husk at ansatte har det travelt.
Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet.

Fant du det du lette etter?