HELSENORGE
Nyresykdommer poliklinikk

AV-fistel operasjon, Nordbyhgaen

En AV-fistel er en spesiallagd blodåre som brukes ved dialysebehandling.
Det gjennomføres en opererasjon hvor en arterie (blodåre som fører blodet fra hjertet) kobles sammen med en vene (blodåre som fører blodet tilbake til hjertet). Dette kan enten gjøres på underarmen eller på overarmen. Dette gjør at venen utvider seg, og blir større og sterkere slik at den kan brukes til dialyse.

Innledning

En AV-fistelen brukes hver gang du skal til dialysebehandling. Før behandlingen starter, legges det inn to nåler. Den utvidede venen medfører at en får tak i nok blod til å gjennomføre en dialysebehandling. Under dialysebehandlingen kobles de to nålene til blodslangene på dialysemaskinen. Via den nederste nålen tar maskinen blodet ut, sender det gjennom dialysemaskinen slik at det blir rensten og fører det så tilbake til deg via den øverste nålen.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Når legen har bestemt at du trenger en AV-fistel, vil du først undersøkes av en karkirurg. Det blir også tatt en ultralyd-undersøkelse for å vurdere hvilke blodårer som egner seg best. Du blir så innkalt til operasjon.

Under

Du blir innlagt den dagen du skal opereres og planlagt utskrevet samme dag. Noen blir liggende over på sykehuset til neste dag, for eksempel hvis operasjonen utføres sent på dagen. Vanligvis foregår operasjonen med lokalbedøvelse, altså uten narkose.

Etter

Innen fire dager etter operasjonen, skal sykepleier kontrollere fistelen. 

Les om undersøkelse/kontroll etter nylagt AV-fistel her.

Hvis du allerede går i dialyse, vil sykepleier på dialyseavdelingen kontrollere fistelen din når du er til dialysebehandling. Har du ikke startet med dialysebehandling ennå, er det sykepleier på nyremedisinsk poliklinikk som kontrollerer den. Du vil da få innkalling til time på poliklinikken.

Sykepleier vil kjenne på fistelen og lytte på den med stetoskop. Dette er for å kjenne og høre at fistel-åren ikke er i ferd med å tette seg og at fistelen utvikler seg slik den skal. Videre ser vi etter tegn på komplikasjoner. Dette kan være at fiselåren tetter seg, eller ikke utvikler seg slik vi ønsker.

Inntil såret har grodd, vil sykepleier foreta sårskift. Såret desinfiseres og bandasjen byttes. Hvis det er sting som skal fjernes, gjøres dette tidligst etter ti dager.

Når kan fistelen tas i bruk?

Fistelen trenger tid for å utvikle seg slik at den kan brukes til dialysebehandling. Vi beregner rundt 12 uker, men dette kan variere.

Hvis du må starte i dialyse før fistelen er klar til å brukes, vil du få et kateter som er lagt inn i en blodåre på brystet. Dette fjernes når fistelen er i bruk og er velfungerende.

Selv om du ikke skal starte i dialyse med en gang tåler fistelen å ikke være i bruk. Men husk at det er vktig at du følger rådene for hvordan du skal ta vare på den.

Vær oppmerksom

  • Fistelarmen skal være mest mulig i ro de første dagene
  • Ikke ha noe stramt rundt fistelarmen
  • Ikke ha stramt, ettersittende tøy, klokke eller smykker på armen
  • Ikke bruk armen hvor du har fistel til tunge løft de første 8-10 ukene etter operasjonen
  • Ikke ta blodprøver, blodtrykk eller legg inn venekanyle i armen hvor du har fistel.
Du må daglig kontrollere at fistelen fungerer. Du må kjenne på den, og sjekke at det er lyd og god bevegelse (svirr) i den.

Kontaktinformasjon

Buss og taxi

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Parkering

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Les mer om parkering

Pasientreiser

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

All informasjon du trenger om pasientreiser er samlet på en nasjonal nettside.

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Parfyme

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

Pasientvert

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Sykehusklovnene

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?