Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Benamputasjon, Nordbyhagen

Amputasjon av en del av et ben er i blant nødvendig når andre medisinske tiltak ikke fører frem.

Det finnes en rekke årsaker til benamputasjoner. Som hovedgrupper finner man karsykdom, diabetes, skade, medfødte misdannelser og kreftsykdommer. Blant disse er de største gruppene karsykdom og diabetes, som til sammen er årsak til omkring 90 prosent av alle benamputasjoner.

Henvisning og vurdering

Fastlege eller lege ved sykehus henviser til utredning.

Det er viktig at henvisningen inneholder beskrivelse av funksjon, hjemmeforhold og hjelpebehov. I tillegg er det behov for vanlige opplysninger angående tidligere sykdommer, medikamenter og allergier, samt klinisk status. 

Utredning

Det vil bli gjort en klinisk undersøkelse. Dette innebærer vurdering av funksjon og sirkulasjonsforhold i benet.

Det kan også være nødvendig å gjøre en radiologisk kontrastundersøkelse. Dette gjøres for å avklare om sirkulasjonen kan bedres.

Beslutningen om amputasjon tas etter vurdering og utredning. Det kan være flere fagpersoner som bidrar i denne vurderingen, blant annet karkirurg, ortoped og radiolog.

Behandling

En amputasjon er en omstilling som kan virke voldsom. Dersom det blir besluttet at du behøver amputasjon vil et sammensatt team av fagpersoner hjelpe og veilede deg gjennom behandlingen. Du kommer blant annet til å møte leger, sykepleiere og fysioterapeuter.

Oppfølging

Før du kan starte opptrening med protese er det viktig at du har kommet deg etter operasjonen. Stumpen skal være smertefri, ha evne til å tåle belastning, uten kontrakturer og ha god blodsirkulasjon. Sårtilheling bør være avsluttet. Derfor reiser du som oftest hjem eller til en rehabiliteringsplass i kommunen før du får rehabiliteringsplass for opptrening med protese ved egnet opptreningssenter.

Rehabilitering/opptrening

Det er pasientens potensial, motivasjon og ønske som bestemmer om videre opptrening vil finne sted. Vanligvis søkes det til Bakke senter for mestring og rehabilitering, Landaasen rehabiliteringssenter eller Fram helserehab avhengig av pasientens ønske. Rehabiliteringen kan også skje i kommunal regi om forholdene ligger til rette for dette. Dersom pasienten trenger fysioterapi i perioden før overføring til rehabiliteringssenter, organiseres dette av fysioterapeut i hjemkommunen, samt evt trening på amutasjonspoliklinikken hver fredag.

Pasienter som er amputert på kirurgisk eller ortopedisk avdeling følges opp på amputasjonspoliklinikken så framt de er mulige protesekandidater. Amputasjonspoliklinikken er en tverrfaglig oppfølgning med lege, sykepleier, ortopediingeniør og fysioterapeut. Pårørende og representanter fra kommunen oppfordres også til å delta. Målet med poliklinikken er å frambringe alle relevante opplysninger av betydning for planleggingen av den videre rehabiliteringen. Dette kan være ny vurdering av protesepotensial, evt nye rehabiliteringsopphold, videre trening i hjemkommunen, kartlegging av hjemmesituasjonen og behovet for endringer om det er realistisk å flytte hjem på permanent basis. Til slutt vil de bli kalt inn til en kontroll etter endt rehabiliteringsopphold for en vurdering av situasjonen.
 

Felles amputasjontrening foregår hver fredag på fysioterapiavdelingen på Ahus. Dette er et tilbud til pasienter i perioden fra sykehusoppholdet til rehabiliteringsoppholdet starter. Treningsdelen kan også brukes til vurderinger av funksjonsevne og generelt treningstilbud til pasienter som av andre årsaker er ofte på Ahus.


Vær oppmerksom

Dersom du opplever mye væsking fra såret, hoven og øm stump, blødning eller mørk hudforandring, bør du kontakte legehjelp for vurdering. Det samme gjelder om du får akutt innsykning med høy feber og dårlig allmenntilstand noen dager etter operasjonen.

Kontakt

Ahus Nordbyhagen Amputasjonspoliklinikken

Kontakt Amputasjonspoliklinikken

Oppmøtested

Fysioterapi, behandlingsbygg 4, 1. etasje (B401).

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbildet Sykehuset på Nordbyhagen

Ahus Nordbyhagen

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi